Ολυμπιακός: Η προϊστορία κόντρα σε σουηδικές ομάδες

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Μάλμε, για την 3η αγωνιστική του Europa League με στόχο να κάνει την πρώτη νίκη επί σουηδικού εδάφους στην τρίτη προσπάθεια του. Οι άλλες δύο φορές έδωσαν στην ιστορία του συλλόγου θετικά και αρνητικά κεφάλαια

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Μάλμε στη Σουηδία (22:00, CosmoteSport3), για την 3η αγωνιστική του League Phase, του Europa League. Ο Ολυμπιακός στοχεύει στην πρώτη νίκη επί σουηδικού εδάφους, που θα τον ανεβάσει στους 6 βαθμούς και ουσιαστικά πιο κοντά στην πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει κερδίσει ποτέ στην συγκεκριμένη χώρα της Σκανδιναβίας, μετρώντας δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια όμως στην έδρα του έχει δύο στα δύο με τις ίδιες ομάδες από τις οποίες ηττήθηκε. Πρόκειται για την προσεχή αντίπαλο σήμερα, Μάλμε όπου την αντιμετώπισε πριν 10 ακριβώς χρόνια, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Champions League και την Έστερ, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1982-83.

Ολυμπιακός- Έστερ 2-0 Κύπελλο Πρωταθλητριών 1982/83: Το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός <<εγκαινίασε>> το νεόκτιστο ΟΑΚΑ, στις 15 του Σεπτέμβρη του 1982, κερδίζοντας την Έστερ 2-0, με τα γκολ του Αναστόπουλου στο 9′ και Κοκολάκη στο 46′. Το συγκρότημα του Αλκέτα Παναγούλια είχε βάλει ουσιαστικά γερά θεμέλια για την πρόκριση στο δεύτερο γύρο, που τότε ήταν η φάση των <<16>> της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σαργκάνης, Γούναρης, Πάλλας (46′ Ξανθόπουλος), Παπαδόπουλος, Βαμβακούλας, Κουσουλάκης, Μίχος, Λεμονής, , Αναστόπουλος, Εσταβίγιο, Κοκολάκης (76′ Γκαβαδιάδης)

Προπονητής: Αλκέτας Παναγούλιας

Έστερ-Ολυμπιακός 1-0 Κύπελλο Πρωταθλητριών 1982/83: Η γλυκιά ήττα στο πρώτο ταξίδι στη Σουηδία

Ο Ολυμπιακός ύστερα από την νίκη στο ΟΑΚΑ με 2-0, πήγαινε στην Σκανδιναβική χώρα, ώστε να υπερασπιστεί το υπέρ του προβάδισμα. Σε ένα γεμάτο και καυτό στάδιο, οι <<ερυθρόλευκοι>> παρόλο που δέχτηκαν γκολ στο 76′ από τον Χαλέν, κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εκεί που θα αντιμετώπιζαν το Αμβούργο του Ερνστ Χάπελ. Ένα συνολικό 5-0(1-0 στην Γερμανία και 4-0 στο ΟΑΚΑ) έθεσε τον Ολυμπιακό εκτός Ευρώπης από την ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο 6 μήνες αργότερα στο στάδιο του Αμαρουσίου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σαργκάνης, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Βαμβακούλας, Κουσουλάκης, Μίχος, Λεμονής, , Αναστόπουλος, Εσταβίγιο, Μητρόπουλος(88′ Ξανθόπουλος), Κοκολάκης

Προπονητής: Αλκέτας Παναγούλιας

Μάλμε-Ολυμπιακός 2-0 Champions League 2014/15: Τα λάθη στην δεύτερη παρουσία στη Σουηδία κόστισαν το παιχνίδι

Έπειτα από την νίκη κόντρα της φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, Ατλέτικο Μαδρίτης με 3-2 στο <<Γεώργιος Καραϊσκάκης>>, για την πρώτη αγωνιστική, ο Ολυμπιακός που προβλημάτισε κάποιες μέρες πριν το δεύτερο ταξίδι στη Σουηδία λόγω απροσδόκητης ήττας στο Περιστέρι, πήγαινε με τον αέρα του φαβορί.

