Ντανιέλ Μπατίστα: Ο πρώτος νατουραλιζέ της Εθνικής Ελλάδας
Στις 12 Οκτωβρίου 1994 η Εθνική μας συνέτριψε με 4-0 τη Φινλανδία στο Καυτανζόγλειο για τα προκριματικά του Euro ’96. Το ιστορικό γεγονός, όμως, ήταν ότι σε εκείνο το ματς έκανε ντεμπούτο με το εθνόσημο ο Ντανιέλ Μπατίστα, ο οποίος μάλιστα πέτυχε κι ένα γκολ.
Η συμμετοχή στην εθνική ομάδα ενός ποδοσφαιριστή που δεν έχει ελληνικές ρίζες, είναι ένα ζήτημα που εγείρει αντιδράσεις ακόμα και σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Έτσι, ήταν μια μικρή επανάσταση το γεγονός ότι πριν από τριάντα χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου 1994, ο Ντανιέλ Μπατίστα έκανε ντεμπούτο με την Ελλάδα στον αγώνα με τη Φινλανδία στο Καυτανζόγλειο (4-0) για τα προκριματικά του Euro ’96. Ένας παίκτης ο οποίος όχι μόνο δεν διέθετε ελληνική καταγωγή, αλλά διέφερε και στο χρώμα του δέρματός του.
Ίσως τελικά εκείνη η εποχή να ήταν πιο αθώα από τη σημερινή, κατά την οποία έχουμε γίνει μάρτυρες χυδαίων σχολίων από θεσμικούς παράγοντες για το αν θα έπρεπε να αγωνίζονται με τα εθνικά χρώματα ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Διότι η αλήθεια είναι ότι οι αντιδράσεις για τον Μπατίστα ήταν λίγες. Κι αυτό δεν οφειλόταν μόνο στην εγνωσμένη ποδοσφαιρική του αξία, που είχε κάνει τους Έλληνες φιλάθλους να τον αγαπήσουν.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η ελληνοποίηση του Μπατίστα δεν ήταν έργο της ΕΠΟ, αλλά του Ολυμπιακού, στον οποίο αγωνιζόταν τότε ο 30χρονος επιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι. Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν να αδειάσουν μία θέση ξένου στο ρόστερ τους, αφού στην προ Μποσμάν εποχή επιτρέπονταν μέχρι τρεις. Ο Μπατίστα είχε συμπληρώσει επτά χρόνια στην Ελλάδα (είχε υπογράψει τον Δεκέμβριο του 1986 στον Εθνικό Πειραιά) και δεν είχε αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της πατρίδας του, η οποία την ίδια περίπου περίοδο είχε ενταχθεί στους κόλπους της FIFA.
Aπό τη στιγμή που απέκτησε δικαίωμα να φορέσει το εθνόσημο, ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Πολυχρονίου, δεν το σκέφτηκε πολύ. Τον κάλεσε στο ματς με τη Φινλανδία του ήδη γνωστού, Γιάρι Λίτμανεν, για τη 2η αγωνιστική των προκριματικών του Euro ’96. Και στο 42′ τον έριξε στη μάχη, στη θέση του νεαρού, τότε, Ζήση Βρύζα.
Το σκορ ήταν ήδη 1-0 από το 22′ με γκολ του Δημήτρη Μάρκου και ο Μπατίστα φρόντισε να κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το ντεμπούτο του, μια και διαμόρφωσε το 2-0 με κοντινή κεφαλιά στο 69′. Η Εθνική «λύθηκε» ύστερα από το γκολ του πρώτου νατουραλιζέ παίκτη στην ιστορία της και ο Νίκος Μαχλάς έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη, με άλλα δύο τέρματα στο 76′ και το 89′.
Ο Μπατίστα παρέμεινε στις επιλογές του Πολυχρονίου σε όλη τη διάρκεια των προκριματικών του Euro ’96, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχασε το εισιτήριο για τα τελικά στις λεπτομέρειες από τη Σκωτία. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1996 κατέγραψε 14 συμμετοχές με την Εθνική και πέτυχε άλλο ένα γκολ, σε μια νίκη με 2-0 επί της Σλοβενίας στο ΟΑΚΑ.
Μετά το τέλος της καριέρας του «ρίζωσε» στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια διατηρεί ακαδημία ποδοσφαίρου στο Μενίδι που έχει αναδείξει πολλούς ταλαντούχους άσους που κάνουν καριέρα στα εθνικά πρωταθλήματα.
Η ελληνοποίηση του Μπατίστα έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών κι έτσι φτάσαμε πριν λίγα χρόνια να δούμε και τον Πορτογάλο Ζέκα να φορά τα γαλανόλευκα και να προσφέρει στην εθνική μας ομάδα. Διαφορετικές περιπτώσεις είναι εκείνες του Χοσέ Χολέμπας και του αδικοχαμένου Τζορτζ Μπάλντοκ, οι οποίοι διέθεταν ελληνικές ρίζες.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Οκτωβρίου
2022: Στην εκτός έδρας νίκη της Λίβερπουλ επί των Γκλάσγκοου Ρέιντζερς με 7-1, ο Μοχάμεντ Σαλάχ σημειώνει χατ τρικ μέσα σε διάστημα επτά λεπτών (75′, 80′, 81′), το πιο γρήγορο στην ιστορία του Champions League. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Μπατεφιμπί Γκομίς της Λιόν, επίσης σε εκτός έδρας νίκη με 7-1 (επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ), στις 7 Δεκεμβρίου 2011.
