Ζέλσον Μαρτίνς: «Ονειρο για κάθε παίκτη ο Ολυμπιακός»

Ζέλσον Μαρτίνς: «Στον Ολυμπιακό ξαναβρήκα το χαμένο μου πάθος»

Ο Ζέλσον Μαρτίνς μίλησε αποκλειστικά στη Sportday και τον Σταύρο Γεωργακόπουλο για τον Ολυμπιακό, την καριέρα του και την ζωή του, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στους Κριστιάνο Ρονάλντο, Μέσι, Ρομπίνιο, Μαρσέλο, Ντιέγκο Σιμεόνε. Τι είπε για τον Μεντιλίμπαρ.

Ο Ζέλσον Μαρτίνς αποκλειστικά στη SportDay. Ο Πορτογάλος άσος του Ολυμπιακού μιλά για όλους και για όλα για πρώτη φορά από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Σε μια συζήτηση που περιλαμβάνει από Κριστιάνο Ρονάλντο, Μέσι και Ρομπίνιο, μέχρι Μεντιλίμπαρ, Μαρσέλο και Ντιέγκο Σιμεόνε!

Μέσα σε όλα, φυσικά, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στη ζωή και την καριέρα του η απόφαση να έρθει στην Ελλάδα για να φορέσει τα ερυθρόλευκα και να βρει ξανά τον χαμένο του εαυτό!Από τα χρόνια της φτώχειας στο Πράσινο Ακρωτήρι μέχρι τα φώτα της Μαδρίτης του Μονακό, της Εθνικής Πορτογαλίας και τα ακόμη καλύτερα που έρχονται. Χωρίς άλλο πρόλογο, απλά απολαύστε τον…

– Είσαι γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήρι. Μίλησέ μας λίγο για την ιδιαίτερη πατρίδα σου.

«Είναι μια τροπική χώρα, που έχει μια πολύ όμορφη κουλτούρα. Έχει πολλές όμορφες παραλίες. Το τοπίο είναι τέλειο για διακοπές και το φαγητό είναι επίσης πολύ καλό».

– Από το Πράσινο Ακρωτήριο στην Πορτογαλία. Τι έκανε τον μικρό Ζέλσον να διαλέξει και να αγαπήσει το ποδόσφαιρο;

«Από παιδί μου άρεσε πάντα το ποδόσφαιρο. Στο Πράσινο Ακρωτήρι έπαιζα πολύ με φίλους και τον αδερφό μου που ήταν πολύ καλός. Αυτός με ενέπνευσε να μου αρέσει το ποδόσφαιρο, παίζοντας μαζί του στους δρόμους».

– Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκες να σταματήσεις το ποδόσφαιρο; Από την άλλη πλευρά ποιο ήταν ή είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο όσο βρίσκεσαι πάνω στο χορτάρι.

«Όχι. Το όνειρό μου ήταν πάντα να γίνω ποδοσφαιριστής για να βοηθήσω την οικογένειά μου να έχει καλύτερες συνθήκες ζωής. Σκεφτόμουν μόνο αυτό. Ήταν το καλύτερο κίνητρό μου και μπόρεσα να εκπληρώσω αυτό το όνειρο. Στη συνέχεια κατόρθωσα να εκπληρώσω κι άλλα όνειρα, αλλά αυτό ήταν πιο σημαντικό».

Ζέλσον Μαρτίνς: «Δεν έφυγα από την Σπόρτινγκ όπως θα ήθελα»

– Εφυγες από τη Σπόρτινγκ το 2018. Εκείνη τη σεζόν αναδείχθηκες καλύτερος πασέρ, πήρες Λιγκ Καπ και Σούπερ Καπ…

«Δεν έφυγα από τη Σπόρτινγκ όπως ήθελα, αλλά προτιμώ να κρατήσω τα καλά πράγματα που συνέβησαν εκεί, τις φιλίες που έχω μέχρι σήμερα και τις καλές σεζόν που είχα. Θα είμαι ευγνώμων για πάντα στην Σπόρτινγκ».

