ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ: Τα σημεία «κλειδιά» της αναμέτρησης

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπασκόνια στο ΣΕΦ, για την 1η αγωνιστική της Euroleague και το sportday.gr αναλύει τα σημεία κλειδιά της αναμέτρησης.

Ολυμπιακός και Μπασκόνια θα παραταχθούν στο παρκέ του ΣΕΦ την Παρασκευή (1/10 στις 21:00) για να κάνουν τη δική τους πρεμιέρα στην Euroleague, με τη σεζόν τους να ξεκινάει από αντιδιαμετρικά σημεία. Όχι όσον αφορά τους στόχους, μιας και οι δύο ομάδες μοιάζουν να ξεκινάνε από κοινή αφετηρία, αλλά την ομοιογένεια. Οι «ερυθρόλευκοι» προχώρησαν σε λίγες και στοχευμένες κινήσεις, ενώ οι Βάσκοι δε θυμίζουν σε τίποτα την περσινή ομάδα, με πολλές προσθαφαιρέσεις το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Ο Μπόλντουιν είναι σοβαρή απώλεια

Με τους Πιέρια Χένρι και Λούκα Βιλντόζα, η ομάδα του Ιβάνοβιτς ήταν πυραυλοκίνητη στην περιφέρεια, ενώ η παρουσία του Ντράγκιτς ως τον glue guy έδινε την απαραίτητη ασφάλεια για καθαρό μυαλό και επιλογές βγαλμένες από το playbook του προπονητή. Φέτος οι Βάσκοι δε στερούνται αθλητικότητας, αλλά χωρίς τον Μπόλντουιν στερούνται ιδεών και του απρόβλεπτου στοιχείου. Είναι μία ομάδα που αρέσκεται στο transition και τη γρήγορη εκτέλεση, κάτι που γνωρίζουν στο σταφ του Ολυμπιακού και θέλουν να περιορίσουν στο… ελάχιστο.

Ο Μπόλντουιν είναι ένας γκαρντ που βασίζει πολλά στο physicality και το εκρηκτικό πρώτο του βήμα. Με την ικανότητά του να πηγαίνει ως το καλάθι, μπορεί να δημιουργεί χώρους και όταν ψάχνει την kick out πάσα. Αυτό θα λείπει από τους Βάσκους, που θα βασίσουν τα πάντα στους Γκρέιντζερ και Μαρίνκοβιτς, αλλά και τον νεοφερμένο Άλεξ Μπαρέρα, που καλά καλά δεν ξέρει τα ονόματα των συμπαικτών του.

Η Μπασκόνια βασίζεται στην καλή της κυκλοφορία, ψάχνοντας το ελεύθερο σουτ ή το «χτύπημα» στο close out.  Βέβαια, ο Πίτερς δεν έχει αγωνιστεί λόγω τραυματισμού και ο Γκεντράιτις, πιθανότατα, δε θα παίξει στο ΣΕΦ, με τους Βάσκους να χάνουν αρκετή από τη δύναμη πυρός τους στην περιφέρεια. Άλλωστε, δεν έχουν ξεκινήσουν καλά από την περίμετρο ούτε στην ACB, καθώς παρότι μετρούν 2 νίκες και 1 ήττα, έχουν το πενιχρό 29,7% στο τρίποντο.

Ο Γουόκαπ θα αναλάβει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην επιτήρησή των γκαρντ, αλλά και στη φθορά του στην απέναντι πλευρά του παρκέ. Ο Μπαρτζώκας δίνει ιδιαίτερο βάρος στις κατοχές που περνάνε από το ποστ, με τον Αμερικανό να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος αυτών.

Θα γίνει μάχη πάνω από τη στεφάνη

Η Μπασκόνια έχει ένα rotation στους ψηλούς που μοιάζει ατέρμονο. Μπορεί να έχασε τον Ακίλε Πολονάρα το καλοκαίρι, αλλά ενισχύθηκε με πολύ έξυπνες κινήσεις, τόσο στα φόργουορντ, όσο και τη θέση των σέντερ. Ο Ένοχ από την Ομπραντόιρο και ο Κοστέλο από την Γκραν Κανάρια είναι παίκτες «Euroleague material» που η ομάδα του Κερεχέτα θα… αναδείξει κατά την προσφιλή της συνήθεια.

