Σαν Σήμερα - Γιώργος Δεληκάρης: Πενήντα χρόνια από το ακροβατικό γκολ κόντρα στον Μάγερ

Η έμπνευση του Γιώργου Δεληκάρη, στον αγώνα της Ελλάδας με τη Δυτική Γερμανία, στις 20 Νοεμβρίου 1974, ξεπέρασε την ανθρώπινη λογική.

Το ημερολόγιο δείχνει 20 Νοεμβρίου 1974 κι ο αγώνας Ελλάδα-Δυτική Γερμανία για τα προκριματικά του Euro ’76 βρίσκεται μόλις στο 6ο λεπτό.

Ο Κώστας Ελευθεράκης εκτελεί το κόρνερ με κοντινή πάσα προς τον Μίμη Δομάζο. Ο «στρατηγός» βγάζει χωρίς χρονοτριβή παράλληλη σέντρα προς το δεύτερο δοκάρι, όπου έχει δει ότι κάνει κίνηση ο Γιώργος Δεληκάρης.

Ο Ζεπ Μάγερ δεν μπορεί να προλάβει την μπάλα, το ίδιο κι ο Χανς-Γκέοργκ Σβάρτσενμπεκ, ο οποίος όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί. Έχει καταλάβει ότι ο Δεληκάρης, που βρίσκεται πίσω του, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να πιάσει κεφαλιά.

Ακριβώς, όμως, επειδή ο Δεληκάρης δεν μπορούσε να πιάσει κεφαλιά, έκανε κάτι άλλο. Δεν έχει σημασία που δεν το χωρούσε η κοινή ποδοσφαιρική λογική ή ο ανθρώπινος νους.

Ο χαρισματικός άσος του Ολυμπιακού απογειώθηκε όπως ένας άλτης του ύψους που χρησιμοποιούσε τον παλιό παλμό. Και την ώρα που η μπάλα είχε φτάσει στο δεύτερο δοκάρι, τη βρήκε με το εξωτερικό του αριστερού ποδιού του. Όσο χρειαζόταν για να στη στείλει στα δίχτυα.

Μια θεϊκή έμπνευση κι ένα απλό άγγιγμα ήταν αρκετά. Ο Μάγερ κι ο Σβάρτσενμπεκ απέμειναν να κοιτιούνται αμίλητοι. Απ’ την κερκίδα ακούστηκε ένα βουητό έκπληξης και ενθουσιασμού μαζί. Η Ελλάδα προηγούνταν της παγκόσμιας πρωταθλήτριας με 1-0!

Ο Δεληκάρης είχε κάνει το θαύμα του, για εκείνον όμως ήταν κάτι απλό. Σηκώθηκε απ’ το χορτάρι όπως κάθε άλλη φορά και ύψωσε αγέρωχα το αριστερό του χέρι. Σαν να καλούσε τους συμπαίκτες του να τον συγχαρούν και το κοινό να τον αποθεώσει. Αντιλαμβανόταν στο έπακρο ότι είχε προσφέρει στο φίλαθλο κοινό μια στιγμή που θα έμενε στην Ιστορία.

Κι άλλη γκολάρα στη ρεβάνς

Μόνο ο Γιώργος Δεληκάρης θα μπορούσε να επισκιάσει τους Δυτικογερμανούς αστέρες, εκείνο το απόγευμα στο παλιό στάδιο Καραϊσκάκη. Διότι, ας μη γελιόμαστε, οι περισσότεροι από τους 11.500 θεατές που βρέθηκαν στο γήπεδο, είχαν πάει για να δουν από κοντά τους παίκτες που είχαν εξουδετερώσει τη μεγάλη Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τέσσερις μήνες νωρίτερα.

Ήταν εκεί κι ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο χαρισματικός άσος που είχε δώσει νέα διάσταση στη θέση του λίμπερο και είχε σηκώσει πρώτος, ως αρχηγός της Νατσιοναλμάνσαφτ το καινούριο ολόχρυσο τρόπαιο. Ήταν εκεί και ο Ούλι Χένες με τον Μπερντ Χελτσενμπάιν, ο μετέπειτα καταξιωμένος προπονητής Γιουπ Χάινκες, αλλά και οι αναπληρωματικοί στο Μουντιάλ, Μπερντ Κούλμαν και Χέρμπερτ Βίμερ. Οι δύο τελευταίοι ήταν και οι σκόρερ της Δυτικής Γερμανίας στον αγώνα της 20ής Νοεμβρίου 1974, ο οποίος έληξε ισόπαλος 2-2.

