Γιώργος Χελάκης: Η μόνιμη πληγή των αμυντικών ριμπάουντ κι ο ξεχασμένος Λορέντζο Μπράουν...

eurokinissi

Oταν οι άλλες λύσεις που έβγαιναν μέσα απ’ τα συστήματα του Αταμάν δεν έδιναν τις λύσεις, η μπάλα πήγαινε στον Ναν. Εξηγεί ο Γιώργος Χελάκης.

Απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις δεύτερη ήττα στη σειρά δεν γράφει καλά για τον κάτοχο του τροπαίου. Αν δεν είχε προηγηθεί η ήττα από μία κάποια Παρί, μικρό το κακό.

Τώρα, όμως, το πράγμα δείχνει να στραβώνει και θα στραβώσει για τα καλά αν την Παρασκευή η Φενερμπαχτσέ τον αναγκάσει στην Πόλη σε μία ήττα ακόμα. Aν επιχειρήσεις να το δεις μεμονωμένα, δεν τρέχει και τίποτα να χάσεις στα μέσα Οκτωβρίου απ’ τη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Το θέμα είναι τι είδους μπάσκετ παίζεις. Τι είδους μπάσκετ προσπαθεί να παίξεις, έστω. Εδώ είναι που ο Παναθηναϊκός έχει θέματα. Επιθετικά ήταν σχεδόν μονοδιάστατος. Ναν και… άγιος ο Θεός. Oταν οι άλλες λύσεις που έβγαιναν μέσα απ’ τα συστήματα του κόουτς δεν έδιναν τις λύσεις, η μπάλα πήγαινε στον Αμερικανό κι οι υπόλοιποι ήταν κάπως σαν παρατηρητές. Διόλου κολακευτικό μπάσκετ για μία ομάδα αστέρων, όπως οι «πράσινοι». Μόνο ο Χουαντσο -κατά διαστήματα- πλαισίωνε τον Ναν, αλλά ο Αταμάν τον έβγαλε απ’ το παιχνίδι για ν’ αφήσει τον Μήτογλου στο παρκέ.

Iσως ο Τούρκος κόουτς να βλέπει πράγματα και να αντιμετωπίζει καταστάσεις με τρόπο που το δικό μας μυαλό αδυνατεί να κατανοήσει. Παίζει περίπου τριάμισι λεπτά στην αρχή ο Λορέντζο Μπράουν και στη συνέχεια του παιχνιδιού μένει καθηλωμένος στον πάγκο.

Παίζει ο Κώστας Σλούκας, που είναι κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου. Να πάρει χρόνο ο σπουδαίος Eλληνας γκαρντ που ψάχνει να ξαναβρεί τον βηματισμό του, αλλά μπορεί να γίνεται αυτό σε βάρος της αποτελεσματικότητας της ομάδας;

Εννέα στους δέκα προπονητές αν ρωτήσετε θα σας πουν πως δεν γίνεται. Αν ο ένας απ’ τους δέκα είναι ο Αταμάν, θα σας πει ότι γίνεται. Το είπε όσο πιο καθαρά μπορούσε στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά. Οταν ο Σλούκας με την ανεπανάληπτη απόδοσή του σού έχει δώσει μία Ευρωλίγκα κι ένα πρωτάθλημα, ίσως αυτή να είναι μία σωστή τακτική. Εκτός αν σε έχουν ενοχλήσει τα… παράπονά του και τον αφήνεις τόση ώρα στο παρ- κέ για να τον εκθέσεις. Το σημειώνω διότι ο Αταμάν είναι περίεργη προσωπικότητα και δεν μπορείς εύκολα να κατανοήσεις τον τρόπο που σκέφτεται.

Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πάρει το ματς αν μάζευε στοιχειωδώς τα αμυντικά ριμπάουντ. Το περσινό πρόβλημα, που γινόταν μικρότερο χάρη στις επιδόσεις του Λεσόρ, επανέρχεται και ταλανίζει τους «πράσινους». Ο Αταμάν πιστεύει ότι θα του το λύσει ο Γκιούρτσεβεν. Για να το πιστεύει κάτι θα ξέρει. Μέχρι τώρα παραμένει άλυτο. Αν δεν υπερβάλει εαυτόν ο Λεσόρ, ακόμα κι ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να βάζει δύσκολα στους «πράσινους», όπως έγινε στην Πυλαία…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News