ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: Αν έχεις άμυνα… διάβαινε!
Ο Μαρίνος Πρίντεζης επεξεργάστηκε το… ακατέργαστο πράσινο υλικό που αποκτάει μορφή, ξεκαθαρίζει πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ οφείλει να ζει και να… πεθαίνει (και τον αντίπαλο) μέσα από την σκληράδα του και περνάει από το μικροσκόπιο τα νέα ξένα μεταγραφικά αποκτήματα.
Θα μου επιτρέψετε. Αντί προλόγου. Ειλικρινά τα όσα έζησα – μη αγωνιστικά – το διήμερο στο τρίτο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» θα καταγραφούν στη μνήμη μου με την ευχή να γίνουν ξανά… θεσμός, όπως και το τουρνουά στη μνήμη του κορυφαίου παράγοντα του συλλόγου. Διότι, όπως και να το κάνουμε, γήπεδο σημαίνει κόσμος. Σημαίνει παιδιά, σημαίνει γονείς. Σημαίνει παρέες. Με τα κασκόλ τους, με τις φανέλες τους, με τα χειροκροτήματά τους, με την αγωνία τους, με τα συνθήματά τους (σε νορμάλ πλαίσιο), με τη στήριξή τους μετά από μια λάθος συνεργασία. Τι να κάνουμε, μας είχαν λείψει όλα αυτά. Για ρωτήστε και τους παίκτες που παίζουν για τον κόσμο. Όλα τα… λεφτά είναι η προθέρμανση του Νέντοβιτς πριν το ματς με την Παρτιζάν. Ηταν ο πρώτος που βγήκε από τους παίκτες στο παρκέ και… χάζεψε όταν ένιωσε στον πετσί του την αποθέωση του κόσμου. Το ένα του μάτι ήταν στο καλάθι και το άλλο στην εξέδρα. Και στην τελική… this is OAKA (για να μπω και στο… παρασύνθημα).
Δεν είναι μυστικό, δεν είναι φάκελος των… Χ-Files. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ γνωρίζει καλά πως ο εκάστοτε αντίπαλος θα τον νιώσει στο πετσί του, όταν μπει στο πετσί του αμυντικού του ρόλου. Όταν αναγκάσει και τον Ρικ Πιτίνο να του βγάλει το… καπέλο μέσα από τα αμέτρητα deflections. Ναι, διότι κόντρα σε Παρτιζάν και Εφές (με εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο απέναντι στους Σέρβους), οι «πράσινοι» έβαζαν τα χέρια τους σε κάθε προσπάθεια. Με στόχο να μπορέσουν να… χαλάσουν το μυαλό των αντιπάλων. Να τους αναγκάσουν σε επιθετική ανισορροπία. Η άμυνα με «παγίδες», με double-team, η άμυνα με αλλαγές που θέλει ακόμα δουλίτσα, τα αμέτρητα hedge out. Ακόμα και η κατάθεση ψυχής μετά το -19 κόντρα στην Παρτιζάν, ακόμα και η ψύχραιμη προσέγγιση όταν η Εφές γύρισε το ματς με τη second unit στη περιφέρεια (Μπαλμπάι, Τουντσέρ). Ο Δημήτρης Πρίφτης τους το λέει καθημερινά. Αν έχετε άμυνα, μπορείτε να διαβείτε πολλές πόρτες. Ετσι είναι τα πράγματα. Μπορεί οι «πράσινοι» να μην έχουν την πιο ποιοτική – επιθετικά – ομάδα της Ευρώπης, αλλά οφείλουν να έχουν την πιο σκληροτράχηλη για να επιβιώσουν. Επιθετικά, το καλό passing game, τα μις-ματς και η έξτρα πάσα ήταν δείγματα γραφής.
