Σαν Σήμερα - Χένρι Τέρνερ: Η τάπα στον Γκάλη που κανείς δεν έχει ξεχάσει

Αν υπάρχουν πέντε ή δέκα μεμονωμένες φάσεις που θυμάται η πλειονότητα των Ελλήνων φίλων του μπάσκετ, η τάπα του Χένρι Τέρνερ στον Νίκο Γκάλη στις 17 Οκτωβρίου 1993 συγκαταλέγεται σίγουρα ανάμεσά τους.

Ο Πανιώνιος νίκησε με 66-65 τον Παναθηναϊκό στις 17 Οκτωβρίου 1993 στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, όμως το αποτέλεσμα έχει μικρότερη σημασία από τη φάση που το καθόρισε!

Το κόψιμο που με υπερένταση έκανε ο Χένρι Τέρνερ σε λέι απ του Νίκου Γκάλη, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την εκπνοή της αναμέτρησης, διατήρησε το ελάχιστο προβάδισμα που είχαν πάρει οι «κυανέρυθροι» στο σκορ και τους χάρισε την πολύτιμη νίκη.

Πρόκειται για μία από τις πιο εμβληματικές φάσεις στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν την έχει ξεχάσει κανένας από όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν ζωντανά – είτε μέσα απ’ το γήπεδο είτε από την τηλεόραση.

Χάρισε επίσης την «αθανασία» στον Τέρνερ, αφού όλοι τον θυμούνται για εκείνη την τάπα στο «τοτέμ» του ελληνικού μπάσκετ, ακόμα κι αν έχουν ξεχάσει όλα τα υπόλοιπα… μαγικά που έκανε τη μοναδική σεζόν που φόρεσε τη φανέλα του Πανιωνίου.

Πρόκειται για μία φάση που έχει ανάλογη δύναμη με την ντρίμπλα του Βασίλη Χατζηπαναγή στον Τάκη Στυλιανόπουλο ή, για να μην ξεφεύγουμε απ’ το μπάσκετ, το κάρφωμα του Κλιφ Λέβινγκστον μπρος στον πελώριο Γκεόργκε Μουρεσάν. Στιγμές, δηλαδή, από αγώνες που δεν έμειναν στην Ιστορία για κανέναν άλλο λόγο πέρα από τη μαγεία που πρόσφεραν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάποιοι χαρισματικοί άσοι.

Η διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο κόψιμο του Τέρνερ έκρινε κιόλας το παιχνίδι στο οποίο σημειώθηκε, άσχετα αν το τελικό αποτέλεσμα δεν επηρέασε σημαντικά τη μετέπειτα τύχη των δύο αντιπάλων στο πρωτάθλημα της (τότε) Α1.

Ίσως υπήρχε μια πρόσθετη συναισθηματική φόρτιση στις τάξεις των οπαδών του Πανιωνίου, επειδή ήταν το πρώτο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Σμύρνη ύστερα από εκείνο της 28ης Απριλίου 1993, που σημαδεύτηκε από τον βαρύτατο τραυματισμό του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς. Πιθανότατα, όμως, είναι ένα από τα πολλά ντέρμπι εκείνων των ετών που θα είχε λησμονηθεί με τα χρόνια, αν δεν είχε κριθεί με αυτόν τον τόσο εντυπωσιακό τρόπο.

Το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα

Ο Πανιώνιος κατέβαινε με φιλοδοξίες ακόμα και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνη τη χρονιά, αφού δύο μήνες νωρίτερα είχε αποκτήσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος είχε μείνει ελεύθερος από τον Άρη.

Από το 1987, άλλωστε, όταν κατέλαβαν τη 2η θέση στην Α1, οι «κυανέρυθροι» είχαν καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ. Για αρκετά χρόνια αποτελούσαν την πρώτη αθηναϊκή δύναμη, πίσω από το δίπολο της Θεσσαλονίκης (Άρης-ΠΑΟΚ), που είχε σταθεί εξαιρετικά και στο άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του 1992-93, που αποδείχθηκε η σεζόν μετάβασης των σκήπτρων από τη Νύμφη του Θερμαϊκού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Με προπονητή πλέον τον Κώστα Μίσσα, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Βλάντο Τζούροβιτς (είχε επιλέξει να συνεχίσει στον Άρη) και ηγέτη στο παρκέ τον Φάνη Χριστοδούλου, ο Πανιώνιος στόχευε ψηλότερα από την 4η θέση της προηγούμενης χρονιάς. Η μεταγραφή του Χένρι Τέρνερ είχε αποδειχθεί από νωρίς… τεφαρίκι, ενώ η αξία του Γιαννάκη ήταν δεδομένη.