– Πως είναι να παίζεις πλάι στον Κριστιάνο Ρονάλντο; Πως ένιωσες όταν του έδωσες ασίστ σε ματς της Εθνικής; Πως είναι σαν άνθρωπος, τι γνώμη έχεις μέσα κι έξω από το γήπεδο για εκείνον; Επίσης, έχεις συναντήσει τον Μέσι ως αντίπαλο;

«Για ένα παιδί που προέρχεται από τη γειτονιά, το να μπορεί να φτάσει στην Εθνική ομάδα για να παίξει με τον Κριστιάνο Ρονάλντο είναι υπέροχο. Νομίζω ότι αποτελεί παράδειγμα εντός και εκτός γηπέδου. Επίσης, μπόρεσα να παίξω απέναντι στον Μέσι, έναν παίκτη που θαυμάζω πολύ. Το να μπορέσω να τον αντιμετωπίσω σε έναν αγώνα Champions League είναι κάτι που θα θυμάμαι για πάντα, είναι ένα είδωλο».

Η συμμετοχή του Ζέλσον Μαρτίνς στο Μουντιάλ με την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος

 

– Συμμετείχες στο Μουντιάλ του 2018 υπό τις οδηγίες του Σάντος. Τι θυμάσαι από τότε;

«Ήταν όνειρο να συμμετάσχω σε εκείνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά δεν μπορούσα να το απολαύσω όπως ήθελα, λόγω της κατάστασης που συνέβαινε με τη Σπόρτινγκ».

– Ποια θεωρείς ότι είναι τα highlights της καριέρας σου, αν διαλέγαμε από το ένα έως το πέντε τα κορυφαία σου παιχνίδια;

«Η καλύτερή μου εμφάνιση ήταν στην Σπόρτινγκ, το πρώτο παιχνίδι με την πρώτη ομάδα, το πρώτο γκολ. Θα επέλεγα τα εξής παιχνίδια: Σπόρτινγκ-Ρεάλ Μαδρίτης, Σπόρτινγκ- Πόρτο, Σπόρτινγκ – Μπενφίκα, Μονακό – Λιόν, Ολυμπιακός – Μπράγκα».

– Τι σου έχει κάνει εντύπωση ως τώρα από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό; Πως νιώθεις ως κάτοχος της ομάδας που κέρδισε το Κόνφερενς, παρότι δεν κατάφερες να αγωνιστείς επειδή έμεινες εκτός λίστας λόγω τραυματισμού;

«Ο κόσμος, οι οπαδοί του συλλόγου, η υποστήριξη που μας δίνουν είναι απίστευτη. Η ένταση του να παίζεις για έναν σύλλογο τόσο μεγάλο όσο ο Ολυμπιακός και να μπορείς να δεις αυτόν τον μεγάλο σύλλογο να κερδίζει μια ευρωπαϊκή διοργάνωση και να μπορείς να ζήσεις όλα αυτά, νομίζω είναι ένα όνειρο για κάθε παίκτη».

Οι καλύτεροι παίκτες και οι συμπαίκτες του Ζέλσον Μαρτίνς στον Ολυμπιακό

– Ποιοι είναι οι καλύτεροι παίκτες, αλλά και οι καλύτεροι συμπαίκτες που συνάντησες στον Ολυμπιακό;

«Αυτή τη στιγμή οι παίκτες που μου αρέσουν περισσότερο είναι οι Ραφαέλ Λεάο, Λαμίν Γιαμάλ, Νίκο Γουίλιαμς και Ροντρίγκο. Στον Ολυμπιακό υπάρχουν πολλοί αλλά αυτοί που μου αρέσουν περισσότερο είναι ο Τσικίνιο, όπως ήταν και ο Ποντένσε. Θα μπορούσα να πω πολλούς περισσότερους…».

