ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-0: Ο Ραζβάν έστησε… πάρτι με την άμυνα-παιδική χαρά της ΑΕΚ!

Ο ΠΑΟΚ έκανε… φύλλο και φτερό την ΑΕΚ (2-0) στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς με μεγάλους πρωταγωνιστές Μπίσεσβαρ και… Λουτσέσκου!

Η… αλεπού είχε δει ότι το θήραμά της ήταν κάτι παραπάνω από ευάλωτο! Γιατί στην Τούμπα η θλιβερή άμυνα της ΑΕΚ δεν παρουσίασε τίποτα λιγότερο ή τίποτα περισσότερο απ’ ότι είχε εμφανίσει στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Άλλο που δεν ήθελε ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο μέντορας της ψυχολογίας των «τελικών» Ρουμάνος, εμφάνισε μια ομάδα με παίκτες – καμικάζι που έπεφταν με απίστευτη δύναμη σε κάθε φάση, την ώρα που ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς έκανε ότι μπορούσε για να διευκολύνει το έργο του αντιπάλου του.
Μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο είδαμε μια ΑΕΚ να βάζει κάτω την μπάλα και να επιχειρεί να «τρυπήσει» την άμυνα των γηπεδούχων, είτε από τα άκρα, είτε από τον κεντρικό άξονα.
Με μια υπέροχη κάθετη πάσα του Αραούχο προς τον Γέβτιτς, μάλιστα, προήλθε και η πιο σημαντική ευκαιρία του πρώτου εικοσαλέπτου, αλλά ο Ελβετός την πέταξε στα σκουπίδια με το απογοητευτικό σουτ που επιχείρησε.  

Όσο κυλούσε ο χρόνος, όμως, το κέντρο βάρους του ντέρμπι μεταφερόταν περισσότερο προς την «κιτρινόμαυρη» περιοχή. Ιδιαίτερα στο δεκάλεπτο 20-30’ ο ΠΑΟΚ άσκησε ασφυκτική πίεση στην «Ένωση», πέτυχε γκολ που ακυρώθηκε ορθά στο 23’, έχασε σπουδαία ευκαιρία με τον Σβαμπ στο 26’, όταν από ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση έστειλε την μπάλα στο… άδειο πέταλο της Θύρας 4 και είδε τον Στάνκοβιτς να πραγματοποιεί μια καταπληκτική επέμβαση στο 29’ όταν ο Αυστριακός πορτιέρο έσωσε βέβαιο γκολ σε «φαρμακερό» συρτό σουτ του Αουγκούστο.
Με την άμυνα της ΑΕΚ να… μπάζει νερά από παντού, το γκολ των γηπεδούχων «φώναζε» ότι έρχεται. Και η αλήθεια είναι ότι ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς πρέπει να αισθάνθηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος στην ανάπαυλα που ο ηλεκτρονικός πίνακας της Τούμπας έδειχνε μόνο 1-0.
Το υπέροχο γκολ του «δαιμόνιου» Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στο 42’ (όταν ο Σουριναμέζος δέχτηκε αμαρκάριστος την μπάλα σε διαγώνια θέση στην περιοχή της ΑΕΚ, είχε όλο το χρόνο να μελετήσει καλά τη θέση του σώματος του Στάνκοβιτς, και να τον νικήσει με δυνατό σουτ στην κλειστή του γωνία), θα μπορούσε να είχε βρει… ζευγάρι στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Ντάγκλας Αουγκούστο αστόχησε από το ύψος της μικρής περιοχής με κοντινή κεφαλιά.
Στην επανάληψη ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε κατακόρυφα. Ο ΠΑΟΚ έδωσε γήπεδο στην ΑΕΚ, ο Μιλόγεβιτς άλλαξε το σύστημά του σε 4-4-2 με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, ωστόσο «καθαρές» ευκαιρίες για γκολ οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν με το… σταγονόμετρο. Κι όταν τη βρήκαν το γκολ του Μοχαμάντι, ακυρώθηκε σωστά για οφσάιντ του Ανσαριφάρντ. 
Αντίθετα ο ΠΑΟΚ βρήκε το δεύτερο γκολ που ήθελε στο 79’ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κούρτιτς και η… σεμνή τελετή έλαβε τέλος!
Ήταν μια κυριαρχική εμφάνιση του «Δικέφαλου του Βορρά», απέναντι στην ΑΕΚ και μια κατά κράτος επικράτηση του Λουτσέσκου στην πρώτη του μονομαχία με τον Μιλόγεβιτς. 

[5]

ΕΝΑΣ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ, ΜΙΑ ΑΕΚ… ΑΠΟ ΒΟΥΤΗΡΟ!

Δεν χρειαζόταν να δούμε το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν ανάμεσα σε δύο διεκδικητές του τίτλου για να διαπιστώσουμε ότι το μεγάλο όπλο του φετινού ΠΑΟΚ στην εξίσωση του πρωταθλήματος… κάθεται στον πάγκο του! Ο Ραζβάν Λουτσέσκου εμφάνισε μια ομάδα που… δάγκωνε από το πρώτο λεπτό, απέναντι σε μια ΑΕΚ που έμοιαζε μαλακή σαν… βούτυρο. Οι ποδοσφαιριστές του Ρουμάνου κυριάρχησαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου στη δύναμη, επικράτησαν στις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες, σε αντίθεση με τους «κιτρινόμαυρους» που εμφανίστηκαν ανέτοιμοι πνευματικά να διαχειριστούν μια τόσο δύσκολη αποστολή, όπως η επίσκεψη στην Τούμπα.