Στη θέση του σέντερ είχε αποκτηθεί ο γιγαντόσωμος Αμερικανός, Έντι Στόουκς, ο οποίος δεν ήταν εξίσου θεαματικός με τους προκατόχους του (Πι Τζέι Μπράουν και Τζον Χάντσον), αλλά θα στεκόταν άνετα και στις υπόλοιπες ομάδες που πρωταγωνιστούσαν στο πρωτάθλημα. Ο Γιώργος Μποσγανάς, ο Χρήστος Χριστοδούλου, ο Τζον Μπρούγος και ο Βαγγέλης Αγγέλου ήταν τα υπόλοιπα σημαντικά κομμάτια του παζλ.

Ο Παναθηναϊκός, πάλι, εκτός από τον Γκάλη διέθετε αστέρες πρώτου μεγέθους όπως τον Αλεξάντρ Βολκόφ και τον Στόγιαν Βράνκοβιτς, τους ελληνοποιημένους διεθνείς Εσθονούς, Τιτ Σοκ και Άιβαρ Κούουσμα, τον πολύπειρο Κώστα Παταβούκα και τους ταλαντούχους νεαρούς Φραγκίσκο Αλβέρτη, Νίκο Οικονόμου και Χρήστο Μυριούνη.

Με άλλα λόγια, το παιχνίδι της 17ης Οκτωβρίου 1993 ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι που είχε καθηλώσει στις τηλεοράσεις εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους, πολύ περισσότερους απ’ όσους χωρούσε το γκρεμισμένο πια κλειστό γυμναστήριο της Νέας Σμύρνης.

Η ξεχασμένη τάπα λίγο νωρίτερα

Να κάνουμε ειδική ανάλυση ενός αγώνα που διεξήχθη πριν από τρεις δεκαετίες και δεν έκρινε πολλά, μάλλον δεν έχει νόημα. Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι λίγο πριν από την ιστορική τάπα που έκρινε το ματς υπέρ του Πανιωνίου, είχε σημειωθεί μια παρόμοια φάση με τους ίδιους πρωταγωνιστές που λίγοι θυμούνται!

Ενώ απέμεναν 29 δευτερόλεπτα για τη λήξη και το σκορ είχε διαμορφωθεί ήδη σε 66-65, με μία εύστοχη βολή του Στόουκς, ο Γκάλης έφυγε στον αιφνιδιασμό αλλά ο Τέρνερ πρόλαβε και αλλοίωσε την πορεία της μπάλας πριν αυτή καταλήξει στο καλάθι. Ακολούθησε πιο καθαρή τάπα του Γιαννάκη στον Σοκ και το σκορ δεν άλλαξε ούτε στη συνέχεια, αφού οι παίκτες και των δύο ομάδων αστοχούσαν συνεχώς στις «μία συν μία» βολές που κέρδιζαν!

Ο Τέρνερ πρόσφερε κι άλλες εντυπωσιακές φάσεις στη μονοετή θητεία του στον Πανιώνιο, με πιο χαρακτηριστική ένα κάρφωμα με περιστροφή 360 μοιρών στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Κόρατς κόντρα στον ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη. Αλλά και στο συγκεκριμένο ματς με τον Παναθηναϊκό που εξετάζουμε, έκανε κι ένα κάρφωμα μπροστά στον ύψους 2.17 μ. Στόγιαν Βράνκοβιτς.