Δεν είναι μυστικό, δεν είναι φάκελος των… Χ-Files. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ γνωρίζει καλά πως ο εκάστοτε αντίπαλος θα τον νιώσει στο πετσί του, όταν μπει στο πετσί του αμυντικού του ρόλου
Ναι ξέρω, είμαι στο μυαλό σας. Θέλετε προφανώς και μια ξεχωριστή κριτική για τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας. Φυσικά, σας χαλάω χατίρι;
Κέντρικ Πέρι: Ο Αμερικανός γκαρντ αποδεικνύεται λίρα εκατό σε κάθε μορφή άμυνας που ζητάει ο Δημήτρης Πρίφτης. Η πίεση που βγάζει στον αντίπαλο, πάνω στη μπάλα, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ειδικά κόντρα στην Παρτιζάν και την παρέα του Μαντάρ ήταν από τις μονάδες που άλλαξαν το… ρου του ημιτελικού. Μάλιστα όταν χρειάστηκε (με τη βοήθεια του Ρος στο πλευρό του) πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση. Είτε στο τρανζίσιον είτε στο τρίποντο. Με αποκορύφωμα το κάρφωμα… πόστερ που έκανε στον πανύψηλο Πετρούσεφ της Εφές. Δείχνει ότι δεν φοβάται και έχει αυτοπεποίθηση σε αυτό το επίπεδο. Θέλει όμως δουλίτσα στο δημιουργικό κομμάτι. Στο καλύτερο διάβασμα των φάσεων για να συνεισφέρει και στο πικ εν ρολ. Κόντρα στην Παρτιζάν είχε 15 πόντους (2/2 βολές, 2/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα), 1 λάθος και 3 ασίστ σε 31’. Απέναντι στην Εφές είχε 9 πόντους (2/2 βολές, 2/3 δίποντα, 1/1 τρίποντο), 1 λάθος και 1 ασίστ σε 17’.
Ντάριλ Μέικον: Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα με τους Τούρκους. Ο Δημήτρης Πρίφτης τον είχε επιλέξει με το σκεπτικό να βοηθήσει στην επίθεση, όταν ο Νέντοβιτς δεν είναι σε καλή βραδιά ή χρειάζεται ανάσες. Ο Αμερικανός γκαρντ επέστρεψε από τον τραυματισμό του και ειδικά κόντρα στην Εφές, έδειξε και τις δημιουργικές του αρετές. Ουκ ολίγες φορές έπαιξε άριστα το πικ εν ρολ είτε με τον Παπαγιάννη είτε με τον Φλόιντ. Σε έναν τομέα που μαθαίνει περισσότερο διότι το φόρτε του – ως σκόρερ – είναι να δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του. Διάβαζε άριστα τις φάσεις στην άμυνα και με την καλή κίνηση των συμπαικτών του στην επίθεση, έδινε λύσεις. Εκεί που χρειάζεται ακόμα δουλίτσα είναι στο κουβάλημα της μπάλας. Γιατί τα έκανε τα λαθάκια του. Φυσικά λειτούργησε και ως σκόρινγκ γκαρντ όταν χρειάστηκε με ντράιβ ή με τρίποντα. Κόντρα στην Παρτιζάν είχε 9 πόντους (7/8 βολές, ½ δίποντα, 0/3 τρίποντα), 1 λάθος, 1 ασίστ σε 18’. Απέναντι στην Εφές σημείωσε 13 πόντους (4/4 βολές, 0/5 δίποντα, 3/7 τρίποντα), είχε 5 ριμπάουντ, 4 λάθη και 8 ασίστ σε 28’.
Οκάρο Γουάιτ: Ναι σε σχέση με τα λοιπά νέα μεταγραφικά αποκτήματα χρειάζεται περισσότερη βελτίωση. Όμως ο Δημήτρης Πρίφτης γνωρίζει καλά γιατί τον πήρε. Γιατί τον ήθελε τόσο πολύ. Κάτι ξέρει και ήδη φάνηκε. Ειδικά στην άμυνα, ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ ήταν εξαιρετικός. Μην βλέπετε μόνο νούμερα. Δείτε τις φάσεις που έπαιζε σαν ένας rim protector. Το πόσο βοήθησε στα deflections (ρωτήστε και τον Μίτσιτς που από ένα σημείο και μετά δεινοπάθησε και δεν έβρισκε διαδρόμους). Φυσικά χρειάζεται δουλίτσα και κυρίως στο τρίποντο για να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες. Κόντρα στην Παρτιζάν είχε 5 πόντους (2/2 βολές, 0/1 δίποντο, ½ τρίποντα), μάζεψε 2 ριμπάουντ, είχε 1 λάθος σε 14’. Απέναντι στην Εφές είχε 7 πόντους (5/6 βολές, ½ δίποντα, 0/1 τρίποντο), μάζεψε 5 ριμπάουντ, είχε 1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 25’. Κάτι έξτρα. Δίπλα του (στο «3») ο Λευτέρης Μαντζούκας (στο ματς με την Εφές) ένιωσε μεγαλύτερη ασφάλεια και έβγαλε ενέργεια. Διότι πάνω από όλα ο Δημήτρης Πρίφτης εμπιστεύεται τον νεαρό και στις πράξεις.
