Εθνική Ελλάδας: Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς που θυμίζει... εξελιγμένο Παναθηναϊκό

Σύμφωνα με την θεωρία του εμπειρισμού στην φιλοσοφία, πηγή της γνώσης είναι η εμπειρία που αποκτάται μέσω των αισθήσεων. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του, από τις πρότερες εμπειρίες του στους πάγκους, αλλά αυτό που θέλει να αποφύγει είναι ένα… back to the future.

Η θητεία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με την Εθνική Ελλάδας, έχει ξεκινήσει με τον πιο ιδανικό τρόπο. Ούτε ο ίδιος, λίγο πριν ξαπλώσει το βράδυ στο κρεβάτι του, την ώρα που οραματιζόταν την πορεία του στο τιμόνι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, δεν υπήρχε περίπτωση να είχε διαβλέψει όσα έχουμε δει εντός των τεσσάρων αγωνιστικών γραμμών στα πρώτα του τέσσερα παιχνίδια. Μία αρκετά παρόμοια εκκίνηση με την… πρωταθληματική σεζόν του Παναθηναϊκού το 2022/23, όπου, εν τέλει, έληξε άδοξα.

Τέσσερα παιχνίδια λοιπόν, ισάριθμες νίκες, μόλις ένα γκολ παθητικό, από την φιναλίστ των Euro 2020 και 2024, Αγγλία, θελκτικό ποδόσφαιρο, παίχτες που… διψάνε για διάκριση. Ο, μικρός το δέμας, Σέρβος προπονητής, με την μεγάλη καρδιά και το καθαρό βλέμμα , έδωσε αυτό που έλειπε τα τελευταία χρόνια από την Εθνική μας ομάδα. Πυροδότησε την σπίθα. Ταλέντο γνωρίζαμε αδιαμφισβήτητα ότι υπήρχε, όμως έλειπε «αυτό το κάτι που θέλαμε» για το βήμα παραπάνω.

Επί του πρακτέου, ούτε τώρα έχουμε καταφέρει κάτι, το Nations League βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχουμε εξασφαλίσει την πρωτιά και όσα εκείνη μας προσφέρει. Ομως, ο Γιοβάνοβιτς κατάφερε αυτό που είχε καταφέρει και στον Παναθηναϊκό. Να μαζέψει και πάλι τον κόσμο γύρω από την ομάδα, να θέλουν όλοι να παρακολουθήσουν την Εθνική και να ανυπομονούν. Πάντα χρειάζεσαι μία νίκη – κράχτη για να κεντρίσεις τον κόσμο. Με τον Παναθηναϊκό, έκανε εκείνον τον εξαιρετικό δεύτερο γύρο του 2021/22, όπου με νίκες απέναντι σε Ολυμπιακό (δις), ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (δις) αλλά και την κατάκτηση του κυπέλλου, επανέφερε την αισιοδοξία στους φίλους της ομάδας. Με την Εθνική, ήταν… επιβεβλημένες οι νίκες με Φινλανδία και Ιρλανδία, αλλά το… έπος του «Γουέμπλεϊ» ήταν νίκη – δήλωση ότι αυτή η φουρνιά μπορεί να τα καταφέρει.

Η αύρα που αισθάνεται ο παίχτης όταν αγωνίζεται σε ένα γεμάτο γήπεδο, με τον κόσμο να είναι σταθερά στο πλευρό του και να τον εμψυχώνει, είναι σαν να του βάζεις φτερά στα πόδια. Αλλωστε είναι πασιφανές, οι διεθνείς μας έχουν όρεξη να παίξουν, έχουν αφοσίωση και πίστη στο πλάνο. Μαρκάρουν, όλοι ανεξαιρέτως, ασταμάτητα. Με το που γίνεται ανάκτηση κατοχής, γίνονται άμεσα διαθέσιμοι οι πιο κοντινοί παίχτες και είναι όλοι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο χτίσιμο της επίθεσης με σύντομες και όσο το δυνατόν περισσότερες κάθετες πάσες. Βγάζουν ποδοσφαιρικό τσαμπουκά, μπαίνουν με τα… όλα στις μονομαχίες και αισθάνονται δυνατοί στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί ο ίδιος να λέει ότι από ψυχολογία δεν σκαμπάζει και πολλά, όμως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει σίγουρα… πειράξει το μυαλό των ποδοσφαιριστών του.

Μια παρόμοια εκκίνηση είχε και την σεζόν 2022/23 στον Παναθηναϊκό. Και τότε είχε ξεκινήσει με 4 νίκες (στην συνέχεια έγιναν 10 σερί), κερδίζοντας τις θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες με έναν κοινό παρονομαστή. Αυτόν που αρέσει σε όλους τους προπονητές, αλλά λίγοι μπορούν να εμφυσήσουν ως φιλοσοφία στις ομάδες τους, τον παρονομαστή της ανέπαφης εστίας. Οπως και με την Εθνική έχει κρατήσει με Ιρλανδία (δις) και Φινλανδία το μηδέν, έτσι και εκείνη την σεζόν με τον Παναθηναϊκό είχε το ίδιο αποτέλεσμα εναντίον των Ιωνικού, ΟΦΗ και Λεβαδειακού (1-0, 0-2, 1-0 αντίστοιχα). Την 4η αγωνιστική, στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν, επικράτησε με 2-1 της ΑΕΚ, νίκη που προφανώς δεν συγκρίνεται με εκείνη απέναντι στην Αγγλία (1-2), όμως για την οικονομία της συζήτησης μπορούμε να πούμε ότι κατάφερε να επικρατήσει σε αμφότερα τα δύσκολα παιχνίδια που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Συνολικά δηλαδή, στις 4 εκείνες πρώτες αγωνιστικές με τον Παναθηναϊκό είχε 4 νίκες, όπως και τώρα, 6 γκολ ενεργητικό, τώρα έχει 9 και μόλις 1 γκολ παθητικό, το ίδιο με την σημερινή του κατάσταση στην Εθνική.

Στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ο  62χρονος τεχνικός έχει σίγουρα την ευκαιρία να δουλέψει με εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, με εμπειρίες και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Αυτό που απομένει, είναι η δική του εμπειρία και προσωπικότητα, να… κουμπώσει στα κομμάτια του παζλ που έλειπαν τα τελευταία χρόνια.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το τιμόνι της Εθνικής μας είναι στα πλέον κατάλληλα χέρια!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News