Γιοβάνοβιτς: «Πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις και να αποφύγουμε τα λάθη για να ανέβουμε επίπεδο»

Εθνική Ελλάδος Παρασκήνιο: Τα μπράβο του Γιοβάνοβιτς στους παίκτες και η ατάκα για την Αγγλία

Σε μία εκτενή συνέντευξη τύπου, ενόψει του αυριανού (10/10 21:45) αγώνα της Εθνικής Ελλάδας στην έδρα της Αγγλίας, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αναφέρθηκε στο στάτους που προσπαθεί να αλλάξει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ώστε να επανέλθει στις επιτυχίες του παρελθόντος.

Ετοιμη για το μεγάλο παιχνίδι με την Αγγλία στο θρυλικό «Γουέμπλεϊ» είναι η Εθνική Ελλάδας, με τον Ιβαν Γιοβάνοβιτς να παραθέτει μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Ο Σέρβος τεχνικός, αναφέρθηκε στο γεγονός πως παρά το 2/2 με Φινλανδία και Ιρλανδία, περιμένει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση σε ορισμένους τομείς από την ομάδα του, ενώ στην συνέχεια έκανε λόγο για το ταλέντο που υπάρχει σε αυτή την φουρνιά των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Ακόμα, τόνισε πως χρειάζονται υπερβάσεις, ώστε να επανέλθει το στάτους των προηγούμενων χρόνων στην Εθνική.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

Για το Γουέμπλεϊ και το σολντ-άουτ:

«Σίγουρα το Γουέμπλεϊ είναι ένα σύμβολο του ποδοσφαίρου, έχει τεράστια αναγνώριση παγκοσμίως. Είναι πραγματικά ένα όμορφο στάδιο. Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια να το θαυμάσουμε γιατι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο παιχνίδι».

Για το αν αλλάζει κάτι στο σκεπτικό και την τακτική του:

«Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγές στις Εθνικές Ομάδες, έχουμε λίγο χρόνο προπονήσεων. Περιμένω σε αυτό το παιχνίδι κάποια πράγματα που δεν λειτούργησαν καλά να βελτιωθούν. Να έχουμε πολύ καλύτερο παιχνίδι για να πάρουμε αποτέλεσμα. Δεν εξαρτάται από μας, αντιμετωπίζουμε μια ομάδα ποιοτική. Είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, ένα καλό τεστ για να δούμε πού βρισκόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε μια κορυφαία ομάδα».

Για το τι θα πει στους παίκτες του:

«Σε εμάς τα πράγματα είναι απλά. Αν θέλουμε ως Εθνική να αλλάξουμε το στάτους που έχουμε θα πρέπει να υπερβάλλουμε τον εαυτό μας. Να κάνουμε κάποια αποτελέσματα παραπάνω από το επίπεδο που είμαστε. Να κάνουμε υπερβάσεις.

Εξάλλου έχουμε παίκτες που παίζουν σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχουμε και εγωισμό. Ως προπονητής ζητάς το μάξιμουμ των δυνατοτήτων από τους παίκτες του. Πρέπει να αποφύγεις λαθη που ενδεχομένως σε άλλα παιχνίδια να μην κόστιζαν. Πρέπει να έχουμε ποιότητα και στο διάστημα που έχουμε την μπάλα στα πόδια.

Είναι καλή πρόκληση και έτσι το αντιμετωπίζω. Με όλη την ελευθερία που μας δίνει το ποδόσφαιρο να εκφραστούμε σε ένα εκπληκτικό στάδιο και μια ατμόσφαιρα που μακάρι να μπορούμε να τη ζούμε σε καθημερινή βάση».

Για την εθνική ομάδα της Αγγλίας:

«Ο Σαουθγκειτ έχει κάνει μεγάλα πράγματα για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο Κάρλσεϊ έχει αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της Αγγλίας, έχει μεγαλύτερη κατοχή, οι παίκτες έχουν πιο ελεύθερες θέσεις τακτικά. Βασίζεται στην ποιότητα των παικτών που παίζουν στα άκρα. Και στα δύο ματς ήταν πολύ επιβλητική και μου άρεσε ο τρόπος παιχνιδιού του».

Για το πώς θα αντιμετωπίσει την Αγγλία:

«Κανένας προπονητής δεν μπορεί να έρχεται σε αυτά τα παιχνίδια και να σκέφτεται μόνο τον αντίπαλο. Σκεφτόμαστε πως πρέπει είμαστε καλοί στο γήπεδο, να προκαλέσουμε τον εαυτό μας. Να είμαστε ανταγωνιστικοί στα πάντα, σε επίθεση και άμυνα. Να έχουμε καλές θέσεις και καλή κυκλοφορία. Να αναγκάσουμε την Αγγλία να σκέφτεται και αυτή ανασταλτικά.