– Που θα φτάσει ο Ζέλσον παίζοντας στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό ως ένας παίκτης που αποτέλεσε την τέταρτη ακριβότερη μεταγραφή της Μονακό;

«Θέλω να πάω πολύ μακριά με αυτόν τον σύλλογο. Η κατάκτηση τίτλων είναι το όνειρό μου και θα κάνω τα πάντα για να το πετύχω».

– Προέρχεσαι από φτωχή οικογένεια; Μίλησέ μας λίγο για τα παιδικά σου χρόνια. Πόσο άλλαξε η ζωή σου μέσα από το ποδόσφαιρο;

«Προέρχομαι από μια πολύ ταπεινή οικογένεια. Οταν ήμουν 6 ετών, οι γονείς μου έπρεπε να πάνε στην Πορτογαλία για να βρουν καλύτερες συνθήκες κι εγώ έμεινα στο Πράσινο Ακρωτήρι με τη θεία μου. Πήγα στην Πορτογαλία με τα τέσσερα αδέλφια μου όταν ήμουν 8 ετών. Πέρασα πολύ χρόνο στο δρόμο παίζοντας ποδόσφαιρο σάλας και αργότερα ποδόσφαιρο. Εκεί άρχισα να ονειρεύομαι να δώσω μια καλύτερη ζωή στην οικογένειά μου. Έβλεπα στο ποδόσφαιρο την μοναδική ελπίδα για να έχει η οικογένειά μου καλύτερη ζωή και, Δόξα τω Θεώ, κατάφερα να κάνω αυτό το όνειρο πραγματικότητα».

– Πόσο μακριά είναι ο Ζέλσον που έχουμε δει ως τώρα με τον Ζέλσον στο prime της καριέρας του;

«Νομίζω ότι δεν έχω δείξει ακόμα τον καλύτερο Ζέλσον λόγω κάποιων ενοχλήσεων, αλλά νιώθω καλά εφέτος. Πρέπει να παραμείνω υγιής και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε σπουδαία πράγματα».

Η θέση που αρέσει να παίζει ο Ζέλσον Μαρτίνς

– Ποια είναι η θέση που σου αρέσει να αγωνίζεσαι και τι θέλεις να πετύχεις από εδώ και πέρα.

«Μου αρέσει να παίζω στα άκρα, οπότε θέλω να είμαι υγιής, χωρίς τραυματισμούς για να βοηθήσω την ομάδα και είμαι σίγουρος ότι θα δει ο κόσμος σπουδαία πράγματα».

– Η Ελλάδα ως ποδοσφαιρικός προορισμός δεν είναι ο πιο ελκυστικός για τους τοπ ποδοσφαιριστές. Σχεδόν όλοι όσοι έρχονται στον Ολυμπιακό, όμως, εδώ και χρόνια δεν θέλουν να ξαναφύγουν. Γιατί άραγε;

«Μπορώ να πω ότι αγαπώ αυτόν τον σύλλογο. Το μεγαλείο που έχει ο Ολυμπιακός, το πάθος των φιλάθλων μας, μάς δίνει κίνητρο να νιώθουμε ζωντανοί. Αφού πέρασα από την Μονακό χρειαζόμουν αυτό ακριβώς! Να νιώσω ξανά πλήρως το ποδόσφαιρο».

– Μεγαλώνοντας σε μια ομάδα που αναδεικνύει ταλέντα, πώς νιώθεις για τους πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού;

«Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει καλό μέλλον όπως και παρόν. Είναι νέοι παίκτες, αλλά ήδη δείχνουν την ποιότητά τους και βοηθούν την ομάδα».

– Πώς θα σκιαγραφούσες το προφίλ του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ;

«Είναι απαιτητικός προπονητής, αλλά δίνει ελευθερία στους παίκτες και έχει καλή σχέση μαζί τους».

– Πώς θα κλείσει η φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό;

«Είμαι βέβαιος ότι θα τελειώσει καλά σε μια τόσο ξεχωριστή χρονιά για τον σύλλογο. Θέλω να κερδίσουμε τίτλους γι’ αυτόν τον σύλλογο και θα δώσω τα πάντα για αυτό».

