Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο ορεξάτος Γιαζίτσι

Οσοι ξέρουν καλά τον Τούρκο διεθνή, σε δύο πράγματα συμφωνούν. Στην κλάση του με τη μπάλα στο αριστερό και στον ευμετάβλητο ψυχισμό του. Σε όσες ομάδες έπαιξε επειδή το γούσταρε πραγματικά, έκανε όργια.

Την πρώτη του εμφάνιση έκανε χθες με την ερυθρόλευκη φανέλα ο Γιουσούφ Γιαζίτσι. Το τελευταίο -χρονικά- απόκτημα του Ολυμπιακού πήρε μέρος στο φιλικό προπονητικού χαρακτήρα με αντίπαλο τον Ατρόμητο στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και ήταν εκείνο που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με το γκολ του μόλις στο 5ο λεπτό.

Οσοι ξέρουν καλά τον Τούρκο διεθνή, σε δύο πράγματα συμφωνούν. Στην κλάση του με τη μπάλα και στον ευμετάβλητο ψυχισμό του. Σε όσες ομάδες έπαιξε επειδή το γούσταρε πραγματικά, έκανε όργια. Σε όσες πήγε με βαριά καρδιά, πέρασε και δεν ακούμπησε.

Με αφορμή ένα φιλικό παιχνίδι στο οποίο και οι δύο προπονητές χρησιμοποίησαν ρεζέρβες και πιτσιρικάδες, η διάθεση και η φούρια του 27χρονου μπαλαντέρ αποτελεί από μόνη της έναν καλό οιωνό. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν επιτελικό μέσο με 45 διεθνείς συμμετοχές, του οποίου η αξία τώρα είναι στα 10.000.000 € και πριν από τρία χρόνια διπλάσια.

Μπορεί για ορισμένους η παρουσία του και η απόκτησή του πριν από το τέλος του Σεπτέμβρη να αποτελεί ενός είδους πολυτέλεια για ένα ρόστερ αρκετά γεμάτο σε όλες τις γραμμές, ωστόσο, ο συγκεκριμένος δεν επιλέχθηκε τυχαία και όπως όλα δείχνουν, θα χωρέσει στο πλάνο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Με ποιον τρόπο; Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν έχει ευχέρεια να αγωνιστεί μόνο στη θέση «10» που είναι και η καλύτερή του. Μπορεί λόγω αριστερού ποδιού να καλύψει και το δεξί άκρο της επίθεσης, όχι με κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα, όπως για παράδειγμα ο Ζέλσον, αλλά με την ικανότητα να στέλνει τη μπάλα συστημένη στο σημείο που επιθυμεί.

Και κάτι ακόμη με μεγαλύτερη ίσως σημασία. Ο φετινός Ολυμπιακός, κυρίως λόγω της αποχώρησης Φορτούνη, δεν έχει βρει ακόμη τον κατάλληλο εκτελεστή για τα «στημένα». Εχουμε δει σε αυτό το ρόλο τον Τσικίνιο, τον Μασούρα, τον Μουζακίτη, τον Ολιβέιρα, κανείς τους, ωστόσο, δεν έχει πάρει επίσημα το χρίσμα, καθώς ούτε ο Βάσκος τεχνικός έχει καταλήξει σχετικά.

Ο Γιαζίτσι, ωστόσο, είναι ένας παίκτης που διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό. Μπορεί και να πασάρει ιδανικά και να εκτελέσει κι αυτό είναι ένα στοιχείο που ο Ολυμπιακός μπορεί και πρέπει να το εκμεταλλευθεί, αγωνιζόμενος κυρίως απέναντι σε κλειστές άμυνες. Γι’ αυτή τη δουλειά, σε ιδανικές συνθήκες χρειάζονται δύο εκτελεστές. Ενας δεξιοπόδαρος κι ένας αριστεροπόδαρος. Θεωρητικά αυτή την αποστολή και με σχετική άνεση μπορεί να αναλάβει και ο πολύπειρος Γουίλιαν, ο οποίος, όμως, παλεύει όπως και ο Τούρκος συμπαίκτης του να καλύψει το χαμένο έδαφος από πλευράς φυσικής κατάστασης κι αγωνιστικής ετοιμότητας. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανέναρξη του πρωταθλήματος, αμφότεροι θα ανεβάσουν στροφές, παρότι ο Βραζιλιάνος αντιμετωπίζει κι έναν μυικό τραυματισμό.

Στο επόμενο «πακέτο» παιχνιδιών, ωστόσο, και ο ένας και ο άλλος αναμένεται να μπουν ακόμη πιο γερά στην εξίσωση της ενδεκάδας. Σε μια χρονική καμπή, μάλιστα, που τα παιχνίδια θα είναι διαδοχικά και πολύ σημαντικά. Τότε θα διαπιστώσουμε και τι μπορεί να προσφέρει ο πρώην παίκτης της Λιλ, αλλά και ο Γουίλιαν, ο οποίος ως τώρα έχει αγωνιστεί μάξιμουμ για ένα ημίχρονο. Οσοι έχουν ζήσει τον Γιαζιτσί από την πρώτη μέρα στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη, λένε ότι δεν κρατιέται.

Αν αυτό αποδειχθεί και στην πράξη, σε συνδυασμό με τις ποδοσφαιρικές του αρετές, αρκεί για να ανεβάσει επίπεδο όλη την ομάδα. Το ότι ήταν ορεξάτος σε ένα φιλικό με χαρακτηριστικά δυνατής προπόνησης, κάτι λέει, αλλά δεν αρκεί για να περιγράψει όλη την εικόνα. Τα σημαντικά και το τι πραγματικά μπορεί να δώσει στη νέα του ομάδα ο ξανθομάλλης χαφ θα τα διαπιστώσουμε πάνω στο χορτάρι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News