Παναθηναϊκός: Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ είναι όσα δεν βλέπεις...

Από την αρχή της δημιουργίας του μπάσκετ, οι «προβολείς» έπεφταν στους σκόρερ, όμως κάποιες «σκιές» αξίζει να τις φωτίσεις για να δεις όσα κρύβουν…

Το μπάσκετ είναι κατά γενική ομολογία ένα δίκαιο άθλημα. Σε ένα παιχνίδι κατά 99%, θα κερδίσει ο καλύτερος. Κι αν όχι ο καλύτερος, σίγουρα ο πιο εύστοχος. Πρόκειται ωστόσο, για ένα σπορ που οι προβολείς πέφτουν πάνω σε όσους γεμίζουν την στατιστική του σκοραρίσματος, με αποτέλεσμα να αγνοούνται πολλοί «ήρωες» παιχνιδιών, επειδή απλά δεν έχουν… φανταχτερή μπέρτα.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα βρούμε αρκετούς «Ρόμπιν» που βοηθούσαν αθλητές να γίνουν «Μπάτμαν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεισφορά του Πίπεν, στην καριέρα που τελικά έκανε ο Μάικλ Τζόρνταν.

Εντούτοις, δεν χρειάζεται να περάσουμε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και σε παλαιότερες εποχές. Υπάρχουν και πρόσφατα παραδείγματα, με πιο τρανό, αυτό του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Δεν μπορείς να κρίνεσαι για κάτι που δεν… σου ανήκει

Όπως σε κάθε ομάδα, έτσι και στο «τριφύλλι» υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι. Ο Έρνανγκομεθ είναι εξαιρετικός στο να σκοράρει σε close-out καταστάσεις, διαθέτει mid-range σουτ και μπορεί να μην βλέπει το καλάθι… βαρέλι, αλλα μπορεί να απειλήσει και από το τρίποντο και μάλιστα, όχι μόνο σε στατικό σουτ.

Ο Ερνανγκόμεθ μπορεί αν χρειαστεί να σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων. Το έκανε και με την Άλμπα (11 πόντοι), το έκανε και με την Μπάγερν. Η διαφορά είναι πως αυτός δεν είναι ο (μοναδικός)  ρόλος του και δεν πρέπει να κρίνεται για κάτι που του ανήκει.

Ο πραγματικός ρόλος και όλα όσα δεν βλέπει το… «γυμνό» μάτι

Η αγωνιστική του επίδραση είναι ακόμη σημαντικότερη στην άμυνα. Στις δυο πρώτες αγωνιστικές, όταν ο Ισπανός βρίσκεται στο παρκέ, ο δείκτης +- , βρίσκεται στο +4, με τους «πράσινους» να σκληραίνουν στην πίσω πλευρά του παρκέ. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ είναι ο παίκτης που μπορεί να μαρκάρει σε αλλαγές στα σκριν, τον playmaker, το «2», το «3», το «4»… όλους!

Ναι, οι αποτελεσματικές αλλαγές στα σκριν, είναι ένας τομέας που δεν φαίνεται στην στατιστική. Στην στατιστική δεν φαίνεται και το γεγονός πως όταν ο Ισπανός βρίσκεται στο παρκέ, οι χώροι ανοίγουν, το spacing γίνεται ακόμη καλύτερο και το «τριφύλλι» μπορεί να εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα παίκτες όπως ο Ναν, που είναι πολύ πιο επικίνδυνος σε ένα γήπεδο με καλές αποστάσεις.

Για το τέλος, αφήνουμε την τεράστια συνεισφορά του στον τομέα των ριμπάουντ. Απέναντι στην Μπάγερν τελείωσε με 12 πόντους, αλλά και 11 ριμπάουντ. Είναι ηλίου φαεινότερον, πως ο Ερνανγκόμεθ δεν θα σκοράρει σε κάθε παιχνίδι 10 και 15 πόντους. Θα κάνει όμως με απόλυτη συνέπεια, όλα όσα συχνά… δεν βλέπουμε.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News