– Είχε δίκιο ο Ποντένσε με αυτά που σου είχε πει για τον Ολυμπιακό, την Ελλάδα και τον κόσμο της ομάδας;

«Ναι, όλα όσα ειπώθηκαν ήταν αληθινά. Με βοήθησε να πάρω την καλύτερη απόφαση. Ανέκτησα το πάθος για το ποδόσφαιρο που είχα χάσει. Αισθάνομαι πως εδώ βρήκα μια καινούρια ζωή».

Ο Ζέλσον Μαρτίνς,  Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ρομπίνιο

– Επαιξες στο «Μπερναμπέου» απέναντι σε Κριστιάνο – Μαρσέλο και τρέλανες κόσμο. Γράφθηκε τότε ότι ο Ρονάλντο πρότεινε στον Ζιντάν να σε πάρει στη Ρεάλ…

«Ηταν ένας πολύ ιδιαίτερος αγώνας, το να μπορέσω να παίξω στο Μπερναμπέου με παίκτες που θαύμαζα πολύ. Ήταν ένας υπέροχος αγώνας και φυσικά θα τον θυμάμαι για πάντα, Δεν το ήξερα για τον Ζιντάν, ούτε ξέρω αν είναι αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ήταν ο αγώνας μετά τον οποίο ο κόσμος άρχισε να με γνωρίζει καλύτερα».

– Τα πορτογαλικά ΜΜΕ σου είχαν προσδώσει το παρατσούκλι νέος Ρομπίνιο…

«Από παιδί ήμουν θαυμαστής του Ρομπίνιο και οι φίλοι μου με φώναζαν έτσι, επειδή ήθελα να κάνω αυτά που έκανε. Ήταν το είδωλό μου στα παιδικά χρόνια. Δεν ένιωσα ως ο νέος Ρομπίνιο, διότι εκείνος ήταν μοναδικός. Ενιωσα χαρούμενος όμως όταν με αποκαλούσαν έτσι επειδή ήταν ο αγαπημένος μου παίκτης».

 

Όταν ο Ζέλσον Μαρτίνς μίλησε με τον Ντιέγκο Σιμεόνε για την Ατλέτικο Μαδρίτης

– Ο Ζόρζε Ζεσούς γράφθηκε ότι σε έχει χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο ταλέντο που είχε σε Μπενφίκα και Σπόρτινγκ…

«Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Ο Ζόρζε Ζεσούς προπόνησε πολλά μεγάλα ταλέντα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ήμουν ένας από αυτούς που έπαιξαν καλύτερα μαζί του. Εμαθα πολλά μαζι του και είμαι χαρούμενος που τον είχα ως προπονητή».

– Θα θέλαμε να θυμηθείς τι είπες με τον Σιμεόνε όταν σε πλησίασε για την Ατλέτικο…

«Θυμάμαι ότι όταν μου μίλησαν για την Ατλέτικο δεν ήμουν πολύ σίγουρος. Μιλούσαν για το πόσο δύσκολος είναι ως προπονητής, αλλά όταν μου έστειλε μήνυμα πως ήταν σίγουρος ότι χρειαζόταν έναν παίκτη σαν εμένα, με έπεισε να πάω. Ηξερα επίσης ότι η Ατλέτικο ότι ήταν ένας μεγάλος σύλλογος. Αυτό που αγάπησα περισσότερο ήταν οι οπαδοί».

– Τότε σε ήθελαν και Λίβερπουλ, Αρσεναλ. Εκανες την καλύτερη επιλογή;

«Νομίζω ότι δεν θα μάθω ποτέ αν ήταν η καλύτερη επιλογή ή όχι. Το πώς έφυγα από τη Σπόρτινγκ είχε κάποια επίδραση στην καριέρα μου, αλλά το όνειρό μου πριν ήταν να παίξω στην Premier League».

– Ποιες άλλες μεγάλες ομάδες σε είχαν πλησιάσει τα προηγούμενα χρόνια;

«Υπήρχαν πολλές φήμες αλλά δεν το κοίταζα πολύ».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News