2014: Εγκαινιάζεται η πίστα του Σότσι, η τρίτη μεγαλύτερη μετά από αυτές του Σπα του Βελγίου και του Σίλβερστοουν της Μεγάλης Βρετανίας, με συνολικό μήκος 5.848 μέτρα, με το ρώσικο grand prix της Formula 1. Νικητής αναδεικνύεται ο Λούις Χάμιλτον με Mercedes.
2013: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο διακεκριμένος αθλητικός συντάκτης, Φίλιππος Συρίγος, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Άρχισε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του ’60 από την «Αθλητική Ηχώ» και για πολλά χρόνια διατέλεσε διευθυντής του αθλητικού τμήματος της «Ελευθεροτυπίας». Καθοριστική θεωρείται η συμβολή του στη δημοφιλία του μπάσκετ στη χώρα, μέσω των τηλεοπτικών μεταδόσεων αγώνων του εθνικού μας πρωταθλήματος που εκείνος καθιέρωσε στην ΕΡΤ. Εργάστηκε ακόμα στο Mega, τον ΑΝΤ1 και τη Nova.
2003: Ο Μίχαελ Σουμάχερ κερδίζει τον έκτο τίτλο παγκόσμιου πρωταθλητή στη Formula 1 και καταρρίπτει το ρεκόρ του Αργεντινού, Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, ο οποίος είχε πέντε τίτλους. Ο Σουμάχερ τερματίζει όγδοος στο τελευταίο γκραν πρι της σεζόν, στην πίστα της Σουζούκα, όμως ο βασικός αντίπαλός του, Κίμι Ραϊκόνεν, τερματίζει δεύτερος κι έτσι ο Γερμανός κερδίζει τον τίτλο με 93 βαθμούς έναντι 91 του Φινλανδού.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο Γουίλτ Τσάμπερλεν, ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Έως και σήμερα παραμένουν ακατάρριπτα τα ρεκόρ που είχε σημειώσει με 100 πόντους και 55 ριμπάουντ σε έναν αγώνα του ΝΒΑ.
1996: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο θρυλικός Γάλλος τενίστας, Ρενέ Λακόστ. Υιός ενός πλουσίου κατασκευαστή αυτοκινήτων, σχεδίασε το κοντομάνικο μπλουζάκι polo με τον κροκόδειλο στο στήθος, από το ψευδώνυμο που του είχε δοθεί όταν ήταν παίκτης.
1995: Στο πλαίσιο εκδηλώσεων κατά του ρατσισμού, ο Κυριάκος Καραταϊδης αγωνίζεται σαν κεντρικός αμυντικός με την Εσπεράντε Ντελτόντε, ομάδα του Τζορτζ Γουεά, εναντίον της Ολύμπικ Κλαμπ του Μανουέλ Σαντσός (2-3) στο Μπερναμπέου μπροστά σε 90.000 θεατές.
1991: Αρχίζουν οι τακτικές μεταδόσεις του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής από την ΕΡΤ, με τον αγώνα Αθηναϊκός-ΑΕΚ 2-3 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η Δημόσια Τηλεόραση έρχεται σε συμφωνία με την ΕΠΑΕ για να μεταδίδει ζωντανά έναν αγώνα κάθε Σάββατο κι άλλον έναν σε μαγνητοσκόπηση το βράδυ της Κυριακής.
1979: Στον αγώνα Μπόστον Σέλτικς-Χιούστον Ρόκετς 114-106, ο Κρις Φορντ των γηπεδούχων σημειώνει το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ΝΒΑ. Στον ίδιο αγώνα κάνει ντεμπούτο με τους Σέλτικς ο Λάρι Μπερντ.
1968: Αρχίζουν οι 19οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού, με τη συμμετοχή 5.215 αθλητών και 844 αθλητριών από 112 χώρες σε 18 αθλήματα. Για πρώτη φορά η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία κατεβαίνουν χωριστά, γίνεται υποχρεωτική η ιατρική εξέταση των φύλων για τις αθλήτριες καθώς και ο έλεγχος ντόπινγκ όλων των αθλητών, ο στίβος καλύπτεται με πλαστική ύλη ταρτάν και τέλος αθλήτρια, και όχι αθλητής, η Ενρικέτα Μπαζίλιο, ανάβει με την Ολυμπιακή Φλόγα το βωμό του σταδίου.
1932: Πεθαίνει ξαφνικά σε ηλικία 59 ετών ο Ιωάννης Χρυσάφης, ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Διατέλεσε γυμναστής στο Βαρβάκειο Λύκειο από τα 20 χρόνια του και προσπάθησε να εφαρμόσει το σουηδικό σύστημα γυμναστικής αντί του γερμανικού και η διαφωνία του με τους διοικούντες τον Πανελλήνιο, τον οδήγησε στον Εθνικό ΓΣ. Συνέγραψε μεταξύ άλλων το «Εγχειρίδιο Σχολικής Γυμναστικής», ενώ μετείχε στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος των Γληνού, Τριανταφυλλίδη κι Δελμούζου, με στόχο την εκγύμναση των Ελλήνων, δίχως να δίνει έμφαση στον αγωνιστικό αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό.
1923: Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός πτώσης με αλεξίπτωτο στο Μίτσελ Φιλντ, στη Νέα Υόρκη.
1920: Στην τελευταία του ιπποδρομία, ο «Man O’ War» νικά τον «Sir Barton» στο Κένιλγουορθ Παρκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα