Τουρκία: «Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί» προειδοποιεί ειδικός

Πανικός προκλήθηκε στους κατοίκους της περιοχής Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας από το σεισμό που προκλήθηκε σήμερα (16/10), μεγέθους 5.9 Ρίχτερ.

Ο σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα (16/10) στην περιοχή Kάλε της Μαλάτια και η δόνηση έγινε αισθητή και στις γύρω επαρχίες στη Ανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), ο σεισμός σημειώθηκε στις 10.46 π.μ., σε βάθος περίπου 10,07 χιλιομέτρων.

Στις κάμερες αποτυπώθηκε ο πανικός καθώς και ο κίνδυνος που προκλήθηκε από τον σεισμό, με πιο χαρακτηριστικό ;ένα στιγμιότυπο όπου μια γυναίκα γλίτωσε σχεδόν για εκατοστά από ένα μοιραίο χτύπημα από συντρίμμια που βρέθηκαν στο έδαφος.

Δείτε το βίντεο:

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τηλεφωνικά τον κυβερνήτη της Μαλάτια Σεντάρ Γιαβούζ και τον δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου Σαμί Ερ και ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τον σεισμό. Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια μεταβαίνει στην περιοχή σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Ο Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτιρίων στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτεια και Σανλίουρφα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά τον σεισμό οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κάνουν επιτόπιες έρευνες στην περιοχή.

Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί

Τονίζοντας ότι οι σεισμοί μεγέθους 6 είναι σημαντικοί για την Τουρκία, ο καθηγητής γεωλογίας, Χασάν Σοζμπιλίρ, είπε τα εξής:

«Στην Τουρκία, οι σεισμοί πάνω από τα 6 ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν απώλειες σε ζωές και περιουσίες. Σε αυτόν τον σεισμό πιθανόν να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά προκάλεσε ζημιές σε κτίρια. Ο σεισμός συνέβη σε ένα σημείο μεταξύ της περιοχής όπου συνέβησαν ο σεισμός του Ελαζίγ το 2020 και ο σεισμός του Καχρανμαράς στις 6 Φεβρουαρίου 2023».

«Στη μελέτη που διεξήγαγαν οι επιστήμονες, αναμενόταν σεισμός έως 6,8 Ρίχτερ. Εδώ σημειώθηκε σεισμός μεγέθους5.9 βαθμών. Μετά από αυτό, θα ακολουθήσουν μετασεισμοί. Αυτοί οι μετασεισμοί είναι πιθανό να εκδηλωθούν έως και μεγέθους 5».

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να ακούσουν τα λόγια των αρχών σχετικά με το αν θα πρέπει να μπουν σε κτίρια ή όχι. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή θα διαρκέσει για μερικούς μήνες».

Διαβάστε περισσότερα στο dailypost.gr

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News