Το καλοκαίρι του 1994 μεταπήδησε στο ΝΒΑ και τους Σακραμέντο Κινγκς, όπου όμως δεν μπόρεσε να φανεί και το 1995 μεταγράφηκε στη Φενερμπαχτσέ, όπου έπαιξε για τρία χρόνια. Αφού πέρασε για λίγο από την Ιταλία (Ντουκάτο Σιένα), απ’ όπου τον είχε αποκτήσει και ο Πανιώνιος (Πάνα Φιρέντσε), ο Τέρνερ επέστρεψε στη χώρα μας τη σεζόν 1999-2000 με τη φανέλα του Αμαρουσίου, όταν ήταν πλέον 33 ετών (γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1966).

Μετά το τέλος της καριέρας του, εργάζεται ως αναλυτής μπάσκετ σε διάφορα αμερικάνικα δίκτυα.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 17 Οκτωβρίου

2022: Ο Καρίμ Μπενζεμά κερδίζει για πρώτη φορά στην καριέρα του τη Χρυσή Μπάλα

2004: Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ, Παναγιώτης Γκιώνης, με παρτενέρ τον πολιτογραφημένο Αυστριακό Βεσίνγκ Τσεν κατακτούν το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό του Pro Tour της Πολωνίας, αφού στον τελικό γνωρίζουν την ήττα από τους Γερμανούς Τίμο Μπολ και Κριστιάν Σους με 3-4 σετ (10-12, 11-5, 11-8, 5-11, 11-9, 9-11, 8-11).

1991: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής συμμετέχει σε αγώνα που διεξάγεται προς τιμήν του στο Καυτανζόγλειο, ανάμεσα στον Ηρακλή και μια ομάδα επιλέκτων (6-5).

1978: Ολοκληρώνεται ο κύκλος των αγώνων για τον παγκόσμιο τίτλο στο σκάκι στο Μπάγκιο των Φιλιππίνων. Ο Σοβιετικός Ανατόλι Κάρποφ νικά με 6-5 και 21 ισοπαλίες τον συμπατριώτη του, Βίκτορ Κορτσνόι και διατηρεί τον τίτλο που του είχε απονεμηθεί χωρίς αγώνα από τις 3 Απριλίου 1975, λόγω της απόσυρσης του Μπόμπι Φίσερ.

1968: Ο Σοβιετικός, Βίκτορ Σανέγεφ, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (17.39 μ.). Το ρεκόρ αλλάζει χέρια συνολικά τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του τελικού, οι οποίες γίνονται πέντε αν συνυπολογίσουμε και το 17.10 μ. του Τζουζέπε Τζεντίλε στον προκριματικό.

1964: Η Σοβιετική Ιρίνα Πρες κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο πένταθλο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (5.246 βαθμοί).

1962: Ο Γιώργος Σιδέρης μεταβαίνει στην Ιταλία προκειμένου να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του στη Λανερόσι Βιτσέντζα. Ο Ολυμπιακός δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του.

1956: Ο 13χρονος Μπόμπι Φίσερ από το Μπρούκλιν νικά σε 41 κινήσεις τον Ντόναλντ Μπερν, σε παρτίδα που έχει χαρακτηριστεί ως «ο αγώνας του αιώνα» και διεξάγεται στην Νέα Υόρκη. Ο νεαρός, που υποχρεώνει τους πάντες να αναλύσουν πολλές φορές την παρτίδα, δείχνει με τη θυσία της βασίλισσας στην 17η κίνηση ότι έχει τον τσαμπουκά αλλά και το ταλέντο, που θα τον οδηγήσουν στον παγκόσμιο τίτλο δεκαέξι χρόνια αργότερα.

1948: Εγκαινιάζεται το νέο γήπεδο του Απόλλωνα στην περιοχή της Ριζούπολης, δίπλα στις εγκαταστάσεις της δισκογραφικής εταιρείας Columbia. Το κράτος είχε παραχωρήσει την έκταση στο προσφυγικό σωματείο το 1946, ως αντάλλαγμα για την απαλλοτρίωση του παλιού γηπέδου του στο Ρουφ από την Εταιρία Σιδηροδρόμων. Το νέο γήπεδο εγκαινιάζεται με φιλικό αγώνα στη μικτή ομάδα των προσφυγικών σωματείων (Απόλλων, Πανιώνιος, ΑΕΚ) και των γηγενών (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός).

1860: Διεξάγεται το πρώτο επαγγελματικό τουρνουά γκολφ στη Σκωτία, με νικητή τον Γουίλι Παρκ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News