ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Το νέο «Β(όλος)Ι(ωνικός)G(iannina)-3» και ο ΟΦΗ

Οι μικρές ομάδες που τη 2η αγωνιστική μεγάλωσαν και κέντρισαν το… διαστροφικό ενδιαφέρον του Νίκου Σαρίδη

Παραμονές του τελικού Κυπέλλου Παναθηναϊκός – Άρης του 2010. Διδάσκω τότε σε μια σχολή δημοσιογραφίας. Για να πειράξω έναν σπουδαστή, «άρρωστο» Αρειανό, απευθύνω προς την τάξη το ερώτημα: «Εάν ο Άρης κατακτήσει την κούπα, πόσοι Αρειανοί θα βγουν, μόλις λήξει ο τελικός, στον Λευκό Πύργο;». Ακούγονται διάφορα νούμερα… και στο τέλος λέω ότι «η σωστή απάντηση είναι κανένας, διότι όλοι οι Αρειανοί θα λείπουν από τη Θεσσαλονίκη, καθώς θα βρίσκονται στο ΟΑΚΑ (θηριώδης τότε ο αριθμός των περίπου 24 χιλιάδων «κίτρινων» εκδρομέων)»!

Ανδαλουσιανός με… κιλτ

Το ερώτημα τώρα προς την… τάξη του sportday.gr είναι «πόσοι οπαδοί του Βόλου θα βγουν στους δρόμους έτσι και ο σημερινός επικεφαλής της βαθμολογίας στεφθεί πρωταθλητής;». Η σωστή απάντηση είναι ίδια με του 2010, η επεξήγηση διαφέρει… Αν και με τον Αχιλλέα Μπέο ποτέ δεν είσαι σίγουρος. Εδώ ο δαιμόνιος δήμαρχος Βόλου – ιδρυτής και πρόεδρος της φερώνυμης ομάδας βρήκε κοκκινομάλη Ισπανό (για προπονητή), οπαδούς δεν θα βρει; Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Σεβιγιάνος Γκιγιέρμο Αμπασκάλ μοιάζει με Ανδαλουσιανό και όχι με Σκωτσέζο. Λίγο οι υπάλληλοι της δημαρχίας, λίγο οι μετακληθέντες από τον Τσουγκριά (είναι το νησάκι απέναντι απ’ τη Σκιάθο που δεν έχει μεν κατοίκους, διαθέτει δε καντίνα του Αντώνη Μπέου, αδελφού του Αχιλλέα, με ξαπλώστρες και προσωπικό), κάτι θα μαζευτεί. Αραία αραία, να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα, που λένε.

Βαθμοί 6, όσοι και οι… Ζωσιμάδες

Αντίθετα, ο ανθυποψήφιος για τον τίτλο, ο ΠΑΣ Γιάννινα (συγκάτοικος του Βόλου στο ρετιρέ της βαθμολογίας), συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες επαρχιακές ομάδες. Γνωστός και ως «Άγιαξ της Ηπείρου», προσωνύμιο που απέκτησε κατά τα 70ς, αν και ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί με έξι Αργεντινούς στη σύνθεση (Λίσα, Παστερνάκης, Κοντογεωργάκης, Γκλασμάνης, Μοντές, Αλβαρέζ) δεν τον είπαν «Μπόκα της Ηπείρου» αλλά «Άγιαξ». Και τότε και τώρα ο ΠΑΣ έχει έδρα το «Οι Ζωσιμάδες», το μοναδικό γήπεδο παγκοσμίως που δεν φέρει το όνομα ενός ανθρώπου, όπως «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ή «Λουίτζι Φεράρις» αλλά έξι νοματαίων (τόσοι ήταν οι ευεργέτες αδελφοί Ζωσιμά)! Σαν να λέμε ότι επειδή στον Αρη είχαν παίξει, πέραν του Κλεάνθη, ο Κώστας και ο Νικηφόρος, ενώ υπήρχαν κι άλλα έξι αδέλφια (αν δεν με απατούν οι εγκυκλοπαιδικές μου γνώώσεις), το Χαριλάου έπρεπε να λέγεται «Οι Βικελίδηδες». Βέβαια, αυτή η κουβέντα είναι άνευ σημασίας, γιατί οσονούπω ο Άρης θ’ αποκτήσει νέο γήπεδο που θα κατασκευάσει ο μαικήνας των ποδοσφαιρικών τεχνών Θεόδωρος Καρυπίδης στην περιοχή του αεροδρομίου. Και προτείνω να ονομαστεί «Τα Καρυπιδάκια», καθότι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ εμφανίζεται η αδελφή του Θοδωρή, Ειρήνη Καρυπίδου. Μέχρι τότε, όμως, καλό θα είναι να βρει έναν τρόπο η ομάς του Άρεως να μην του καρφώνει ένα τεμάχιο σε κάθε ματς ο κάθε Άοσμαν του κάθε Ιωνικού…

Τ’ άκουσες, Αρετούσα μου…

Ο Δαβίδ, πάντως, που θέριεψε  απότομα τη 2η αγωνιστική ήταν ο ΟΦΗ. Μέχρι το 78ο λεπτό έχανε 3-0 από την ΑΕΚ στο «Γεντί Κουλέ» και στις καθυστερήσεις το έκανε 3-3, με τον Νίκο Νιόπλια ν’ αραδιάζει –on camera– μετά το ματς κάτι λυρικά για το τι χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο με ύφος «Τ’ άκουσες, Αρετούσα μου, τα θλιβερά μαντάτα, π’ ο κύρης σου μ’ εξόρισε εις τη ξενιτιά στη στράτα;». «Άσε μας, ρε κόουτς», που θα του έλεγε και ο Ομιλίτης από τις τις Αρχάνες που ήταν σκαρφαλωμένος στο κάγκελο, «τούς έφτασε μέχρι τον… οισοφάγο και θα σώσουμε απόψε το ελληνικό ποδόσφαιρο;».

Αυτόν, όμως, που λυπάμαι όσο κανέναν, είναι τον δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννη Βούρο. Θα τον σταματάνε σήμερα στη Δεκελείας και θα τον ρωτάνε: «Τον Πραξιτέλη Βούρο που μας ισοφάρισε το Ηράκλειο, τι τον έχεις;». Ακόμη πιο οδυνηρό θα είναι αν τον πάρει τηλέφωνο, με την ίδια απορία, ο «τίγρης»…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News