ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ: Ο καλύτερος επιθετικός του κόσμου

Μπορεί να βαδίζει στα 33 του χρόνια, αλλά ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι κάνει πράγματα που άλλοι επιθετικοί απλά τα… ονειρεύονται.

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Πριν λίγες ώρες πήρε στα χέρια του για πρώτη φορά το βραβείο του «Χρυσού Παπουτσιού», για τις επιδόσεις του την περσινή σεζόν. Στην ενδέκατη χρονιά του στην Bundesliga,  ο άσος της Μπάγερν κατάφερε να «σπάσει» με 41 γκολ το… στοιχειωμένο ρεκόρ του αείμνηστου πλέον Γκερντ Μίλερ, που κρατούσε 49 ολόκληρα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε, σημείωσε πέντε φορές από δύο γκολ, «έγραψε» τέσσερα hat – trick, ενώ σε μια περίπτωση σκόραρε τέσσερα.  Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος που σκόραρε πάνω από 40 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για τέταρτη διαδοχική φορά. Μπροστά από τους Αντρέ Σίλβα και Έρλινγκ Χάαλαντ.

Ο πετυχημένος «Λέβα-γκόλσκι»

 

Τα νούμερα του «Λέβα- γκόλσκι», όπως τον προσφωνεί και ο… κολλητός τους στην Μπάγερν, Τόμας Μίλερ είναι σαφώς καλύτερα από τα άλλα δύο «τοτέμ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Πέρυσι στην Μπαρτσελόνα ο Λεο Μέσι σταμάτησε στα 30 γκολ, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο με την φανέλα της Γιουβέντους είχε 29. «Αυτό είναι ένας σπουδαίος τίτλος τιμής για τον Ρόμπερ Λεβαντόφσκι» έσπευσε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Μπάγερν, Χέρμπερτ Χάινερ, μετά το βραβείο του «Χρυσού Παπουτσιού». «Όχι μόνο για τα πολλά γκολ που σκοράρει, αλλά γιατί προσπαθεί σκληρά κάθε ημέρα. Αξίζει να είναι ο μόλις δεύτερος παίκτης της Μπάγερν μετά τον Γκερντ Μίλερ που έχει αυτή την τιμή», κατέληξε.

Νούμερα που… ζαλίζουν

 

Μέχρι τώρα ο Λεβαντόφσκι έχει σκοράρει 365 γκολ στην Bundesliga.  Ο έμπειρος επιθετικός «τρέχει» σερί 18 συνεχόμενων αγώνων με τουλάχιστον ένα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με την Μπάγερν. Έγινε παράλληλα ο πρώτος παίκτης που πέτυχε γκολ σε 13 συνεχόμενα εντός έδρας ματς της ομάδας του… ζυγώνοντας ακόμη ένα ρεκόρ (με 16) που κατέχει ο Γκερντ Μίλερ. Με τα επτά γκολ που έχει σκοράρει ήδη μέσα στην σεζόν, έχει ανεβάσει τον μέσο όρο του σε 1,59 τέρματα ανά 90 λεπτά παιχνιδιού! Θέλετε κι άλλα νούμερα; 284 γκολ σε 355 εμφανίσεις, ο Λεβαντόφσκι είναι ο πρώτος μη Γερμανίας σκόρερ στην ιστορία της γερμανικής λίγκας και δεύτερος μετά τον Γκερντ Μίλερ σε συνολικό αριθμό. Αν εξαιρέσουμε την πρώτη του σεζόν στην Ντόρτμουντ που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα  μόλις οκτώ φορές, τις επόμενες χρονιές είχε 22,24,20,17,30,30,29,22,34 και 41 γκολ!

Κάνοντας το γκολ… ρουτίνα

Ένας επιθετικός που έχει κάνει το γκολ… ρουτίνα, όποιος κι αν είναι ο προπονητής και οι συμπαίκτες του. Μοιάζει μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου να είναι σαν το «παλιό, καλό κρασί», αφού οι τοποθετήσεις που παίρνει στην αντίπαλη περιοχή είναι βγαλμένες από σεμινάριο προπονητικής. Κι όπως λέει και ο ίδιος: «Το 33 (ετών) είναι απλά ένας αριθμό. Για μένα δεν ισχύει πόσο πραγματικά νιώθω πως είμαι». Κάτι που σημαίνει πως αν είναι υγιής θα… τινάζει τα αντίπαλα δίχτυα για πολλά χρόνια ακόμη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News