Η… ΤΡΥΠΙΑ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Για άλλο ένα παιχνίδι η αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ ήταν επιεικώς… θλιβερή! Επιρρεπής στα αβίαστα λάθη, όποτε οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ασκούσαν πίεση κοντά στα καρέ του Στάνκοβιτς, ευάλωτη στις μακρινές βαθιές μπαλιές στην πλάτη των στόπερ της, επέτρεψε στους παίκτες του Λουτσέσκου να βρεθούν αρκετές φορές κοντά στο γκολ.
Όπως ακριβώς συνέβη την πρώτη αγωνιστική με τον Τουράμ, όπως συνέβη στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο και όπως συνέβη ακόμη και στο παιχνίδι με τη Λαμία (θυμηθείτε το τετ α τετ του Ρόμανιτς), οι αντίπαλοι της ΑΕΚ βρίσκονταν με περίσσεια ευκολία πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αυστριακό πορτιέρο της «Ένωσης» και το κατά πόσο θα σκόραραν εναπόκειντο περισσότερο στη δική τους ικανότητα και λιγότερο στην πίεση των αμυντικών του Μιλόγεβιτς.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΝΑ «ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ» ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε στη μάχη του κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Η τριάδα Κούρτιτς – Σβαμπ – Αουγκούστο «κατάπιε» την αντίστοιχη των Λε Ταλέκ – Σιμάνσκι – Γέβτιτς και επικράτησε κατά κράτος σε όλες τις μονομαχίες.
Αν υπάρχει ένας κυρίαρχος λόγος που η ΑΕΚ έμεινε «ζωντανή» στη διεκδίκηση του βαθμού ή των βαθμών μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, αυτός δεν οφείλεται τόσο στην προσπάθεια των δικών της ποδοσφαιριστών, αλλά περισσότερο στην έλλειψη καθαρού μυαλού από την πλευρά των παικτών του Λουτσέσκου, στις περιπτώσεις που βρέθηκαν σε θέση βολής μπροστά από την εστία του Στάνκοβιτς.

H «ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» ΤΟΥ ΣΤΙΒΕΝ ΤΣΟΥΜΠΕΡ

Η επιλογή του Βλάνταν Μιλόγεβιτς να χρησιμοποιήσει στα άκρα της επιθετικής του τριπλέτας τον Στίβεν Τσούμπερ μάλλον βοήθησε τα πλάνα του Λουτσέσκου αναφορικά με την εξουδετέρωση του MVP της ΑΕΚ στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Με τον Ελβετό να αδυνατεί να συγκλίνει προς τον άξονα, και να μην τροφοδοτείται σωστά, το έργο των αμυντικών του ΠΑΟΚ ήταν σαφώς πιο εύκολο.
Αναγνωρίζοντας τη λανθασμένη επιλογή του, ο Μιλόγεβιτς άλλαξε στο 60’ το σύστημα της ομάδας του μεταθέτοντας τον Τσούμπερ στον κεντρικό άξονα και τοποθετώντας τον Ανσαριφάρντ στο πλευρό του Αραούχο (κίνηση που είχε επαναλάβει με… καρμπόν και στο τελευταίο παιχνίδι με τη Λαμία). Όμως… άλλο Λαμία, άλλο ΠΑΟΚ.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΑΝΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΟΣ Ο ΒΑΛΕΡΙ

Πρώτη παρουσία ξένου διαιτητή στη Super League, με τον Ιταλό Πάολο Βαλέρι, να διευθύνει με μεγάλη άνεση το ντέρμπι.
Στο 6 ο Πασχαλάκης στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός καθώς βρήκε έστω και ελάχιστα την μπάλα σε ριψοκίνδυνη έξοδό του, προσγειώθηκε άγαρμπα πάνω στον Αραούχο, αλλά φυσικά δεν υπήρχε καμία παράβαση από τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ.
Στο 23’ ακυρώθηκε σωστά γκολ του Μπίσεσβαρ, καθώς ο σκόρερ ήταν εμφανώς εκτεθειμένος σε θέση οφσάιντ.
Στο 39’ ο πάγκος της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για κόκκινη κάρτα σε μαρκάρισμα του Σίντκλεϊ πάνω στον Λιβάι Γκαρσία, αλλά σωστά ο Ιταλός τιμώρησε τον παίκτη του ΠΑΟΚ με κίτρινη κάρτα για τη σφοδρότητα του τάκλιν του, καθώς δεν πήγε στην μπάλα ούτε με τις τάπες προτεταμένες, ούτε με κάποιον τρόπο που να έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του αντιπάλου του.
Στο 77’ ο Μισλέν ανέτρεψε καθαρά τον Μπίσεσβαρ (που είχε πατήσει στη γραμμή της περιοχής της ΑΕΚ) και ο Ιταλός καταλόγισε ορθότατα πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ.
Στο 83’ πάλι σωστά ο Ιταλός ακύρωσε με τη βοήθεια του VAR το γκολ του Μοχαμάντι, καθώς ο εκτεθειμένος Ανσαριφάρντ περιορίζει και το οπτικό πεδίο και την κίνηση του Πασχαλάκη.  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News