Είναι πολλά τα θέματα που συζητάμε και μέσα από τη συζήτηση και λιγότερο από την προπόνηση πρέπει να επιμένουμε σε κάποια ποδοσφαιρικά πράγματα. Δύσκολα μπορώ να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου ως προπονητής για τον τρόπο που μου αρέσει να παίζουν οι ομάδες μου. Στην Εθνική είναι πιο δύσκολα λόγω χρόνου αλλά έχουμε ποιότητα. Ξέρω τον Έλληνα παίκτη και τη διάθεσή του να πετύχει κάτι περισσότερο».

Για το εάν οι 4.300 Ελληνες οπαδοί που θα βρεθούν στο γήπεδο προσθέτουν πίεση:

«Δεν έχω χρόνο να το σκεφτώ, σίγουρα είμαι χαρούμενος για αυτό. Δεν είναι βάρος, είναι κάτι που δίνει πολύ μεγαλύτερο κίνητρο σε όλους μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Και δεν με εκπλήσσει γιατί ξέρω ότι οι Έλληνες αγαπούν το ποδόσφαιρο. Το είδαμε και με την Φινλανδία ελπίζω να είναι το ίδιο και με την Αγγλία τον Νοέμβριο.

Από εμάς εξαρτώνται τα περισσότερα και εμείς πρέπει να δώσουμε το έναυσμα στον κόσμο να μας ακολουθήσει και να είναι μαζί μας. Τα 10 χρόνια που δεν έχουμε πάει σε μεγάλη διοργάνωση παίζουν ρόλο αλλά για τον Έλληνα όταν τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο θα έχουμε μεγάλη στήριξη. Υπάρχουν νέοι Έλληνες παίκτες, μια γενιά παικτώ που αξίζουν λίγο μεγαλύτερη στήριξη για τα χρόνια που έχουν μπροστά τους να πετύχουν με την Εθνική».

Για τις καλές εμφανίσεις τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλες ομάδες:

«Ο οδηγός μας είναι αυτά που είχαμε κάνει στα δύο προηγούμενα ματς και πόσο μπορούμε να τα βελτιώσουμε. Είχαμε περιόδους που είμασταν καλοί και που δεν είμασταν. Κάθε παιχνίδι έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Κάθε παιχνίδι έχει τις ιδαιτερότητές του. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά που κάνουμε με την μπάλα στα ποδια.

Όχι να είμαστε παθητικοί σε κάποιες φάσεις του παιχνιδιού. Σε παιχνίδια όπως αυτό με την Αγγλία θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος. Ο μόνος τρόπος να πετύχεις κάτι είναι να είσαι θετικός και να είσαι συγκεντρωμένος στον τρόπο παιχνιδιού σου όσο έχεις την μπάλα. Θα παίξει σπουδαίο ρόλο αυτό το παιχνίδι για την εξέλιξη του γκρουπ, για τη βαθμολογία. Να είμαστε πιο πρακτικοί, να κρίνουμε τον εαυτό μας πάνω στο παιχνίδι που έχουμε εδώ».

Για το στιλ παιχνιδιού της ομάδας:

«Πρέπει να έχουμε ένα στιλ παιχνιδιού αναγνωρίσιμο. Επειδή δεν έχουμε προπονήσεις αλλά παιχνίδια και παιχνίδι με παιχνίδι να βελτιώνεται. Έχω πολλές απαιτήσεις γιατί είμαστε πειθαρχημένη ομάδα, ομάδα που θα παλέψει.

Το παιχνίδι με την μπάλα είναι αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Να πάρουμε καλές θέσεις, να κυκλοφορήσουμε, να θέλουμε να ρισκάρουμε, να εκμεταλλευτούμε τα θετικά μας στοιχεία. Αυτό θα μας δώσει αυτοπεποίοθηση να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το επίπεδο».

Για το εάν το γεμάτο γήπεδο θα παίξει ρόλο:

«Δεν το ξέρω. Θα είναι όμορφο. Θα είναι πραγματικά ποδοσφαιρικό, είναι ωραίο πράγμα. Πως θα λειτουργήσει θα το μάθουμε, ελπίζω να είναι θετικό. Η ικανότητα των παικτών θα κρίνει το παιχνίδι και όχι ο αριθμός των φιλάθλων.

Σίγουρα ότι μαζί μας θα είναι σολντ άουτ δείχνει ότι και η Αγγλία σκέφτεται σοβαρά το παιχνίδι για τους δικούς της λόγους. Είμαστε παρόντες σε ένα μεγάλο παιχνίδι και μακάρι να είμαστε σε πολλά τέτοια παιχνίδια για να βλέπουμε που βρισκόμαστε και να βελτιώνοτυμε τα λάθη μας».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News