ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 103-78: Η ΑΕΚ τον πίεσε, ο Βεζένκοφ οργίασε

Η ανταγωνιστική ΑΕΚ δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό για τρεις περιόδους, αλλά όταν ο Βεζένκοφ πήρε το όπλο του, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στη νίκη με 103-78

Η πρεμιέρα του Ολυμπιακού, στην επιστροφή του μετά από δύο χρόνια, στην Basket League, έκρυβε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια που μπορεί να δώσει, αφού απέναντί του βρέθηκε η ΑΕΚ του Στέφανου Δέδα, που δεν έψαξε δικαιολογίες για την απώλεια του Μάνι Χάρις και ήταν ιδιαιτέρως ανταγωνιστική για 30 λεπτά.

Παρότι οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με το πόδι πατημένο στο γκάζι, ο Δέδας παρέταξε στο παρκέ μία από τις αγαπημένες του ζώνες 2-1-2, βάζοντας δυσεπίλητους γρίφους στους γηπεδούχους. Παρόλο που ο Ανγκόλα έμεινε σε χαμηλές πτήσεις, Κολόμ και Φλιώνης ανέλαβαν την μπαγκέτα της οργάνωσης, οδηγώντας σε αυτό το 44-43 του ημιχρόνου, συνεπικουρούμενοι από τις εκτελέσεις του Γιέλοβατς στο pick and pop.

Οι εναλλαγές από man to man σε ζώνη κράτησαν έβγαλαν την ΑΕΚ στον αφρό και στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βάλει μεγαλύτερη ένταση στην άμυνά του, στέλντοντας τις διαφορές στις παρυφές των 7-8 πόντων, με τους Βεζένκοφ, Παπανικολάου να πιάνουν δουλειά στην περιφέρεια. Ο πρώτος διαμόρφωσε το 68-60 (στο 28′), με τον Σλούκα να πιάνει δουλειά, διαμορφώνοντας το 72-64 στο φινάλε του 3ου δεκαλέπτου.

Ο Σάσα πήρε, εν τέλει, αυτό το άτυπο μπρα-ντε-φερ από τον Γιέλοβατς, οδηγώντας με ασφάλεια τον Ολυμπιακό στην πρώτη του νίκη για φέτος, αφού η ΑΕΚ δε βρήκε έναν δεύτερο πόλο δίπλα στον Γιέλοβατς. Όταν οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να βάλουν μεγαλύτερη πίεση στην μπάλα, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

[5]

ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΗ… ΖΩΝΗ ΑΝΕΣΗΣ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι σημαδεύοντας εμμονικά το pick and roll, στοχεύοντας τους ψηλούς της ΑΕΚ. Τα αργά πόδια τους, δε βοηθούσαν στα hedge out και όσο οι γκαρντ των «ερυθρολεύκων» έβγαζαν την μπάλα από τα χέρια τους, τόσο έβρισκαν ελεύθερα σουτ με την καλή κυκλοφορία. Η ζώνη 2-1-2 της ΑΕΚ τους αφαίρεσε αυτό το δικαίωμα στο σημάδι, μπερδεύοντάς τους αρκετά. Έτσι κάλυψαν οι «Κιτρινόμαυροι» το αρχικό ξέσπασμα και πέρασαν μπροστά στα μέσα της 2ης περιόδου.

ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΔΥΟ ΓΚΑΡΝΤ ΤΗΣ ΑΕΚ

Με τον Ανγκόλα στο «τιμόνι» της, η ΑΕΚ έδειξε να κολλάει στην επίθεση, αφού ο σκόρερ της έψαχνε τρόπο να βρει ρυθμό μάταια. Κολόμ και Φλιώνης ως δίδυμο είχαν καθαρές αποφάσεις, επιτέθηκαν στις αλλαγές της άμυνας του Ολυμπιακού, ιδιαίτερα όταν βρήκαν απέναντί τους τον Φαλ. Το κάθετο παιχνίδι τους δημιούργησε ρήγματα στην άμυνα των Πειραιωτών, κρατώντας την «Ένωση» κοντά στο σκορ σε όλο το ημίχρονο.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ PICK AND POP

Ο Γιέλοβατς κατάφερε να κάνει τρομερή ζημιά στον Ολυμπιακό. Μπορεί να είναι ένας ψηλός που έχει αρκετά προβλήματα στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά το επιθετικό του ταλέντο δεν αμφισβητείται. Η ΑΕΚ σημάδεψε συνεχώς στο pick and pop, φέρνοντάς τον σε θέση εκτέλεσης. Σκόραρε 21 πόντους (3/4 2π, 4/5 3π, 4/6 1π) με εξαιρετικά ποσοστά, σουτάρωντας συνεχώς πάνω από κοντύτερους παίκτες, ένεκα των αλλαγών.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΛΥΣΗ

Μία ζώνη, μία man to man, η ΑΕΚ τον έφτασε στα… άκρα τον Ολυμπιακό, αλλά η ποιότητα των γηπεδούχων ήταν λογικό να δώσει λύσεις σε βάθος χρόνου. Οι Πειραιώτες χρειαζόταν απαντήσεις και τις βρήκαν στα μακρινά σουτ των Βεζένκοφ (ποιου άλλου) και Παπανικολάου. Οι δυο τους ξεκλείδωσαν με τα spot up την άμυνα του «Δικεφάλου», με τον Σλούκα να δίνει το… extra mile, αφού κατάφερε να απειλήσει με το mid range του μετά από ντρίπλα.

ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ 

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην Basket League και έτσι θα μπορεί να βρει ρυθμό, με δύο ματς μέσα στην εβδομάδα. Ακόμα, όμως, και όταν αντίπαλος είναι η αξιόμαχη ΑΕΚ, το μυαλό μπορεί να φύγει. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν τόσο συγκεντρωμένοι στην άμυνα, τουλάχιστον όχι για 40 λεπτά, όπως στο παιχνίδι με την Μπασκόνια, κάτι που είναι απολύτως λογικό, αφού δεν είναι η ώρα για να παίζει η ομάδα στα κόκκινα. Παρόλα αυτά, η διάθεση που έχει η ομάδα του Μπαρτζώκα είναι εμφανής στο μάτι του απλού φιλάθλου. Ακόμα και με τη διαφορά στους 20 πόντους υπήρχε όρεξη για τρέξιμο στο ανοιχτό, με τους συνήθεις υπόπτους, Λιβιό και Λαρεντζάκη, αλλά και τον Λούντζη που μπήκε στο φινάλε. Πάντως, μία απόδειξη για το ότι τα νούμερα πολλές φορές παραπλανούν, είναι πως κόντρα στην Μπασκόνια οι Πειραιώτες εκτέλεσαν με 29% από την περιφέρεια, ενώ σήμερα που αγχώθηκαν για 30 λεπτά, σούταρε με 37% (14/37).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News