Η ομάδα του Πειραιά, με το ρόστερ που είχε, ήταν πιο ποιοτική από την αντίστοιχη της Μάλμε. Στον αγώνα όμως τα λάθη των <<ερυθρόλευκων>> με κυριότερα αυτά του Μποτία και του Ρομπέρτο, κόστισαν το ματς στους καλύτερους Πειραιώτες των πολλών ευκαιριών. Τα δύο γκολ σκόραρε ο άλλοτε εντυπωσιακός παίχτης της δεκαετίας του 2000, Μάρκους Ρόζενμπεργκ στο 42′ και στο 82′.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Μασουακού, Αμπιντάλ, Μποτία, Ελαμπντελαουί, Μιλιβόγιεβιτς, Μανιάτης, Εντιγκά (57′ Ντομίνγκεζ), Αφελάι (79′ Διαμαντάκος), Κασάμι (69′ Ντουρμάζ), Μήτρογλου

Προπονητής: Μίτσελ

Ολυμπιακός- Μάλμε 4-2 Champions League 2014-15: Η γλυκόπικρη νίκη στο Φάληρο οδήγησε τους ερυθρόλευκους στη φάση των 32 του Europa League

Η τελευταία αγωνιστική του Α’ομίλου της πρώτης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης, έδινε στον Ολυμπιακό μια τελευταία ευκαιρία να περάσει ως δεύτερος,στην φάση των 16. Το γήπεδο του Φαλήρου ήταν καυτό και κατάμεστο.

Οι τότε πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκουν γρήγορο γκολ με τον Φουστέρ στο 22′. Ο αγαπημένος παίχτης της κερκίδας έβαλε το κεφάλι του στην <<φωτιά>> και σκόραρε στο ύψος της μικρής περιοχής. Ο Ισπανός επιθετικός ύστερα από την επίτευξη του γκολ έμεινε για λίγο στο έδαφος και όλο το γήπεδο ανησύχησε. Τελικά ο σκόρερ σηκώθηκε και όλοι ανακουφιστήκαν και πανηγύρισαν το 1-0. Την ίδια ώρα οι οπαδοί ήλπιζαν σε μια ενδεχόμενη ήττα της Γιουβέντους από την Ατλέτικο στην Ιταλία, που θα έφερνε την ελληνική ομάδα πάνω από την <<Γηραιά Κυρία>>.

Στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 59′ ο Κρόον που ισοφάρισε για την Μάλμε, έφερε την αγωνία στο γήπεδο καθώς μία ακόμη ήττα από τη σουηδική ομάδα σήμανε αποκλεισμός από την Ευρώπη στην ισοβαθμία.

Η άμεση απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε με την υπέροχη <<φωτοβολίδα>> του Ντομίνγκεζ από την δεξιά πλευρά της περιοχής, στο 63′.

Οι φιλοξενούμενοι δεν θα έφευγαν από την Ελλάδα χωρίς να παλέψουν μέχρι το τέλος. Στην αρχή του τελευταίου δεκαλέπτου, συγκεκριμένα στο 81′ ο Ρόζενμπεργκ που στο ζέσταμα είχε πάρει το χειροκρότημα από την <<ερυθρόλευκη>> εξέδρα, εκμεταλεύεται την κάθετη σέντρα του Τίνερχομ και από το ύψος της βούλας του πέναλντι, πλασάρει στην αριστερή γωνία του Ρομπέρτο, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Το τελευταίο πεντάλεπτο ήταν ονειρικό για την ομάδα του Πειραιά, η οποία είδε τον Μήτρογλου στο 87′ να την λυτρώνει και τον Αφελάι να βάζει το κερασάκι στην τούρτα, τελειώνοντας την αντεπίθεση μαζί με την υπόθεση πρόκριση τουλάχιστον στο Europa League με ένα υπέροχο πλασέ στην δεξιά γωνία.

Έτσι ο Ολυμπιακός πέρασε ως 3ος από τον όμιλο στην φάση των 32 της δεύτερης διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης, εκεί όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης Ντνίπρο, με συνολικό σκορ 4-2 (2-0 στο Ολιμπίνσκι του Κιέβου και 2-2 στο <<Γεώργιος Καραϊσκάκης>>.)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Μασουακού, Αμπιντάλ, Μποτία, Ελαμπντελαουί, Εντινγκά, Μανιάτης, Φουστέρ (77′ Αφελάι), Ντομίνγκεζ (90′ Σιόβας), Κασάμι, Μήτρογλου (88′ Μπενίτεζ)

Προπονητής: Μίτσελ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News