Σαν Σήμερα - Δημήτρης Σαραβάκος: Το μοναδικό πενταρέ της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στη μουντιαλική Αίγυπτο

Στις 10 Οκτωβρίου 1990 ο Δημήτρης Σαραβάκος πέτυχε το απόλυτο ρεκόρ σκοραρίσματος σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδας, με τα πέντε γκολ που σημείωσε εις βάρος της Αιγύπτου. Η σύμπτωση με τον Φάνη Γκέκα, δεκαεννιά χρόνια αργότερα.

Οι λιγοστοί φίλαθλοι που επέλεξαν να περάσουν το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου 1990 στο ΟΑΚΑ, παρακολουθώντας το φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας με την Αίγυπτο, έγιναν μάρτυρες ενός ασύλληπτου ρεκόρ.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε πέντε γκολ φορώντας το εθνόσημο και οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον θρίαμβο με 6-1. Ήταν ένα σκορ-έκπληξη, μια και η Αίγυπτος είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας, άσχετα αν δεν είχε καταφέρει να προκριθεί από τον δύσκολο όμιλό της (με Αγγλία, Ολλανδία και Ιρλανδία).

Πρόσθετο ενδιαφέρον στο ματς έδινε και η παρουσία των παικτών του ΠΑΟΚ, Μαγκντί Τολμπά και Ιμπραήμ Χασάν (ο δίδυμος αδελφός του, Χοσάμ Χασάν, απουσίαζε). Ήταν, όμως, η βραδιά του Σαραβάκου και είναι κρίμα που το περιορισμένο promotion της ΕΠΟ, δεν έφερε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν μόλις 1.866!

Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι ο «μικρός» πέτυχε και τα πέντε γκολ του σε ένα ημίχρονο, το δεύτερο. Η Εθνική είχε προηγηθεί από το 45′ με τον Γιώτη Τσαλουχίδη και ο Σαραβάκος «έγραψε» το 2-0 στο 48′ με ωραίο διαγώνιο σουτ έξω απ’ την περιοχή. Η Αίγυπτος μείωσε στο 69′ με τον Αμπντέλ Γκανί, τον σκόρερ του μοναδικού της γκολ και στο Μουντιάλ. Κι ύστερα άρχισε το «πάρτι».

Ευστοχώντας σε τρία πέναλτι, στο 79′, το 80′ και το 88′, ο Σαραβάκος ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 5-1. Και στο 90′, ο άσος του Παναθηναϊκού, ο οποίος ήταν ο απόλυτος σταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή, ολοκλήρωσε το «πενταρέ» με κοντινό πλασέ, έπειτα από ασίστ του Γιώργου Αγορογιάννη.

Ο «μικρός» ενδεχομένως να… πωρώθηκε μετά το βάναυσο φάουλ που του έκανε στο 68′ ο Ιμπραήμ Χασάν και κόστισε την αποβολή του. Εκείνη τη μέρα, μάλιστα, επειδή η Ιστορία της Εθνικής δεν ήταν καταγεγραμμένη, δεν γνώριζε ότι είχε κάνει ρεκόρ.

Όπως έδειξε η έρευνα, το ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε ένα ματς της Εθνικής κατείχε ο Αντώνης Τσολίνας, από τις 7 Δεκεμβρίου 1930! Στο έκτο, μόλις, καταγεγραμμένο παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είχε σκοράρει τέσσερις φορές στο 6-1 επί της Βουλγαρίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, για το Βαλκανικό Κύπελλο.

Φάνης Γκέκας: Άγγιξε το ρεκόρ 19 χρόνια αργότερα

Η μοναδική φορά που νιώσαμε να απειλείται το ρεκόρ του Σαραβάκου ήταν ακριβώς δεκαεννιά χρόνια αργότερα. Στις 10 Οκτωβρίου 2009, όταν η Εθνική νίκησε με 5-2 τη Λετονία στο ΟΑΚΑ, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής!

Ο Λαρισαίος επιθετικός, ο οποίος εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, άνοιξε το σκορ στο 4′ με κεφαλιά. Οι Λετονοί «γύρισαν» το ματς με δύο γκολ του μεγάλου «αστεριού» τους, Μάρις Βερμπακόφσκις (12′ και 40′), ο οποίος αργότερα έπαιξε και στον Εργοτέλη. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, ο Γκέκας αποκατέστησε την τάξη.

