Ζελένσκι για αποκλιμάκωση της έντασης με Ρωσία: «Μόνο εάν σταματήσουν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ρωσία, ο Βόλοντιμιρ Ζελένσκι, με τη προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως μια συμφωνία ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία κατά των επιδρομών σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και υποδομές, θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για να σταματήσει η θερμή φάση του πολέμου, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 με την εισβολή της Ρωσίας.

Επικαλούμενο τους Financial Times, το Euromaidan Press, υπογραμμίζει ότι Ζελένσκι ανέφερε συγκεκριμένα: «Είδαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης [ειρηνευτικής] συνόδου κορυφής ότι θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση για την ενεργειακή ασφάλεια. Με άλλα λόγια: δεν επιτιθέμεθα στις ενεργειακές υποδομές τους, δεν επιτίθενται στις δικές μας. Θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει στο τέλος της θερμής φάσης του πολέμου; Έτσι νομίζω».

Την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου του 2024, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως «Όταν πρόκειται για την ενέργεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η επίτευξη αποτελέσματος σε αυτά τα σημεία θα σηματοδοτούσε ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο».

Η πρόταση έρχεται καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Όπως αναφέρει το EuromaidanPress, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σχεδόν το ήμισυ της ικανότητας παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, αναγκάζοντας τη χώρα να βασίζεται σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ευρωπαϊκές εισαγωγές ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: dailypost.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News