Αντώνης Καρπετόπουλος: Η αμυντική σοβαρότητα το ζητούμενο και για τις τρεις ελληνικές ομάδες

ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ

Στον «στίβο» των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων ρίχνονται σήμερα Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, με την κάθε μια ομάδα να αναζητά το τρίποντο είτε για λόγους… «αποσυμπίεσης» είτε για την απαιτούμενη «εκτόξευση».

Ο ΠΑΟΚ απέναντι στην Βιτόρια Πλζεν και ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μάλμε δίνουν απόψε το τρίτο παιγνίδι τους για την League Phase του Europa League. O πρώτος αντιμετωπίζει τους Τσέχους στην Τούμπα κι ο δεύτερος παίζει στην Σουηδία απέναντι στην πρωταθλήτρια και πέρυσι και φέτος ομάδα του Χένρικ Ράιντστρομ. Για τον ΠΑΟΚ η νίκη είναι υποχρέωση. Για τον Ολυμπιακό το ματς είναι ευκαιρία να αφήσει πίσω του τις γκρίνιες που προέκυψαν μετά την εμφάνιση με τον Λεβαδειακό.

Οι δηλώσεις των Λουτσέσκου, Μεντιλίμπαρ και η τακτική αντιμετώπιση των αντιπάλων τους:

Oπως πάντα όταν αγωνίζονται οι ελληνικές ομάδες έριξα μια ματιά να δω τι λένε πριν τα ματς οι προπονητές. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν πολύ χαρούμενος μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ κι είχε όρεξη για πολλά. Ξεχώρισα δυο πράγματα: την υπογράμμισή του ότι η Πλζεν είναι μια έμπειρη ομάδα και την παραδοχή του ότι ο ΠΑΟΚ μετά την ισοπαλία στην Opap Arena κόντρα στην ΑΕΚ έχει άλλη ψυχολογία.

«Αντιμετωπίζουμε έναν αντίπαλο που είναι καλά οργανωμένος, κι έχει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο παιχνιδιού. Είναι μία ομάδα που αρέσκεται στο να παίζει απλό ποδόσφαιρο: αμύνεται και επιτίθεται. Κυρίως θέλει να κερδίζει τις δεύτερες μπάλες και να κάνει ανακτήσεις για αυτό παίζει με μεγάλη ένταση. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό το στιλ παιχνιδιού. Η Πλζεν είναι μία έμπειρη ομάδα, αλλά έμπειροι είμαστε και εμείς με τον δικό μας τρόπο. Θα πρέπει να διατηρήσουμε τον υψηλό ρυθμό και να έχουμε ένταση στο παιχνίδι μας. Πρέπει να κάνουμε τον αντίπαλο να μας καταλάβει» είπε υπογραμμίζοντας ότι στην Πλζεν αρέσει ο έλεγχος της μπάλας και του ρυθμού. «Προερχόμαστε από ένα αποτέλεσμα με την ΑΕΚ που μας δίνει αυτοπεποίθηση σαν ομάδα και μας δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο – στον δρόμο τον οποίο θέλουμε. Δεν θα είναι ένα εύκολο παιχνίδι για εμάς, αλλά βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να αντιδράσουμε δεδομένων των αποτελεσμάτων που έχουμε στην Ευρώπη μέχρι στιγμής» είπε. Έχει την υποχρέωση της νίκης στο μυαλό του και δήλωσε πως δεν του αρέσει ούτε ως ιδέα η πίεση που θα προκύψει σε περίπτωση μη νίκης. Νομίζω θα επαναφέρει τον Κωνσταντέλια, θα χρησιμοποιήσει τον Καμαρά, κι αν ο Μπάμπα δεν τα καταφέρει δεν αποκλείεται να δούμε αριστερά τον Όττο γιατί μπορεί να βοηθήσει επιθετικά. Η Πλζεν αγαπά τις ισοπαλίες: έχει ήδη δυο στις δυο πρώτες αγωνιστικές. Ζηλευτή αυτή με την Αϊντραχτ (3-3 στην Φρανκφούρτη), όχι όμως η εντός έδρας με την Λουντογκόρετς (0-0).

Ο Μεντιλίμπαρ στο Μάλμε τόνισε με τον τρόπο του πως όλα εξαρτιόνται από τον Ολυμπιακό, μολονότι έδωσε τα μπράβο του στους γηπεδούχους για την επικείμενη κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που θα κρίνει το παιχνίδι. Ίσως αυτός που θα σκοράρει πρώτος θα έχει ένα πλεονέκτημα για τη νίκη. Μέσα σε ένα παιχνίδι, όμως, μπορούν να συμβούν διάφορα πράγματα. Αυτός που θα εφαρμόσει αυτό που θέλει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, θα είναι αυτός που θα κερδίσει το παιχνίδι» είπε. Αρνήθηκε ότι ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα νοοτροπίας και όταν τον ρώτησαν για την σύνθεση είπε πως θα παίξουν 11 και πέντε θα μπουν στο γήπεδο ως αλλαγές!

