Ολυμπιακός: Εξι νίκες, έξι κεφάλια, έξις… δευτέρα φύσις
Το νικηφόρο σερί του πρωτοπόρου της Ευρωλίγκας συνεχίστηκε και στη Βιτόρια, με την «ερυθρόλευκη»… λερναία ύδρα να βγάζει έξι κεφάλια και να παίρνει αυτό που θέλει σε ένα ακόμα ματς που κρίθηκε στο τέλος. Τα ρεκόρ και η πολυσχιδής συνεισφορά του Γουίλιαμς-Γκος, η τρελή πάσα του Βεζένκοφ που έδειξε ποιος είναι το αφεντικό, ο συγκινητικός ΜακΚίσικ.
Ένα τρίποντο του Σακίλ ΜακΚίσικ με την μπάλα να βρίσκει στη… συμβολή στεφάνης και ταμπλό, «σβήνοντας» μέσα στο καλάθι. Ένα ριμπάουντ του Ντόντα Χολ, που μετατράπηκε σε ακούσια ασίστ στον (ολομόναχο κάτω από το καλάθι) Σάσα Βεζένκοφ.
Νέο σουτ τριών πόντων στιγμές μετά, πάλι από τον ΜακΚίσικ, σε επαναφορά εννιά δεκάτων του δευτερολέπτου – και σε φάση που είχε μείνει «ζωντανή» παρά το πρόσκαιρο κλέψιμο της μπάλας από τους γηπεδούχους. Τα κομβικά καλάθια του Ολυμπιακού στο τέλος της τρίτης περιόδου και το ξεκίνημα της τέταρτης, όταν δηλαδή το -10 έγινε δικό του προσπέρασμα. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, δεν λένε; Λένε και πως αυτήν ακριβώς την φτιάχνεις εσύ.
Οπερ και… έπραξε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ναι, είδε τη σχετική θεά να της χαμογελάει ουκ ολίγες φορές. Την άφησε μετά στην άκρη και πήρε δίκαια μία ακόμα νίκη, την έκτη συνεχόμενη στην Ευρωλίγκα. Δεν ήταν καλός, βασικά ήταν κακός στην άμυνα (με αλλαγές και αργές περιστροφές) στο μεγαλύτερο διάστημα, εντούτοις είχε τη φανέλα, τις προσωπικότητες, το καθαρό μυαλό στις τελευταίες φάσεις.
Να, σαν εκείνο του Σακ, ο οποίος παρά το εκτελεστικό του κρεσέντο και την πάσα-«πάρε βάλε» στον Μουσταφά Φαλ είδε στο τέλος της κανονικής διάρκειας για το 89-89 και το φρένο του μια χαρά το τράβηξε στην παράταση (παίζοντας με τον χρόνο και σιγουρεύοντας την επίθεση), όταν θα μπορούσε να το μπουμπουνίσει για μία ακόμα φορά.
Τα μπουμπούνιζε τα τρίποντα και στην αρχή (3/3) και στο τέλος (6/8 συνολικά) ο Εβάν Φουρνιέ των επίσης 22 πόντων, κι ας είχε άτσαλα τελειώματα από κοντά και μόλις 1/11 δίποντα. Από 19 πόντους πρόσθεσαν οι Βεζένκοφ και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, διψήφιος και παραλίγο «διπλός» (12 και 9 ριμπάουντ) ήταν ο Μουσταφά Φαλ, τρεις πολύτιμες τελικές πάσες και τουλάχιστον άλλες τόσες σημαντικές άμυνες έβγαλε ο Λούκα Βιλντόσα.
Ουσιαστικά μονάχα οι Νικόλα Μιλουτίνοφ και Κώστας Παπανικολάου υστέρησαν, από τους παίκτες που έπιασαν το δεκάλεπτο συμμετοχής. Αρκούσαν οι έξι προαναφερθέντες ώστε να έρθει το 102-101 στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα» και η συνεχόμενη νίκη υπ’ αριθμόν 6 στη διοργάνωση. Με το κενό του Τόμας Γουόκαπ να φαίνεται, αλλά και να… μη φαίνεται εν τέλει.
Ο Γουίλιαμς-Γκος το πήρε πάνω του εν τη απουσία του βασικού πόιντ γκαρντ και συχνά παρτενέρ του στην περιφέρεια, δείχνοντας ότι ξέρει και να καθαρίζει παιχνίδια. Δίποντο με ντράιβ και στο καπάκι 1/2 βολές στο ξεκίνημα του έξτρα πεντάλεπτου, δίποντο με ντράιβ και 1/2 βολές και στο τέλος του! Με τις συνεχείς μπούκες του έπαιρνε συνεχώς φάουλ και έβαλε 11 πόντους από τη γραμμή, συγκεντρώνοντας 28 μονάδες στην αξιολόγηση (αμφότερα ρεκόρ καριέρας), ταυτόχρονα ισοφάρισε την κορυφαία του επίδοση στις ασίστ με 8. Από την περσινή επίσκεψη τέτοια εποχή στη Βασκονία!
Τότε, δεν υπήρχε ούτε Φουρνιέ ούτε Βεζένκοφ και η νωθρή απόδοση σήμαινε ήττα. Τώρα οι σούπερ σταρ το πήραν πάνω τους και ειδικά εκείνη η no look ασίστ του «Βεζέ» πάνω από το κεφάλι του προς τον Φαλ, με την μπάλα να καίει και τον ίδιο να έχει την πλάτη γυρισμένη στον Γάλλο, ήταν η φάση του αγώνα – ως προς το πόση σιγουριά ένιωθε η ομάδα που έπαιζε κάτω από τα στάνταρ της, εν πλήρει αντιθέσει με εκείνη που προηγούνταν στο μεγαλύτερο διάστημα.
Φαινόταν, όταν το παιχνίδι (ξανα)πήγε στον πόντο, ότι θα καταλήξει σε «ερυθρόλευκα» χέρια. Όπως στη διψήφια ανατροπή του Κάουνας, όπως στο Μιλάνο που κρίθηκε κι εκεί κυριολεκτικά στον πόντο, ακόμη-ακόμη και στην ακόμα πιο νωθρή εμφάνιση κόντρα στην Αλμπα, στο ΣΕΦ. Για να περιοριστούμε μονάχα στους αγώνες κατά τη διάρκεια του νικηφόρου σερί και μην πάμε στο 94-91 επί της Μακάμπι ή το 94-92 επί της Βιλερμπάν λίγο νωρίτερα, στα μέσα Νοεμβρίου…
Η’ και στο 94-89 του ΟΑΚΑ αμέσως πιο πριν, δεδομένου ότι έρχεται νέο ελληνικό ντέρμπι εκεί (για το πρωτάθλημα) μετά τη Μαδρίτη. Όπως είπε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Ολυμπιακός ξέρει, συνηθίζει να επιστρέφει και να παίρνει παιχνίδια που κρίνονται σε μια κλωστή. Εξις δευτέρα φύσις…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιώργος Μπαρτζώκας: «Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν τα παρατάει»
- Μπασκόνια-Ολυμπιακός 101-102: Στα θρίλερ γίνεται Θρύλος! - Μαγική απόδραση από την Ισπανία
- ΠΑΟΚ Mateco-Κάλεφ Κράμο: Αγωνία για Κατσίβελη
- Ολυμπιακός: Νίκησε την Μπασκόνια και τον... περσινό του εαυτό
- Υπεράνω Ολων: Ολα εδώ πληρώνονται