ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Ο Βασίλης δεν είναι έτοιμος να υποδυθεί ακόμα έναν... ήρωα με παντούφλες!

O Γιάννης Λαμπίρης έζησε από κοντά τον ιστορικό αποχαιρετισμό στον Βασίλη Σπανούλη και γράφει για το… κουστούμι που ξημερώνει!

Αναμφίβολα το μεγάλο και λαμπρό «αντίο» του Βασίλη Σπανούλη θα δοθεί σε κανά χρόνο (λίγο πριν την έναρξη της περιόδου 2022-23) σε κατάμεστο ΣΕΦ, σε ένα μεγάλο φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του και με τη φανέλα με το Νο 7 (λογικά) να ανεβαίνει για πάντα στον ουρανό του φαληρικού σταδίου. Έναν από τους (πολλούς) τόπους όπου μεγαλούργησε ο κορυφαίος παίκτης μακράν στην ιστορία του συλλόγου και εκ των κορυφαίων όλων των εποχών στην Ευρώπη.

Ναι ο κορονοϊός δεν επίτρεψε στον Ολυμπιακό να πει το αντίο που θα ήθελε στον αρχηγό του στο γήπεδο, αλλά η εκδήλωση που ετοίμασε η πειραϊκή ΚΑΕ, ήταν αντάξια της μεγάλης αξίας του παίκτη που άλλαξε την ιστορία της μπασκετικής ομάδας και χάραξε με ανεξίτηλα γράμματα την τεράστια προσφορά του.

Θύμιζε εκδήλωση τύπου ΝΒΑ και ήταν πολύ ιδιαίτερη, από τη γιγαντοοθόνη που είχε προσγειωθεί στη γη (σαν να ήθελε συμβολικά να δείξει ότι ο θεός του μπάσκετ πλέον είναι γήινος) μέχρι το πρωτότυπο δώρο των Ερυθρολεύκων, τον διάφανο (και φωτιζόμενο) κύβο με τα κατορθώματα του Kill Bill, μέχρι και το σύστημα «Σπανούλης» που εφαρμόζουν αρκετές ομάδες στο αγωνιστικό τους ρεπερτόριο.

Ο ίδιος ήταν φανερό ότι ένοιωθε… άβολα μέσα στο κοστούμι του. Όχι δεν ήταν μικρό το νούμερο, αλλά ζήλευε που έβλεπε τους συμπαίκτες του από κάτω με τις φόρμες να ετοιμάζονται για την προπόνηση και την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας την Παρασκευή κόντρα στη Μπασκόνια.

Ήταν σαν ψάρι έξω από το νερό όσο και αν επέμεινε (και προφανώς το έχει δουλέψει) ότι η απόφασή του ήταν συνειδητή βλέποντας και το σώμα του πια να τον «προδίδει» με πιο συχνούς τραυματισμούς την τελευταία διετία.

Δίπλα του περιχαρείς και δικαίως ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος οι άνθρωποι που έκαναν την κίνηση ματ το καλοκαίρι του 2010 κλέβοντας την παράσταση από το ποδόσφαιρο, ανακοινώνοντας τη μεταγραφή της ζωής τους στο ημίχρονο του κορυφαίου ποδοσφαιρικού αγώνα του πλανήτη (τελικός μουντιάλ στη Νότια Αφρική μεταξύ Ισπανίας-Ολλανδίας).

Μαζί του κατέκτησαν πολλούς και μεγάλους τίτλους στους οποίους αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες, ξεχωρίζοντας και οι τρεις ιδιαίτερα την Ευρωλίγκα στην Πόλη το 2012, με την κορυφαία ασίστ της καριέρας του στον Πρίντεζη για το νικητήριο… πεταχτάρι στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και φυσικά το πρωτάθλημα του 2016 με το πιο σημαντικό του τρίποντο-τίτλο στο φινάλε του 4ου τελικού μπροστά στον καλό του φίλο Δημήτρη Διαμαντίδη που τελείωνε – εκείνο το βράδυ – επίσης μια τεράστια καριέρα.

Εκεί – διότι ρωτήθηκε ακριβώς για αυτό – ο Kill Bill είπε ότι δεν τον πείραξε που δεν τελείωσε και αυτός σε ένα κατάμεστο γήπεδο (έστω και αν έχανε όπως ο φίλος του) αλλά σε ένα άδειο και ψυχρό ΣΕΦ, στο πιο αδιάφορο παιχνίδι της περσινής χρονιάς με την διαλυμένη Χίμκι.

Και όμως αργότερα προς το τέλος, υπενθύμισε ότι είναι σχεδόν κανόνας ένας μεγάλος παίκτης να μην τελειώνει την καριέρα του όπως θα ονειρευόταν. Πράγμα που έδειχνε ακριβώς τη σκέψη του για το τέλος σε ένα άδειο γήπεδο.

