Ολυμπιακός: Τα σημάδια ζωής του Ντόρσεϊ και το ιδανικό τάιμινγκ

Στο 88-73 του Ολυμπιακού επί του Κολοσσού στη Ρόδο στήθηκε… πάλι στα πόδια του ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, εξαφανισμένος εσχάτως και δη στην Ευρωλίγκα. Η ματσάρα κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Σούπερ Καπ (στη Ρόδο!) που δεν είχε συνέχεια και το συναπάντημα με τον Ερυθρό Αστέρα του Αϊζέια Κάναν που κρύβει πολλές ιστορίες.

Δύο δευτερόλεπτα. Τόσο πήρε στον Τάιλερ Ντόρσεϊ να σκοράρει (και να φτάσει όσα δίποντα έχει βάλει εδώ και πέντε αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα, δηλαδή… ένα) στη Ρόδο μετά το πρώτο τζάμπολ, σε ένα από τα γρηγορότερα καλάθια όλων των εποχών σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος.

O Φράνσις Οκόρο νίκησε τον Νικόλα Μιλουτίνοφ και γύρισε την μπάλα προς τα πίσω, αλλά πετάχτηκε ο σούτινγκ γκαρντ του Ολυμπιακού και με τη φόρα που είχε, έφτασε στο καλάθι με μεγάλο διασκελισμό. Και τρίποντο υπό πίεση προτού συμπληρωθεί δίλεπτο, άλλο ένα στην πρώτη περίοδο.

Και τρίτο (τρίποντο, όλα από τις 45 μοίρες) στο τρίτο δεκάλεπτο, με συνεχείς σταυρωτές που έσπασαν τους αστραγάλους τους Παούλιους Ντανουσεβίτσιους. Εβαλε κι ένα ακόμα, κερδίζοντας και φάουλ, που όμως ακυρώθηκε επειδή είχε λήξει ο χρόνος επίθεσης. Το όλον, 17 πόντοι σε 20 λεπτά για τον Ντόρσεϊ στο διά περιπάτου 88-73 της Ρόδου.

Ναι, αστόχησε επίσης πέντε φορές από τα 6,75 μ., δεν έδωσε την παραμικρή ασίστ, δεν είχε συνεισφορά στα λεγόμενα defensive stats (κλεψίματα, κοψίματα). Ναι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν περιμένει μια συμπαθητική εγχώρια εμφάνιση ώστε να αυξήσει τον χρόνο ενός παίκτη του στην Ευρωλίγκα, διότι με την ίδια λογική θα ήταν εδώ και καιρό μέλος -και- του ευρωπαϊκού ροτέισιον ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Ομως, η γλώσσα του σώματος του Ντόρσεϊ ήταν διαφορετική απ’ ό,τι εσχάτως. Εδειχνε κεφάτος, πίεζε στην άμυνα όπως… δεν κάνει τις περισσότερες φορές (π.χ. στο εξάλεπτο της χρησιμοποίησής του με την Παρί, που δέχτηκε καλάθια από τους προσωπικούς αντιπάλους του και κατέγραψε -6 στο ομαδικό +/-), «φώναξε» τέλος πάντων ότι είναι κι αυτός εδώ. Κι ας εντοπίζονται στη φροντ λάιν αυτή την εποχή τα προβλήματα στελέχωσης – και όχι στην περιφέρεια.

Υστερα από τρεις διαδοχικές (τις μοναδικές του φέτος) διψήφιες στο σκοράρισμα στην Ευρωλίγκα, ο ομογενής σουτέρ έχει ιδρώσει στις επόμενες πέντε αγωνιστικές από… ενάμισι έως εξίμισι λεπτά, σημειώνοντας συνολικά έξι πόντους με 2/5 προσπάθειες εντός παιδιάς. Εμφανίζει μηδενικό ranking σε αυτό το διάστημα, κάνοντας κατά τ’ άλλα σχεδόν μόνο (πέντε) λάθη.

