ΤΖΟΡΝΤΙ ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ: «18 ομάδες και την επόμενη σεζόν, βάρος στην Κεντρική Ευρώπη»

Ο CEO της EuroLeague, Τζόρντι Μπερτομέου, παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στη «Mozzart Sport», αποκαλύπτοντας ότι και την επόμενη σεζόν ο αριθμός των ομάδων της διοργάνωσης θα παραμείνει ίδιος.

Η νέα σεζόν στην EuroLeague ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη (30/09), με τις 18 ομάδες να ξεκινούν το «μαραθώνιο» των 34 αγωνιστικών της κανονικής περιόδου, με στόχο την πρόκριση στα Playoffs και εν συνεχεία στο Final Four του Βερολίνου.

Στο πλαίσιο της νέας σεζόν που άνοιξε τις πύλες της, ο CEO της διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου, μίλησε στη σερβική ιστοσελίδα «Mozzart Sport» για τους στόχους της λίγκας και προέβη μεταξύ άλλων σε κάποιες αποκαλύψεις.

Όπως σημείωσε, ο αριθμός των ομάδων που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση για την αγωνιστική περίοδο 2022-23 θα παραμείνει ίδιος (18 ομάδες), καθότι είπε ότι μία ξαφνική αύξηση των συμμετεχόντων θα σήμαινε πιθανότατα και αύξηση των αγώνων, στο ήδη υπερφορτωμένο καλένταρι. Κοινώς, οι ομάδες δεν είναι ακόμα έτοιμες για κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με τις αγορές που έχει «κυκλώσει» η λίγκα, σημείωσε ότι η αγορά της Κεντρικής Ευρώπης ενδιαφέρει αρκετά τη διοργάνωση και θα δοθεί βάρος σ’ αυτή, ενώ πρόσθεσε πως το ενδιαφέρον για το άθλημα δείχνει αυξητική τάση σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, κάτι που η λίγκα δεν προτίθεται να αφήσει αναξιοποίητο.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ύπαρξη των τεσσάρων ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων (δύο υπό την αιγίδα της EuroLeague και δύο που διοργανώνει η FIBA) λέγοντας πως οι ομάδες θα πρέπει να αξιολογήσουν τις προοπτικές της κάθε διοργάνωσης και τα οφέλη που μπορούν να έχουν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Ο υπάρχον αριθμός των ομάδων είναι κατάλληλος, λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους. Πρέπει να υπολογίσουμε και το καλεντάρι διότι με πιθανή αύξηση των συμμετεχόντων ο αριθμός των παιχνιδιών θα αυξηθεί, κάτι που θα προκαλέσει αναστάτωση στους μετόχους. Την παρούσα στιγμή χρειαζόμαστε έναν αριθμό ομάδων που πληρούν τα κριτήριά μας. Αυτό ίσως αλλάξει στο μέλλον αλλά την επόμενη σεζόν (2022-23) θα παραμείνει ίδιος ο αριθμός.

Αν θέλουμε αν είμαστε πιο δημοφιλής ως διοργάνωση πρέπει να έχουμε περισσότερα έσοδα και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να απευθυνθούμε σε πιο μεγάλες αγορές. Για να εξελίξουμε την διοργάνωση πρέπει να επικεντρωθούμε στην Κεντρική Ευρώπη και να επενδύσουμε σε αγορές όπου η βάση φιλάθλων έχει αυξηθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, στην Γαλλία το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 55% ενώ στην Γερμανία κατά 48%. Η βάση φιλάθλων στην Αδριατική Λίγκα ποτέ δεν έχει αμφισβητηθεί. Και στην Ιταλία υπάρχει προοπτική. Είναι υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τον αριθμό φιλάθλων χρόνο με τον χρόνο».

Για τη δημοσιοποίηση των μισθών των παικτών α λα NBA: «Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα. Είχαμε διαπραγματεύσεις με την Ένωση των Παικτών. Προσπαθούμε να βελτιωθούμε στην συγκεκριμένο παράμετρο, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας για τους παίκτες, να παράσχουμε εγγυήσεις. Υπάρχουν πολλοί νέοι κανόνες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ χάρη στις συμφωνίες μας. Όμως όταν μιλάμε για δημοσιοποίηση μισθών δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο ΝΒΑ έγινε μετά από 40 χρόνια. Εμείς τώρα ξεκινάμε την κουβέντα. Θα χρειαστούμε χρόνο».

Για το μίνιμουμ μπάτζετ συμμετοχής στη διοργάνωση: «Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι ομάδες να φτάσουν σε κάποια στάνταρ τα οποία και απαιτούνται από μία διοργάνωση όπως η Euroleague». 

Για το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις: «Η Euroleague είναι η διοργάνωση με την μεγαλύτερη ποιότητα, το EuroCup είναι δεύτερη τη τάξει. Το Champions League κάνει καλή δουλειά, ενώ επίσης υπάρχει και τέταρτος θεσμός, το FIBA Europe Cup. Αν δεν ενισχύει οικονομικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα οφέλη. Είναι μία ερώτηση που πρέπει να απευθυνθεί στην FIBA και την οποία ερώτηση πρέπει να αξιολογήσουν οι ομάδες που μετέχουν σε αυτές τις διοργανώσεις».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News