ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-50: Κόκκινοι καμικάζι... κατάπιαν την Μπασκόνια!

Ένας απολαυστικός και διψασμένος για διακρίσεις Ολυμπιακός, ισοπέδωσε την Μπασκόνια με 75-50 στην πρεμιέρα της Euroleague και σκόρπισε ενθουσιασμό στους φίλους του.

Υπό τους ήχους του «my way» και του Φρανκ Σινάτρα, ο Ολυμπιακός ως οργανισμός αποχαιρέτησε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, πριν την έναρξη του αγώνα. Ο Σέρβος κόουτς των επιτυχιών, θα ήταν περήφανος, βλέποντας τους «ερυθρόλευκους» του Γιώργου Μπαρτζώκα να συνθλίβουν την ελλιπή Μπασκόνια, στην πρεμιέρα της Euroleague, με τον… δικό τους τρόπο.

Οι Πειραιώτες ήταν σκληροί αμυντικά, πίεσαν την μπάλα και έφτασαν να προηγούνται με 15 πόντους από το 1ο, κιόλας, δεκάλεπτο. Όταν βρήκαν και με συνέπεια πόντους στο transition, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, με το 49-22 του ημιχρόνου να σηκώνει, ήδη, όσους βρέθηκαν στο ΣΕΦ, από τις καρέκλες τους.

Η ένταση δεν έπεσε ούτε στο δεύτερο ημίχρονο. Μπορεί η Μπασκόνια να βρήκε λύσεις σε ορισμένους γρίφους που της έβαλε η άμυνα του Ολυμπιακού, αλλά το flow της επίθεσης των «ερυθρολεύκων» ήταν αδύνατο να περιοριστεί, πολλώ δε μάλλον από το περιορισμένο, ένεκα των απουσιών, rotation της Μπασκόνια.

Το τελικό 75-50 ήταν απότοκο της συγκέντρωσης που έδειξαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα επί 40 λεπτά, παίρνοντας και μία σημαντική διαφορά, απέναντι σε μία πιθανή ανταγωνίστρια της 8αδας!

Στατιστικά του αγώνα εδώ

[5]

ΔΕΚΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟ 10′

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτό που έπρεπε να πετύχουν. Πίεσαν την μπάλα όσο έπρεπε για να προστατεύσει την εισαγωγική πάσα, οδήγησε σε λάθη την Μπασκόνια (είχε 10 στο 1ο δεκάλεπτο), βρήκε πόντους στο transition και οικοδόμησε από νωρίς ένα +15. Ο Μπαρτζώκας πήγε σε ένα τρικ που συνήθιζε και πέρσι, στέλνοντας τον καλύτερο αμυντικό της περιφέρειάς του, τον Γουόκαπ, όχι στον χειριστή Γκρέιντζερ, αλλά στον καλύτερο σουτέρ που παίρνει διαδοχικά σκριν στην αδύνατη πλευρά, τον Μαρίνκοβιτς. Ο Γουόκαπ ρίχνει τρομερή δουλειά που δε βλέπει ο κόσμος στην άμυνα, πέραν από τις ικανότητές του στην οργάνωση του παιχνιδιού στην επίθεση.

ΣΗΜΑΔΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ MISS MATCH

Μπορεί ο Γουόκαπ να είναι… κομπιούτερ, ο Σλούκας να έχει εξαιρετικό court vision, αλλά ο τρόπος που σημάδεψε όλα τα miss match ο Ολυμπιακός ήταν σεμιναριακός. Όλοι έψαχναν την έξτρα πάσα στην επίθεση, ακόμα και παίκτες όπως ο Βεζένκοφ, που σουτάρουν με περίσσεια αυτοπεποίθηση. Τα δυναμικά hedge out της Μπασκόνια δε βοήθησαν, οι γκαρντ ξεφορτώθηκαν γρήγορα την μπάλα και η καλή κυκλοφορία έφερε καθαρές εκτελέσεις είτε κοντά στο καλάθι, είτε από την περίμετρο.

ΧΕΡΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΠΑΛΑ

Η Μπασκόνια δεν είχε τύχη χωρίς τον Μπόλντουιν, αφού τα κουκιά της στα γκαρντ ήταν μετρημένα. Ο Ολυμπιακός την πίεσε, ειδικά στους χειριστές της και ειδικότερα στον Γκρέιντζερ, με την άμυνα των αλλαγών να αποδίδει. Και πάλι οι Λαρεντζάκης και Λιβιό, έφεραν ενέργεια από τον πάγκο, αφού με τη second unit τους, οι «ερυθρόλευκοι» έτρεξαν σερί 14-0!

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η συζήτηση γύρω από τον φόργουορντ, που θα αφορά τον παρτενέρ του Παπανικολάου στο «3» θα συνοδεύσει τον Ολυμπιακό όλη τη σεζόν. Ο Παπανικολάου θέλει χρόνο για να βρει ρυθμό, αλλά και όταν είναι απολύτως καλά, θα υπάρχει το ερωτηματικό της αθλητικότητας πίσω του. Ο Μπαρτζώκας απάντησε στα ψηλά σχήματα της Μπασκόνια με τον Γουόκαπ πάνω στον Γκεντράιτις, στέλνοντας τον Παπ στον Φοντέκιο. Ήταν και το σημείο που οι Βάσκοι έκαναν το καλύτερο επιθετικό τους πεντάλεπτο, στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου, με τον Γκεντράιτις να «πηγαίνει» τον Γουόκαπ χαμηλά και τον Φοντέκιο να βρίσκει μερικά ελεύθερα σουτ από την περίμετρο.

ΕΙΧΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ Ο ΜΑΡΤΙΝ

Μπορεί να ήταν απόλυτη η εμφάνιση του Ολυμπιακού, αλλά ο Μπαρτζώκας είναι υποχρεωμένος να ψάξει όσα πρέπει να βελτιώσει από αύριο κιόλας. Ένα τέτοιο ήταν η αμυντική συμπεριφορά με τον Χασάν Μαρτίν στο παρκέ. Ο Αμερικανός δεν μπόρεσε να βγει μπροστά, στην άμυνα των αλλαγών, ούτε να αποτελέσει οντότητα κοντά στη ρακέτα, με την Μπασκόνια να χτυπά εκεί, με αυτόν στο παρκέ. Σαφώς, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, αφού επιθετικά αποτελεί έναν από τους καλύτερους finisher, κάτι που θα γίνει φανερό στα επόμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού, αφού σήμερα δεν του ταίριαζε το παιχνίδι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News