Ολυμπιακός: Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή δεν πάω

Η νίκη γλίστρησε από τα «ερυθρόλευκα» χέρια εξαιτίας των λαθών στο τέλος και των ριμπάουντ πιο πριν. Οι τρομεροί και συνάμα ανησυχητικοί δείκτες στο ημίχρονο, το ξεμπούκωμα του Λάρκιν και το ημιτελές του Ντόρσεϊ, το σούπερ επιθετικό σχήμα κατά το οποίο έγινε η ζημιά και οι δικαιολογημένες δοκιμές του Μπαρτζώκα.

Εβλεπες τον Ολυμπιακό στην πρώτη περίοδο και τον θαύμαζες. Τον έβλεπες στη δεύτερη και ανησυχούσες με τα (στατιστικά, αριθμητικά) σημάδια. Μετά αναθαρρούσες, στην τέταρτη απελπιζόσουν.

Αν μη τι άλλο, η ματσάρα στο καινούριο γήπεδο της Εφές με το όνομα-σιδηρόδρομο (ας το πούμε απλώς «TBF Salon»), γεννούσε συνεχώς συναισθήματα. Διαφορετικά μεταξύ τους. Διαφορετική, απ’ ό,τι συνήθως, ήταν και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Πήγε να πάρει το «διπλό» με την επίθεση και το κίτρινο φύλλο αγώνα, ως κατάληξη στα μπαγκάζια, δεν πρέπει να ξενίζει.

Οσο αποτελεσματικοί αμυντικά ήταν οι «ερυθρόλευκοι» στην αρχή, με τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα και τους γκαρντ που έβγαιναν μπροστά από τους ψηλούς των Τούρκων και έκλεβαν μπάλες στις συνεχείς (άκρως προβλέψιμες) λόμπες, άλλο τόσο αναποτελεσματικός ήταν εν συνεχεία. Γεμάτη παίκτες-εξπέρ στο ένας εναντίον ενός, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης πήγε το παιχνίδι εκεί που το ήθελε. Και το πήρε.

Για το πιθανό ξεμπούκωμα των Τάιλερ Ντόρσεϊ και Σέιν Λάρκιν γράφαμε πριν το τζάμπολ. «Δύο στα δύο»… Ο ένας μπήκε και έβαλε 11 πόντους μέχρι την ανάπαυλα, έναντι 8 συνολικά (με 0/8 τρίποντα) στις άλλες τρεις φετινές συμμετοχές του. Δεν τον ξανάδαμε, όμως.

Ο άλλος είχε 9 πόντους μέσο όρο, με 4/17 συνολικά τρίποντα. Σταμάτησε στους 24, με 4/7… Μπήκε (μια και δινόταν αμφίβολος και δεν ξεκίνησε), γύρισε μόνος του το +15 των Πειραιωτών με ατομικές ενέργειες και τρελά -αλλά τόσο συχνά στο ρεπερτόριό του- καλάθια, έκανε τη διαφορά. Τον ξανάδαμε, για τα καλά, στο δεύτερο μέρος…

Οσο για τους ανησυχητικούς αριθμούς του πρώτου 20λεπτου, από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις: 16 ασίστ για μόλις δύο λάθη ο Ολυμπιακός, 11 έναντι μηδενός οι πόντοι του από αιφνιδιασμούς, 11-0 υπέρ του και σε εκείνους από λάθη των αντιπάλων. Εντυπωσιακά νούμερα, μα δίχως καμία πιθανότητα να συνεχιστούν ανάλογα. Η διαφορά, βλέπετε, είχε ήδη μειωθεί στο καλάθι…

Η ειρωνεία είναι ότι η ήττα καθορίστηκε από τα τρία λάθη στο τελευταίο ενάμισι λεπτό των καλύτερων παικτών του Μπαρτζώκα. Δύο ο Φουρνιέ, ένα ο ΜακΚίσικ. Το 3 δεν είναι ποτέ μεγαλύτερο του 37 (των πόντων τους) ή του 7 (των εύστοχων τριπόντων τους), εντούτοις καμιά φορά «βαραίνει» περισσότερο, όταν μιλάμε για μπάσκετ.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν ήταν ο Εβάν ούτε ο συγκινητικός ξανά Σακ. Βασικά, μεγάλο πρόβλημα δεν υπάρχει καν – κι ας χάθηκε η ευκαιρία να πατήσει (ισόβαθμος στην) κορυφή ο Ολυμπιακός, μετά την ήττα του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι. Όπως συμβαίνει και με τον Εργκίν Αταμάν στον Παναθηναϊκό, ο «coach B» ακόμα δοκιμάζει σχήματα. Τσεκάρει στην πράξη ιδέες, βλέπει πώς ανταποκρίνονται οι (νέοι κυρίως) παίκτες του στην πίεση. Αν δεν το κάνει στην τέταρτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας, σε έναν αγώνα ταμάμ στην Πόλη, πότε θα το κάνει;

Ναι, άργησε να κάνει αλλαγές στο τέταρτο δεκάλεπτο, επιμένοντας σε μια σούπερ επιθετική πεντάδα (Βιλντόσα, ΜακΚίσικ, Πίτερς στο «3», Βεζένκοφ, Ράιτ) ακόμα και όταν το παρκέ είχε αρχίσει να δέρνει. Δεδομένα, οι Γουόκαπ και Φαλ, ακόμα και ο Παπανικολάου, θα είχαν βγάλει περισσότερες άμυνες σε εκείνο το σημείο.

Είπαμε, όμως. Στα μέσα Οκτωβρίου, οι μεγάλες ομάδες δεν παίζουν μόνο για το αποτέλεσμα. Τα ριμπάουντ; Ναι, εδώ συμφωνούμε. Αυτό είναι πρόβλημα, και μεγάλο μάλιστα. Και δεν θα λυθεί αυτόματα, επειδή στο επικείμενο Μόναχο (sic) θα φορέσει φανέλα και σορτσάκι ο Νικόλα Μιλουτίνοφ.

Το -20 στην πρεμιέρα, και τότε στην Κωνσταντινούπολη με τη Φενερμπαχτσέ (των 14 επιθετικών), έγινε -15. Η Εφές ανανέωσε 13 επιθέσεις. Οκτώ, μονάχα στην τρίτη περίοδο! Φανταστείτε ότι δεν έπαιξε καν ο τραυματίας Νταν Οτούρου, των 15 ριμπάουντ στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Μόουζες Ράιτ και Φίλιπ Πετρούσεφ για πολλοστή φορά είχαν μεγάλα θέματα στην άμυνα και ο Μουσταφά Φαλ, ακόμα κι αν δεν φορτωνόταν με φάουλ, δεν είναι για να «φορτώνεται» με 30άρια (σε λεπτά) από τώρα.

Οσο για τον Βεζένκοφ, εκεί που στο πρώτο δεκάλεπτο είχε πάρει τόσα σουτ (δέκα συγκεκριμένα) όσα δεν είχε πάρει -που λέει ο λόγος- στα προηγούμενα ματς, έμεινε στο τέταρτο δίχως το παραμικρό! Τα τρία λάθη επί 33’ έγιναν έξι στα υπόλοιπα επτά λεπτά, η νίκη γλίστρησε από τα «ερυθρόλευκα» χέρια και, όπως είπε ο κόουτς, «θα μάθουμε από αυτά (σ.σ: τα λάθη)».

Η διαδικασία τού να κερδίζει αγώνες και στους 90 πόντους ο Ολυμπιακός, βρίσκεται εν εξελίξει. Στους 70, το έχει κάνει τόσες φορές. Και θα το ξανακάνει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News