ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Οι Έλληνες... θεοί του τουρκικού συλλόγου

Από το ποδόσφαιρο μέχρι το βόλεϊ απλώνεται η λίστα των Ελλήνων που έχουν εκπροσωπήσει τη Φενερμπαχτσέ

Στις μέρες μας, το γεγονός ότι αρκετοί Έλληνες αθλητές αγωνίζονται στην Τουρκία, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Προφανώς, δεν ήταν πάντα έτσι, αλλά στο πέρασμα του χρόνου κάτι που κάποτε μπορεί να έμοιαζε έως και… απαγορευμένο, τώρα δείχνει φυσιολογικό. Η σύνδεση της Φενερμπαχτσέ με τους Έλληνες, ωστόσο, μοιάζει σχεδόν… προαιώνια, αφού κατά καιρούς αρκετοί την έχουν εκπροσωπήσει σε διάφορα αθλήματα. Άλλωστε, το πρώτο συνθετικό του ονόματός της, η λέξη Fener δηλαδή, αποδίδεται στο ελληνικό “Φανάρι”, οπότε η σύνδεση μοιάζει μάλλον… αναπόφευκτη.

Αντωνιάδης και Νεγρεπόντης

Μία από τις πιο θρυλικές φιγούρες της ιστορίας της Φενερμπαχτσέ, για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, είναι ο Λευτέρης Αντωνιάδης. Όμως, αρκετοί ακόμη Έλληνες αγωνίστηκαν στην τουρκική ομάδα. Ο Κώστας Νεγρεπόντης ήταν ένας από αυτούς. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, το 1897, έπαιξε στη Φενέρ έως το 1918 και κατέκτησε μαζί της τρία πρωταθλήματα για να ακολουθήσει η Πέρα Κλουμπ, η στάση στη Γαλλία, κι εν συνεχεία η παρουσία του στην ΑΕΚ.

Ο αείμνηστος Νίκος Σαμαράς

Στη σχετική λίστα, φυσικά, υπάρχουν Έλληνες από όλα τα αθλήματα. Ο αείμνηστος Νίκος Σαμαράς, για παράδειγμα, έπαιξε μία σεζόν βόλεϊ στην Τουρκία, φορώντας τη φανέλα της. Αυτό συνέβη τη σεζόν 2003 – 2004. Όταν περίπου δέκα χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή, η Φενέρμπαχτσέ τον αποχαιρέτησε, μέσω των Social Media…

Δύο θητείες ο Δικαιουλάκος

Ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος, επίσης, έχει διατελέσει προπονητής στη γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Φενέρ και μάλιστα σε δύο… δόσεις, η πρώτη τη σεζόν 2010 – 2011 και η δεύτερη τη διετία 2015 – 2017! Κατέκτησε μαζί της δύο πρωταθλήματα, ανάμεσά τους κι ένα νταμπλ, ένα Σούπερ Καπ Τουρκίας Final έγραψε τρεις συμμετοχές σε Final-4 της Euroleague.

Ο Ζήσης και ο ηγέτης Σλούκας

Μιας κι ο λόγος για μπάσκετ, δεν θα μπορούσε να παραλείψει κανείς την παρουσία του Νίκου Ζήση στην τουρκική ομάδα τη σεζόν 2014 – 2015. Αγωνίστηκε μαζί της στην Euroleague, αποτελώντας ένα από τα χρήσιμα “εργαλεία” εκείνης της έκδοσης. Φυσικά, η παρουσία του Κώστα Σλούκα στη Φενέρ ξεχωρίζει. Έμεινε εκεί για πέντε χρόνια, από το 2015 έως το 2020. Κατέκτησε μαζί της τρία πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα κι ένα Σούπερ Καπ Τουρκίας, αλλά κυρίως κατέκτησε τη Euroleague το 2017, στον τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό. Δύο χρόνια αργότερα αναδείχθηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, στο Final – 4 της οποίας βρέθηκε για 7η φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αγαπήθηκε όσο λίγοι στον τουρκικό σύλλογο, αφού ο κόσμος έβλεπε στο πρόσωπό του τον ηγέτη της ομάδας του. Κι ας είχε δημιουργηθεί τεράστιο θέμα στα τουρκικά Μέσα το 2019, όταν ο Σλούκας αρνήθηκε να κρατήσει πανό στο οποίο απεικονιζόταν ο Κεμάλ Ατατούρκ…

 

Και με την… Βούλα η Φενέρ 

Τη φανέλα της Φενέρ φόρεσε και μια πρωταθλήτρια του στίβου το 2012! Πρόκειται για την Βούλα Παπαχρήστου, που κλήθηκε να βοηθήσει την τουρκική ομάδα να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών στον κλασικό αθλητισμό (ναι έχει και ο στίβος το δικό του…  Champions League), αλλά και να κυριαρχήσει στους διασυλογικούς αγώνες και το εθνικό πρωτάθλημα. Το deal έκλεισε, τότε, χάρη στις άρτιες σχέσεις του προπονητή της Γιώργου Πομάσκι με την τουρκική ομοσπονδία.

Τους “κέρδισε” κατευθείαν ο Πέλκας

Ο τελευταίος των… Μοϊκανών, μέχρι τον επόμενο, είναι ο Δημήτρης Πέλκας, Ο Έλληνας διεθνής άσος μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του Οκτώβρη του 2020, υπογράφοντας συνεργασία με τη Φενερμπαχτσέ για τρία χρόνια και λίγες ημέρες αργότερα πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της απέναντι στη Γκεζτεπέ. Όπως ο Κώστας Σλούκας, έτσι κι ο Δημήτρης Πέλκας έχει ήδη… κλέψει τις καρδιές των φίλων της Φενέρε, κάτι που φάνηκε κι από τη μαζική στήριξη προς το πρόσωπό του μετά το χαμένο πέναλτι στη Φρανκφούρτημ, απέναντι στην Άιντραχτ, στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News