Ο Ενόχ μαζί με τον Ννόκο συνθέτους ένα άκρως αθλητικό δίδυμο, που αρέσκεται στο να τελειώνει φάσεις πάνω από τη στεφάνη. Είναι και οι δυο τους πολύ καλοί rollers στο pick and roll και έχει αρκετό ενδιαφέρον η αντιμετώπιση του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Μπαρτζώκας με την παρουσία του Φαλ θα έχει τα νώτα του καλυμμένα, όσον αφορά την alley oop πάσα, αλλά ρισκάρει το σουτ μετά από ντρίπλα. Και αν στον Μπόλντουιν δεν αρέσει ιδιαίτερα, Μαρίνκοβιτς και Γκρέιντζερ μπορούν να απειλήσουν από μέση και μακρινή απόσταση.

Χασάν Μαρτίν και Λιβιό Ζαν Σαρλ έχουν μία πιο δυναμική αντιμετώπιση στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ειδικά με τον δεύτερο, όταν αγωνίζεται στο «5», οι Πειραιώτες πηγαίνουν σε επιθετικά hedge out, εντείνοντας την πίεση πάνω στην μπάλα και τους αντιπάλους γκαρντ, αφήνοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό για το κατά πόσον θα… αντέξει το μυαλό του Μπόλντουιν να σκέφτεται καθαρά ή θα οδηγηθεί σε τραβηγμένες από τα μαλλιά αποφάσεις.

Στην αντίπερα όχθη, βέβαια, οι ψηλοί του Ολυμπιακού αποτελούν δυνατές μονάδες κοντά στη ρακέτα, αφού ο Μαρτίν την περσινή σεζόν ήταν 2ος στο ποσοστό του διπόντου με 72.0%, ενώ ο Φαλ (με τη φανέλα της Βιλερμπάν) ήταν 5ος με 70.1%. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να εκμεταλλευτούν την ικανότητα των δύο, για να στρέψει εκεί και την προσοχή της αντίπαλης άμυνας, δίνοντας χώρο στους σουτέρ τους (Βεζένκοφ/Ντόρσεϊ) να βρουν ελεύθερα σουτ.

Υπερτερεί σε βάθος και ενέργεια

Οι απουσίες των δύο φόργουορντ (Πίτερς, Γκιεντράιτις) και του Μπόλντουιν, θα οδήγησουν τον Ιβάνοβιτς σε ένα πολύ κλειστό rotation, 8-9 παικτών, σε αυτά τα τρία πρώτα παιχνίδια της ACB. O Ολυμπιακός ποντάρει πολλά στην ενέργεια και την πίεση που φέρνει από τον πάγκο. Πολλές φορές, στα φιλικά, η second unit ήρθε και άλλαξε άρδην τον ρυθμό του αγώνα, αφού αποτελείται από αρκετούς «game changers».

ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκης, παρέα με έναν εκ των τριών γκαρντ, αλλά και τον Λιβιό, είναι μια τετράδα ικανή να «μικρύνει» το γήπεδο με τα χέρια πάνω στην μπάλα, βρίσκοντας και αρκετά εύκολα καλάθια στο transition.

Επί της ουσίας, ο Ολυμπιακός αν καταφέρει να απενεργοποιήσει τις συνεργασίες των Βάσκων μεταξύ του «1-5». Να πιέσει την εισαγωγική πάσα, αφού τα γκαρντ της Μπασκόνια δεν είναι ούτε ποσοτικά, ούτε και ποιοτικά, κάτι που μπορεί να τρομάξει. Για τους «ερυθρόλευκους» είναι μια χρυσή ευκαιρία να πετύχουν μία νίκη, που αν και νωρίς, θα τους αποδειχθεί χρυσάφι, πολλώ δε μάλλον αν συνδυαστεί με μια καλή διαφορά, αφού μπορεί οι υπόλοιποι «μνηστήρες» της 8αδας να μην πετύχουν τους Βάσκους με τόσες απουσίες ξανά. Για τον λόγο αυτό, ο Ολυμπιακός πρέπει να… δαγκώνει για 40 λεπτά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News