Γιώργος Χελάκης: Ο Κωστούλας ως πετράδι του στέμματος στην προσεχή ομάδα του Ολυμπιακού

Παίκτης με το δικό του ρεπερτόριο είναι πιο αποδοτικός και επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του όταν κινείται ελεύθερος.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Μπάμπης Κωστούλας έχει σκοράρει με κεφαλιά το δεύτερο γκολ της Εθνικής Ελπίδων κόντρα στην Κροατία. Λίγες ώρες νωρίτερα ο «Γκάρντιαν» τον κατατάσσει μέσα στα κορυφαία εξήντα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Δεν προκαλεί καμμία έκπληξη.

Από τη στιγμή που καταρτίζεται τέτοια λίστα δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει ο επιθετικός του Ολυμπιακού. Παίκτη με τέτοια χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να βρεις. Τυπικά πρόκειται για σέντερ φορ. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πολυσύνθετο επιθετικό που μπορεί να παίξει σε περισσότερες θέσεις από μία.

Την δυνατότητα αυτή του τη δίνει η ταχύτητα του, η αντίληψη που έχει ανά πάσα στιγμή για τη δική του θέση και τη θέση συμπαικτών και αντιπάλων στο γήπεδο και η σπουδαία τεχνική του κατάρτιση. Αν θα μπορούσε να επιτραπεί μια πρόβλεψη είναι ότι ο 17χρονος επιθετικός δεν θα σταδιοδρομήσει ως καθαρόαιμος σέντερ φορ. Παίκτης με το δικό του ρεπερτόριο είναι πιο αποδοτικός και επιδραστικος στο παιχνίδι της ομάδας του όταν κινείται ελεύθερος. Δουλειά του εκάστοτε προπονητή του είναι να βρει τους τρόπους ώστε να πάρει από τον Κωστούλα όσο γίνεται περισσότερα. Να συναρμολογήσει με τέτοιο τρόπο την ομάδα του ώστε ο Κωστούλας να αποτελεί το πετράδι του στέμματος.

Ξέρω ότι τώρα αυτά που γράφω ακούγονται ως υπερβολή. Προφανώς δεν αντιστοιχούν απολύτως στο σημερινό αγωνιστικό status του νεαρού παίκτη. Η προβολή γίνεται στο μέλλον που στην περίπτωση του συγκεκριμένου παίκτη δεν καθυστερεί. Ο Κωστούλας ενηλικιώνεται με ταχύτητα και σύντομα θα αναλαμβάνει υπεύθυνους ρόλους στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Μια προβολή στα προσεχώς είδαμε στο δεύτερο ημίχρονο του ντέρμπι των αιωνίων. Ο Μεντιλίμπαρ είτε από ανάγκη είτε από επιλογή τον χρησιμοποίησε σε δύο ρόλους. Στην αρχή ως παίκτη πίσω από τον βασικό προωθημένο, τον Ελ Καμπί όπου και αρίστευσε. Στη συνέχεια ως δεξιό εξτρέμ όπου όλος ο κόσμος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει κινούμενος στην πλάγια γραμμή. Ταχύτητα και στην προώθηση της μπάλας αλλά και στην επιστροφή για να μαρκάρει τον αντίπαλο. Οπροπονητής του Ολυμπιακού χρησιμοποιούσε το νεαρό ως κεντρικό κυνηγό στα φιλικά προετοιμασίας και στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Βόλο.

Ηταν φανερό ότι το έκανε διότι δεν είχε ετοιμοπόλεμο κάποιον άλλο σέντερ φορ. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε τον Μπάμπη Κωστούλα σε ρόλους ελεύθερους πίσω από τον κλασσικό προωθημένο. Να τον δούμε και να τον θαυμάσουμε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News