Το μήνυμα ύμνος του Γιάννη Αντετοκούνμπο προς τον Kill Bill («Υπάρχω χάρις σε σένα») ήταν αυτό που άγγιξε ιδιαίτερα τον Βασίλη και γιατί ενθουσίασε τους γιούς του που έχουν – όπως τα περισσότερα αγόρια ανά τον κόσμο – Αντετοκουμπομάνια αλλά και επειδή ενέπνευσε τον καλύτερο παίκτη του κόσμου να παίξει μπάσκετ στα πρώτα του βήματα.

Εκεί ακριβώς, απαντώντας και στην ερώτηση-πρόκληση που του κάναμε (Αν φαντάζεται τον εαυτό του σε κάποια χρόνια να κοουτσάρει στην εθνική τον Greek Freak) φανέρωσε από νωρίς το ότι σκέφτεται και μάλιστα αρκετά ζεστά το θέμα της προπονητικής.

«Ναι δεν θα σου πω ψέματα, θα μου άρεσε κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα για έναν τέτοιο παίκτη» απάντησε αμέσως.

Κακά τα ψέματα,  ο Βασίλης Σπανούλης λατρεύει τα έξι παιδιά του και την σύζυγό του Ολυμπία (η οποία δεν άντεξε και δάκρυσε σε αντίθεση με τον άντρα της που έδειξε σκληρός αλλά η καρδούλα του το ξέρει) αλλά δεν είναι έτοιμος να υποδυθεί έναν ήρωα με… παντούφλες (σαν αυτές που φόραγε όταν τον επισκέφτηκαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο σπίτι του για να τον αποθεώσουν πριν λίγες μέρες).

Στα μάτια του, έβλεπες και χθες, αυτή τη σπίθα που είχε από πιτσιρικάς όταν έπιανε την πορτοκαλί μπάλα. Ο Βασίλης ζει και αναπνέει για το μπάσκετ και είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει με άλλο ρόλο στα παρκέ με τα ερυθρόλευκα, με τα γαλανόλευκα ή κάτι άλλο. Ποιος ξέρει, πάντως το κοστούμι πλέον το έχει έτοιμο !

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι απαρίθμησαν κάποιους μεγάλους τίτλους που πήραν με τον Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό, αλλά δεν ανέφεραν έναν από τους σημαντικότερους που δεν αναγραφόταν ούτε στον κύβο-δώρο, ούτε σε κανένα βιβλίο στατιστικής. Για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, ένας αρχηγός των Ερυθρολεύκων που έχει λατρευτεί και από τον κόσμο, κρεμάει τη φανέλα του στον Ολυμπιακό.

Δεν έγινε ούτε με τον Μάκη Κατσαφαδο, ούτε με τον Στήβ Γιατζόγλου, ούτε με τον Αργύρη Καμπούρη, ούτε με τον Γιώργο Σιγάλα, ούτε με τον Μίλαν Τόμιτς, ούτε με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο και τον Θοδωρή Παπαλουκά. Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες είχαν φύγει και μάλιστα ψυχραμένοι από τον Πειραιά  παίζοντας αλλού μπάσκετ, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο.

Ο Σπανούλης κρέμασε τη φανέλα του στο λιμάνι και έπεται και δεύτερος αρχηγός (Πρίντεζης) στο τέλος της σεζόν ή ακόμα και της επόμενης.

Αυτοί είναι οι τίτλοι των αδελφών Αγγελόπουλων που δεν καταγράφονται. Όπως τίτλος τιμής και συγχαρητηρίων (ναι στην εποχή που ζούμε τα αυτονόητα δεν…ισχύουν και εξ ου και επιβραβεύονται) ήταν και το γεγονός ότι στο εξαιρετικό βίντεο με το φωτογραφικό αφιέρωμα στον Βασίλη, από την ΚΑΕ, δέσποζε και η εικόνα του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο με τον τίτλο του Mvp σε ένα φάιναλ φορ όπου οι Πράσινοι είχαν αποκλείσει σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό τον Ολυμπιακό στο καλάθι πριν πάρουν (και πάλι στην κόψη του ξυραφιού βγαίνοντας νικητές στο τελευταίο άστοχο σουτ του αντιπάλου) τον τίτλο δύο μέρες αργότερα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η εκδήλωση (την οποία παρακολούθησε δια ζώσης όλη η οικογένεια του Βασίλη Σπανούλη) ήταν από τις καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για το «αντίο» ενός παίκτη που θα συνεχίσει να μας απασχολεί.

Αν δεν εμφανιστεί σε καμία γωνία του ΣΕΦ με…φόρμα την Παρασκευή το βράδυ λίγο πριν την πρεμιέρα με τη Μπασκόνια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News