Τζέρεμι Εβανς: Επιτέλους! Ο έμπειρος Αμερικανός ψηλός ήταν παντού. Ναι είχε και τα «κενά» διαστήματά του. Όμως έβγαλε μεγάλο μέρος των αμυντικών του αρετών. Τόσα χρόνια στην Ευρώπη, κάτι ξέρει, δε νομίζετε; Φυσικά έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Ούτως ώστε να «κουμπώσει» και άλλο. Όμως στην αλληλοκάλυψη της φροντ λάιν ήταν εκεί. Ακόμα και στα ριμπάουντ ενώ υπήρχαν στιγμές που συνεργάστηκε δημιουργικά με τον εκάστοτε ψηλό (Παπαγιάννη, Φλόιντ). Επιθετικά ήταν εξαιρετικός κόντρα στην Παρτιζάν όντας ο… Χ-Factor της ανατροπής του -19. Ο Αμερικανός είχε 15 πόντους (0/1 βολές, 6/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα), μάζεψε 7 ριμπάουντ, είχε 3 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 24’. Απέναντι στην Εφές είχε 6 πόντους (3/4 δίποντα), 2 ριμπάουντ σε 15’.
Τζεχάιβ Φλόιντ: Τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση στην ομάδα. Το περίμεναν και το είδαν. Ναι στην προετοιμασία ήταν ο ξένος που χρειαζόταν τον μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής ώστε να μάθει να παίζει στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Εστειλε το… μήνυμα κόντρα στην Βίρτους στο Μόναχο. Το διήμερο είχε πολλά θετικά. Ναι και με τα λάθη του, αλλά είναι κάτι λογικό. Φλόιντ εδώ, Φλόιντ εκεί. Αυτή την αίσθηση σου έβγαζε στην άμυνα. Ταχύτατος, με περίσσεια αθλητικότητα και ενέργεια. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στο «5» και ήδη ο Παπαγιάννης μπορεί να νιώθει πιο άνετος. Με αντίπαλο την Παρτιζάν είχε 11 πόντους (3/6 βολές, 4/6 δίποντα), μάζεψε 6 ριμπάουντ σε 26’. Κόντρα στην Εφές είχε 10 πόντους (0/1 βολή, 5/7 δίποντα), μάζεψε 3 επιθετικά ριμπάουντ, είχε 3 λάθη και 2 κλεψίματα σε 16’.
Αντί επιλόγου. Δύο σημαντικά θέματα. Η επιστροφή του Νεμάνια Νέντοβιτς μετά από 5 μήνες αγωνιστικής απουσίας ήταν κάτι σημαντικό. Το… τετράποντο (τρίποντο-φάουλ) με το οποίο συστήθηκε και επίσημα στο κοινό (από κοντά) ήταν τονωτικό για την ψυχολογία του. Ο Σέρβος είναι το κάτι διαφορετικό και θα δίνει το κάτι διαφορετικό λόγω της ποιότητάς του. Το άλλο θέμα έχει να κάνει με την τελευταία πινελιά. Εγραψα και στο προηγούμενο blog πως οι «πράσινοι» θα πάρουν γκαρντ, αλλά θα πάρουν κάτι που να ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία του Δημήτρη Πρίφτη. Με την σημαντική υποσημείωση πως οι «πράσινοι» δεν έχουν μια μηχανή που βγάζει συνεχώς λεφτά. Επίσης, αν ο Ρος είχε ελληνικό διαβατήριο θα έλυνε περισσότερο τα χέρια του Ελληνα κόουτς γιατί αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει ήδη 7 ξένους (ένας θα «κοπεί» στο σούπερ καπ). Αν θέλετε τη γνώμη μου. Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι η απόκτηση ενός άκρως δημιουργικού και ταχύτατου γκαρντ που θα βοηθήσει περισσότερο τον Πέρι και τον Μέικον που επωμίζονται τον ρόλο στο «1».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό