Σαν Σήμερα - Μίμης Παπαϊωάννου: Και σκόρερ και τερματοφύλακας σε νικηφόρο ντέρμπι της ΑΕΚ

Στις 27 Οκτωβρίου 1968 ο Μίμης Παπαϊωάννου έδειξε δείγματα της κλάσης του και ως τερματοφύλακας, όταν υπερασπίστηκε την εστία της ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και κράτησε τη νίκη με 3-2.

Ο αξέχαστος Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της ΑΕΚ επί δύο δεκαετίες, χάρη σε εμφανίσεις σαν κι εκείνη της 27ης Οκτωβρίου 1968.

Η νίκη με 3-2 επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» έφερε την υπογραφή του. Όχι τόσο επειδή πέτυχε με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ στο 78’ το γκολ που χάρισε στην Ένωση τη νίκη, αλλά επειδή κλήθηκε να παίξει τερματοφύλακας στο τελευταίο πεντάλεπτο!

Ο γκολκίπερ της ΑΕΚ, Στέλιος Σεραφείδης, αποβλήθηκε επειδή χτύπησε εκτός φάσης τον Γιώργο Σιδέρη, ο οποίος είχε πετύχει και τα δύο τέρματα των «ερυθρόλευκων». Αν και από το καλοκαίρι του 1968 είχαν καθιερωθεί οι αλλαγές και η Ένωση δεν είχε πραγματοποιήσει έως εκείνη τη στιγμή καμία απ’ τις δύο, ο προπονητής της, Μπράνκο Στάνκοβιτς, έδωσε εντολή στον Παπαϊωάννου να υπερασπίσει το τέρμα!

Όπως είχε εξηγήσει ο αείμνηστος άσος, ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός τον προτίμησε επειδή με την ηγετική του παρουσία ενέπνεε περισσότερη σιγουριά στους συμπαίκτες του. Πράγματι, ο Παπαϊωάννου χρειάστηκε να πραγματοποιήσει δύο καλές αποκρούσεις στο διάστημα που αγωνίστηκε στα γκολπόστ, διατηρώντας το 3-2 υπέρ της ΑΕΚ.

Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν το τρίτο γκολ που πέτυχε ο Παπαϊωάννου, ο οποίος μόλις που διακρίνεται αριστερά.

Ήταν ένα ντέρμπι που τα είχε… όλα! Ωραία γκολ στον βαρύ από τη βροχή χλοοτάπητα, αψιμαχίες εντός του αγωνιστικού χώρου, ένταση, αποβολές. Τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, με σημείο αιχμής το πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ της ΑΕΚ και με το οποίο ο Γιώργος Καραφέσκος διαμόρφωσε το 1-2.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού υποστήριξαν ότι το χέρι του Χρήστου Ζαντέρογλου ήταν ακούσιο, καθώς και ότι ο Ανδρέας Σταματιάδης, ο οποίος έβγαλε τη σέντρα, βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Μες στην αναμπουμπούλα που κράτησε 15 λεπτά, αποβλήθηκε ο Νίκος Γιούτσος. Γεγονός που στοίχισε πολύ στους «ερυθρόλευκους» στην επανάληψη.

Δυστυχώς, στο βίντεο από τα «Επίκαιρα» που έχει διασώσει το αρχείο της ΕΡΤ, περιλαμβάνονται μόνο τα τέσσερα πρώτα γκολ του ντέρμπι κι όχι το τελευταίο του Παπαϊωάννου ή οι αποκρούσεις που πραγματοποίησε ως τερματοφύλακας.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Οκτωβρίου

2018: Ο Ταϊλανδός ιδιοκτήτης της Λέστερ, Βιχάι Σριβανταναπράμπα, χάνει τη ζωή του όταν το ελικόπτερο το οποίο τον μεταφέρει από το King Power Stadium μετά τον αγώνα με τη Γουέστ Χαμ (1-1), συντρίβεται στο πάρκινγκ του γηπέδου λόγω μηχανικού προβλήματος.

2016: Στην εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνα (95-90), ο Βασίλης Σπανούλης κάνει ατομικό ρεκόρ με 15 ασίστ και φτάνει τις 984 συνολικά στην Ευρωλίγκα. Ανεβαίνει έτσι στη δεύτρη θέση της κατάταξης των κορυφαίων πασέρ της διοργάνωσης, πάνω απ’ τον Θοδωρή Παπαλουκά (977) και πίσω μόνο από τον Δημήτρη Διαμαντίδη (1.255).

2015: Η Δήμητρα Κοροκίδα κατακτά την πρώτη θέση στην σφαιροβολία F53 με βολή στα 4.36 μ. (πανελλήνιο ρεκόρ) στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ στην Ντόχα του Κατάρ.

1994: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 77-42 την Εφές Πίλσεν στην Κωνσταντινούπολη για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με κορυφαίο παίκτη τον Αλεξάντρ Βολκόφ (18 πόντοι). Ο αγώνας αμαυρώνεται από θλιβερά επεισόδια που προκαλούν οι Τούρκοι οπαδοί.

1991: Ο Ζήσης Μπαμπανάσης κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο στην ιστορία της ελληνικής ξιφασκίας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών που διεξάγεται στη Βιέννη.

1968: Ο Αντώνης Αντωνιάδης πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τον Παναθηναϊκό στην Α’ Εθνική και χαρίζει τη νίκη επί του Απόλλωνα Σμύρνης με 1-0. Ο νεαρός επιθετικός που είχε αποκτηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι απ’ την Ξάνθη, φορά παπούτσια με πλαστικές τάπες και λόγω της βροχής γλιστράει συχνά στο χορτάρι με συνέπεια να ακουστούν ειρωνικά σχόλια απ’ την κερκίδα.

1965: Σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, η Ελλάδα αποσπά ισοπαλία με 1-1 από τη Δανία στη Κοπεγχάγη, με γκολ του Γιώργου Σιδέρη

1962: Η Αυστραλή κολυμβήτρια, Ντον Φρέιζερ, γίνεται η πρώτη γυναίκα που κολυμπά τα 100 μέτρα ελεύθερο σε λιγότερο από ένα λεπτό (59.9).

1960: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει το Καυτανζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη. Τις μέρες εκείνες θα εγκαινιαστεί και το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στον χώρο της ΔΕΘ, όπως και οι εγκαταστάσεις του ΝΟ Θεσσαλονίκης.

1952: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 48 ετών ο παλαίμαχος διεθνής αμυντικός του Ολυμπιακού, Φίλιππος Κουράντης.

1946: Ο Γαλλοαλγερινός παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Μαρσέλ Σερντάν, σκοτώνεται όταν το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει συντρίβεται κοντά στις Αζόρες. Όλοι οι επιβαίνοντες χάνουν την ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης και της διάσημης βιολίστριας Ζινέτ Νεβέ. Ο Σερντάν είχε δεσμό με τη διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια, Εντίθ Πιάφ, η οποία είχε γράψει το τραγούδι «L’hymne à l’amour» για να εξυμνήσει τον έρωτά τους.

1925: Ο Φρεντ Γουόλτερ πατεντάρει τα πέδιλα του θαλάσσιου σκι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News