Ούτε στην τρέχουσα σεζόν της Greek Basketball League έχει εκμεταλλευτεί τις περισσότερες ευκαιρίες που του έχουν δοθεί. Μόνο μία φορά έχει ξεπεράσει τους 10 πόντους, στις δε τελευταίες συμμετοχές του κόντρα σε Προμηθέα και Περιστέρι, μέσα στο ΣΕΦ, είχε 1/7 σουτ τριών πόντων. Ποιος θυμάται πια τη ματσάρα του στον τελικό του Σούπερ Καπ;

Κι όμως, στο ξεκίνημα της περιόδου, τέλη Σεπτεμβρίου στη Ρόδο (…), ο Ντόρσεϊ είχε βάλει στο πρώτο ημίχρονο 16 πόντους με 4/5 τρίποντα στον Παναθηναϊκό AKTOR! Με 19 συνολικά πόντους ήταν ο x-factor στην πρώτη κούπα της χρονιάς. Και μετά, χάθηκε. Επιβεβαιώνοντας, δηλαδή, τους ουκ ολίγους καχύποπτους στο άκουσμα της θερινής επιστροφής του.

Η σταθερότητα στην απόδοση ποτέ δεν ήταν το φόρτε του. Ούτε αμυντικά είναι συνεπής, παρ’ ότι όταν θέλει, μπορεί να βοηθήσει πολύ και ποικιλοτρόπως. Να, σε αγώνα Ευρωλίγκας έχει ρεκόρ τα 4 κλεψίματα, από μία επίσκεψη της Μακάμπι το 2021 στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα. Εκεί έχει απολαύσει και τον περισσότερο χρόνο της καριέρας του στη διοργάνωση, ως παίκτης της Φενερμπαχτσέ το 2023.

Εκεί ακριβώς εκδράμει και ο Ολυμπιακός αυτή την εβδομάδα. Παίζει στην «Μπεογκράντσκα Αρίνα», όπου στην πρώτη του εμφάνιση το 2020 ως αντίπαλος του Αστέρα (με τη Μακάμπι) είχε βάλει 19 πόντους. Στη δεύτερη επίσκεψή του στο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη ομάδα (αλλά στην «Αλεξάνταρ Νίκολιτς Χολ», τη «Χάλα Πιονίρ» που λέγαμε παλιά) είχε βάλει 14 πόντους με 4/7 τρίποντα.

Στην τρίτη του επίσκεψη, κατά σύμπτωση σα σήμερα (9 Δεκεμβρίου) το 2021, ο Ντόρσεϊ είχε πάει με τον Ολυμπιακό στη σερβική πρωτεύουσα για να τεθεί αντιμέτωπος του Ερυθρού Αστέρα – και ήταν ο μακράν πρώτος σκόρερ του, με 18 πόντους και ξανά 4/7 σουτ τριών πόντων. Και ο κορυφαίος στην αξιολόγηση, με 17 μονάδες. Απέναντι στους διάφορους Κάλινιτς, Ντόμπριτς, Λάζιτς, Μίτροβιτς και Νταβιντόβατς, παίκτες που φοράνε και σήμερα τα ερυθρόλευκα του σερβικού συλλόγου, ο 28χρονος Καλιφορνέζος είχε χάσει (81-76). Για μία ακόμα φορά εκεί.

Εν έτει 2024 ελπίζει να κερδίσει σε ένα μέρος που του… πηγαίνει σε ατομικό, όχι όμως και σε ομαδικό επίπεδο. Θέλει, βασικά, να παίξει περισσότερο και να μην είναι μία απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα. Δύσκολο, μα όχι και απίθανο.

Αλλωστε απέναντι, στο «2», θα υπάρχει ο Αϊζέια Κάναν (σ.σ: οι δυο τους στη φωτό από το φιλικό 87-83 τον Σεπτέμβριο, κεκλεισμένων των θυρών στο ΣΕΦ). Δηλαδή ο διάδοχος (μετά την πρώτη θητεία του Ντόρσεϊ στο λιμάνι) και συνάμα προκάτοχός του στον Ολυμπιακό. Προερχόμενος από 26άρα με 4/8 τρίποντα στο 94-87 μέσα στην Μπολόνια επί της Βίρτους, ο Κάναν μόλις πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση με τους Σέρβους. Πρέπει να σταματηθεί και, αν όχι, πρέπει να βρεθεί ένα αντίπαλος δέος στην πλευρά των φιλοξενούμενων. Ο Ντόρσεϊ ακούει;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News