Με άλλα τρία τέρματα, στο 47′ με πέναλτι, στο 57′ με κεφαλιά και στο 90’+2 με προβολή, διαμόρφωσε το τελικό 5-2 – αφού είχε μεσολαβήσει στο 73′ κι ένα γκολ με «ψαλιδάκι» από τον Γιώργο Σαμαρά, που ουσιαστικά εξασφάλισε τη νίκη.

Ο Γκέκας μπορεί να υπερηφανεύεται, ωστόσο, ότι κατέχει το ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε επίσημο ματς της Εθνικής, το οποίο – όπως και να το κάνουμε – έχει άλλη βαρύτητα. Ακόμα και το ματς με τα τέσσερα γκολ του Τσολίνα το 1930 ήταν τυπικά επίσημο, αλλά το Βαλκανικό Πρωτάθλημα δεν είναι ούτε Παγκόσμιο ούτε Ευρωπαϊκό.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Οκτωβρίου

2020: Στην πρεμιέρα της Α1 πόλο ανδρών, η Βουλιαγμένη νικά με 8-7 τον Ολυμπιακό στο Παοαστράτειο και διακόπτει το σερί των 177 νικών που μετρούσαν οι «ερυθρόλευκοι» σε αγώνες της κανονικής περιόδου. Η Βουλιαγμένη ήταν και η αμέσως προηγούμενη ομάδα που είχε νικήσει τον Ολυμπιακό, τον Απρίλιο του 2012.

2012: Ανακοινώνεται το πόρισμα της USADA για την υπόθεση του ποδηλάτη, Λανς Άρμστρονγκ σύμφωνα με το οποίο του αφαιρούνται όλοι οι τίτλοι που είχε κατακτήσει στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων και των επτά Γύρων της Γαλλίας, λόγω χρήσης αναβολικών.

2001: Ο Άντι Κόουλ σημειώνει το 23ο «ευρωπαϊκό» του γκολ, στην εκτός έδρας νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί του Ολυμπιακού με 2-0 και ανεβαίνει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ του συλλόγου στα Κύπελλα Ευρώπης, πάνω από τον θρυλικό, Μπόμπι Τσάρλτον.

1993: Η Ξάνθη υπογράφει συμφωνία με την αυτοκινητοβιομηχανία SKODA, βάσει της οποίας για τα επόμενα τρία χρόνια η ομάδα θα ονομάζεται SKODA Ξάνθη. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα, που υιοθετεί αυτήν την πρακτική, η οποία θα αποδειχθεί τόσο επιτυχής, που θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

1987: Ο Βρετανός Τομ ΜακΚλιν διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό κωπηλατώντας σε χρόνο ρεκόρ 54 ημερών και 18 ωρών

1976: Ο 98χρονος Δημήτρης Ιορδανίδης γίνεται ο γηραιότερος άνθρωπος που παίρνει μέρος σε Μαραθώνιο και μάλιστα τερματίζει. Ο χρόνος του στην κλασική διαδρομή της Αθήνας ήταν 7 ώρες και 33 λεπτά.

1966: Με κορυφαίο τον αρχηγόμ Ανδρέα Γαρύφαλλο, που σκοράρει το ένα γκολ (το άλλο ο Πατλάκας), ο Εθνικός νικά την Μπαρτσελόνα με 2-0 μπροστά σε 2.500 φιλάθλους στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο και προκρίνεται στο Final-4 του Κυπέλλου Ευρώπης του Πόλο, που θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

1964: Αρχίζουν στο Τόκιο οι 18οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής είναι ο πρωταθλητής του στίβου, Γιώργος Μαρσέλλος, ο οποίος είχε ανάψει και την ολυμπιακή φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία μερικούς μήνες νωρίτερα. Τον βωμό κατά την Τελετή Έναρξης δεν ανάβει κάποιος αθλητής, αλλά ο Γιοσινόρι Σακάι, ο οποίος ήταν γεννημένος στις 6 Αυγούστου 1945, ημέρα της καταστροφής της Χιροσίμα από την πρώτη ατομική βόμβα.

1960: Δεκαέξι παίκτες της ομάδας αμερικάνικου ποδοσφαίρου του πολυτεχνείου της Καλιφόρνια σκοτώνονται όταν το αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνουν κόβεται στα δύο και τυλίγεται στις φλόγες λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Τολέδο, στο Οχάιο. Ένας από τους επιζώντες είναι ο Τέντ Τόλνερ, ο οποίος αργότερα θα γίνει προπονητής του Σάουθερν Καλιφόρνια (1983-1986).

1865: Ο Τζον Χάιατ πατεντάρει την μπάλα του μπιλιάρδου, την οποία έχει κατασκευάσει από ένα υλικό που μοιάζει με ελεφαντόδοντο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News