«Είναι καλό ότι δεν έχουμε απουσίες, όμως, σημασία έχει οι 11 που θα είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο να είναι συγκεντρωμένοι. Σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να χάσει τη συγκέντρωσή του. Όσοι είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να κάνουν αυτό που ξέρουν» τόνισε. Θα παίξει με την ενδεκάδα που κέρδισε την Μπράγκα πλην συγκλονιστικού απροόπτου. Είναι άλλωστε η μοναδική που έχουμε δει φέτος που υπήρξε πραγματικά λειτουργική.

Πώς βλέπει ο προπονητής την Μάλμε τον Ολυμπιακό σε επίπεδο φιλοσοφίας:

Την έκπληξη πάντως στην συνέντευξη Τύπου πριν το ματς Μάλμε – Ολυμπιακός την έκανε ο προπονητής των Σουηδών Χένρικ Ρίντστρεμ που χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό σκανδιναβική ομάδα (!) για να τον κολακεύσει για την συνήθως επιθετική διάθεσή του.  Μιλώντας για τις διαφορές Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ ο κόουτς της Μάλμε είπε πως όταν η ομάδα του αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ ο ΠΑΟΚ ήταν ανέτοιμος – κι αυτό ήταν ένα αβαντάζ. Όμως κατά τον Ρίντσρεμ η πιο μεγάλη διαφορά των δυο ομάδων είναι ότι ο Ολυμπιακός παίζει κάθετα και γρήγορα και ότι ξεχωρίζει από τον ΠΑΟΚ ως προς την ατομική ποιότητα των παικτών του. «Η πιο μεγάλη διαφορά των δυο έχει να κάνει με την πειθαρχία. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ πειθαρχημένη και επιθετική ομάδα και επιδιώκει να παίζει κάθετα. Όταν έχει κατοχή θα βγει γρήγορα μπροστά με πολλούς παίκτες» είπε. Φανερά έχει δει μόνο το ματς του Ολυμπιακού με την Μπράγκα.

Αναζητείται αμυντική σοβαρότητα:

Ο Λουτσέσκου είπε πως θέλει ο ΠΑΟΚ να μην αφήσει τους Τσέχους να πιστέψουν πως μπορεί να ελέγξουν το ματς κι αυτό θα γίνει μόνο αν φοβηθούν. Ο Μεντιλίμπαρ είπε πως η νίκη θα έρθει μόνο με την σωστή εφαρμογή του παιγνιδιού του. Εγώ λέω πως αποτέλεσμα θα πάρει μόνο όποιος είναι σοβαρός στην άμυνα.

Οι σκέψεις του Αλόνσο για την κατάκτηση μιας μεγάλης νίκης:

Ο άλλος μας εκπρόσωπος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή ο Παναθηναϊκός, δίνει το δεύτερο παιγνίδι του στην stage phase του Conference League με αντίπαλο την Τσέλσι στο ΟΑΚΑ που αναμένεται κατάμεστο. Την προηγούμενη φορά που αυτό το είδαμε ο ΠΑΟ κέρδισε κι απέκλεισε την Λανς κι έφερε ισοπαλία με τον Ολυμπιακό: το γεμάτο ΟΑΚΑ είναι έδρα. Φτάνει για να σταματήσει ο ΠΑΟ την Τσέλσι; Για τον κόουτς Ντιέγκο Αλόνσο το γεμάτο ΟΑΚΑ είναι όπλο. «Ελπίζουμε να βάλουμε εμείς τους όρους μας στο παιχνίδι, αλλά είμαστε ρεαλιστές και ξέρουμε ποιον έχουμε απέναντι. Προετοιμάζουμε την ομάδα να σταθεί σε διάφορες καταστάσεις που θα προκύψουν στην διάρκεια ενός αγώνα. Είχαμε λίγες ευκαιρίες να εξελιχτούμε ως ομάδα μέσα από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αν είχαμε την ευκαιρία να το παίζουμε συχνότερα, σίγουρα θα είχαμε αναπτύξει περισσότερο κομμάτια του παιγνιδιού μας όπως πχ τις αντεπιθέσεις μας. Κόντρα στην Τσέλσι θα υπάρχουν φάσεις που θα κληθούμε να αμυνθούμε περισσότερο, αλλά ίσως και αντίστροφα καταφέρουμε να υποχρεώσουμε και την Τσέλσι να αμυνθεί στο γεμάτο γήπεδό μας. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε εμείς με τον τρόπο μας τον έλεγχο στο παιχνίδι» είπε. Ο Αλόνσο τόνισε πως θέλει να δει ανταγωνιστικότητα και ομαδικό πνεύμα και, όπως είπε χαρακτηριστικά «από κει και πέρα ότι έρθει καλώς να ορίσει». Από τους τρεις προπονητές αυτός του ΠΑΟ μίλησε και για την αξία της άμυνας. «Η άμυνα είναι πάρα πολύ σημαντική. Σε όλα τα παιχνίδια. Η καλή άμυνα είναι αυτή που σου δίνει την δυνατότητα να έχεις και μια καλή επίθεση» είπε. Η Τσέλσι έχει τον Πάλμερ εκτός ευρωπαϊκής λίστας κι ήρθε χωρίς τους Μόισες Καϊσέδο, Νίκολας Τζάκσον, Λέβι Κόλγουιλ, Μάλο Γκούστο και Ρις Τζέιμς. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι ότι θα έχει Μαντουέκε, Νέτο, Φέλιξ, Μέουκα, Κουκουρέγια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News