Γιώργος Χελάκης: Αυτοί που έπαιζαν άμυνα πέρυσι στον Ολυμπιακό δεν έχουν μετακομίσει...

Ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να εγκαταλείψει την προσήλωση στην άμυνα επειδή έχει στις τάξεις του σκόρερ εγνωσμένης αξίας.

Ηττα με τον ίδιο τρόπο. Λες κι ανάμεσα στα δύο παιχνίδια δεν μεσολάβησε σχεδόν τίποτα. Λες και δεν βγήκαν συμπεράσματα. Το ξέρω, άλλη κουβέντα θα κάναμε τώρα αν ο Βεζένκοφ ευστοχούσε στα δύο τελευταία σουτ που επιχείρησε. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι εκεί.

Αλίμονο, ο Βεζένκοφ έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να πάρει τα κρίσιμα σουτ που θα κρίνουν την αναμέτρηση. Θυμίζω ότι με την Εφές δεν τα πήρε κι όλοι σημειώσαμε ότι κακώς δεν το έκανε κι ανεβοκατέβαινε απ’ τη μία ρακέτα στην άλλη χωρίς να παίρνει την μπάλα. Το πρόβλημα είναι γιατί -με αντίπαλο την Μπάγερν- ο Ολυμπιακός να φτάνει στο τέλος του παιχνιδιού χωρίς να το έχει καθαρίσει νωρίτερα.

Οχι μόνο αυτό. Απ’ την Αρμάνι και την Εφές μέχρι και την Μπάγερν να του φορτώνουν τους περισσότερους πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο. Γενικά στα παιχνίδια του να δέχεται τους περισσότερους πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να δέχεται πενήντα πόντους. Εμείς που είμαστε απέξω, μιλάμε για έλλειψη ενέργειας των παικτών. Ωστόσο, για να προκύπτει συνεχώς αυτή η κατάσταση συμβαίνει κάτι πιο περίπλοκο, που μόνο ο κόουτς Μπαρτζώκας μπορεί να το ξεδιαλύνει. Το δικό μας γυμνό μάτι παρατηρεί ότι οι «ερυθρόλευκοι» εκεί που έπαιρνα τα παιχνίδια τους απ’ την άμυνα, τώρα φαίνεται ότι επιδιώκουν να τα πάρουν απ’ την επίθεση. Μοιάζει να έχουν αλλάξει αγωνιστικό προσανατολισμό.

Σαν να είναι κάπως μπλαζέ με τους αντιπάλους τους και να πιστεύουν ότι το επιθετικό ταλέντο που έχει αθροιστεί στην ομάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα, χωρίς να ιδροκοπήσουν στην άμυνα. Πρόκειται ασφαλώς για μία περίοδο προσαρμογής σε νέα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να εγκαταλείψει την προσήλωση στην άμυνα επειδή έχει στις τάξεις του σκόρερ εγνωσμένης αξίας.

Αν το πιστέψει αυτό, τότε ο κάθε Εντουαρντς θα τους κάνει ζημιές σαν κι αυτές που έκανε προχθές το βράδυ στον Φαλ και τον Ράιτ. Το πρόβλημα δεν είναι οι τρεις ήττες στα πρώτα πέντε παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν παρατηρείται βελτίωση. Είναι πολύ κολακευτικό για την Μπάγερν να χαλάει το μυαλό του Ολυμπιακού, όπως επισήμανε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αλλά για την ομάδα του συνιστά μία άκρως προβληματική κατάσταση.

Αν το καταφέρνει η Μπάγερν των συγκεκριμένων δυνατοτήτων, τότε θα το κάνουν με μεγαλύτερη άνεση οι ομάδες που έχουν υψηλούς στόχους στη διοργάνωση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί.

Ο Ολυμπιακός θα βρει τον νέο του βηματισμό. Το εγγυάται η παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο, αλλά κι η ποιότητα των παικτών του. Αυτοί που έπαιζαν άμυνα πέρυσι δεν έχουν μετακομίσει. Στον Ολυμπιακό εξακολουθούν να παίζουν με πρώτο τον αρχηγό Παπανικολάου, που έμεινε εκτός παρκέ στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού στη Γερμανία. Το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό απόψε το βράδυ συνιστά μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επαναφορά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News