Ο Δεληκάρης, όμως, τους είχε επισκιάσει όλους με το απίθανο γκολ του. Και μπορεί η Εθνική να έχασε τελικά την πρόκριση στο Euro ’76, εξαιτίας της απρόσμενης ήττας στη Μάλτα με 2-0, έμεινε όμως αήττητη από τους Δυτικογερμανούς και στη ρεβάνς, στις 11 Οκτωβρίου 1975 στο Ντίσελντορφ. Απέσπασε ισοπαλία με 1-1, με τον επονομαζόμενο Έλληνα Τζορτζ Μπεστ να σημειώνει άλλο ένα υπέροχο γκολ, ενδεικτικό της τεράστιας κλάσης του.

Εκείνη τη φορά δεν χρειάστηκε να κάνει… ακροβατικό στον αέρα. Δεν είχε όμως και εύκολο έργο. Φεύγοντας στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας έπειτα από την έξυπνη μπαλιά του Κρητικόπουλου, ντρίμπλαρε τον εξερχόμενο Μάγερ, ο οποίος όμως προσπάθησε να τον ανατρέψει με τα χέρια του.

Λίγο προτού πέσει στο έδαφος, ο Δεληκάρης κατάφερε να πλασάρει την μπάλα στα δίχτυα, προλαβαίνοντας τον Μπεκενμπάουερ, αλλά και… τον Μίμη Παπαϊωάννου, που είχε σπεύσει να κυνηγήσει τη φάση. Η Ελλάδα δεν είχε λυγίσει απέναντι στην πιο επιτυχημένη ομάδα του κόσμου εκείνη την εποχή.

Τα βίντεο που έχουν διασωθεί, χάρισαν την  αθανασία στα δύο γκολ του Δεληκάρη. Η απορία, όμως, θα μας τρώει για πάντα. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα είχε καταφέρει ο κορυφαίος Έλληνας άσος, αν μπορούσε να μετακινηθεί σε ομάδα του εξωτερικού.

Διότι μόνο και μόνο για εκείνη την έμπνευση της 20ής Νοεμβρίου 1974, είναι βέβαιο ότι θα είχε κερδίσει τη μεταγραφή σε κάποιον σύλλογο μεγάλου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αν ίσχυαν και τότε τα σημερινά δεδομένα, με τα ανοιχτά σύνορα και την ελεύθερη αγορά.

Αλλά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 20 Νοεμβρίου

2015: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού κατακτά το Σούπερ Καπ Ευρώπης νικώντας με 10-6 την Πάντοβα στον Πειραιά.

1997: Ο Ει Σι Γκριν των Ντάλας Μάβερικς φτάνει τις 907 διαδοχικές παρουσίες στο ΝΒΑ και καταρρίπτει το ρεκόρ που κατείχε ο Ράντι Σμιθ με 906 συμμετοχές, από το 1972 έως και το 1983. Ο Γκριν είχε αρχίσει το σερί του στις 19 Νοεμβρίου 1986, ως παίκτης των Λος Άντζελες Λέικερς και θα το διεύρυνε μέχρι τους 1.192 αγώνες, όταν έκλεισε την καριέρα του στις 18 Απριλίου 2001 με τους Μαϊάμι Χιτ.

1995: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο 28χρονος ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ, Σεργκέι Γκρίνκοφ.

1993: Ο Πανιώνιος νικά τον Ολυμπιακό με 83-72 υπό το βλέμμα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, ο οποίος κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, μετά τον σοβαρό τραυματισμό που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι.

1989: Εκπέμπει στον αέρα το Mega Channel, το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα.

1986: Ο Γιάννης Κυράστας δεν εμφανίζεται στην προπόνηση του Παναθηναϊκού. Αργότερα θα γίνει γνωστό ότι θα εγκαταλείψει τη δράση, χολωμένος από τον παραγκωνισμό του εκείνη τη σεζόν.

1981: Ο Ανατόλι Κάρποφ επικρατεί του Βίκτορ Κορτσνόι στο Μεράνο και διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι.

1971: Ο Τεντ ΜακΝτούγκαλ σημειώνει εννέα γκολ στον θρίαμβο της Μπορνμουθ επί της Μαργκειτ με 11-0 για το Κύπελλο Αγγλίας.

1966: Αναγνωρίζεται επίσημα το καταστατικό του συνδέσμου φιλάθλων του Παναθηναϊκού “Θύρα 13”, με ιδρυτή τον Απόστολο Ιωαννίδη. Πρόκειται για την πρώτη αναγνωρισμένη λέσχη φιλάθλων στην Ελλάδα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News