ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC: Έτσι χτίζεται ο... νέος Πρίντεζης

Από το ξεκίνημα, κιόλας, της σεζόν ο Σάσα Βεζένκοφ είναι το σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού και μοιάζει έτοιμος να… διαδεχτεί τον Γιώργο Πρίντεζη.

«Ο Σπανούλης αυτό που μου έμαθε είναι πως σε ότι και αν κάνεις πρέπει να κερδίζεις, είτε παίζεις έναν τελικό, είτε ένα απλό παιχνίδι του πρωταθλήματος. Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ». Ο Βεζένκοφ κέρδισε, όχι απλά ένα παιχνίδι μέσα στο παρκέ, αλλά να καθιερωθεί στη συνείδηση της Ευρώπης ως ένα από τα καλύτερα φόργουορντ. Κέρδισε, σε μία μπασκετική ζωή γεμάτη φουρτούνες, από πρώτος σκόρερ της Α1, εκτός rotation στην Μπαρτσελόνα και από στοιχείο που περισσεύει στους Μπλατ και Κεμζούρα, να γίνει ο Νο1 επιθετικός πόλος του Ολυμπιακού.

Ο Σασα ήταν συγκλονιστικός στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και πήρε δίκαια τον τίτλο του MVP, έχοντας 27 πόντους με 9/10 2π, 3/7 3π. Με την Μπασκόνια τον λες και… άστοχο, μένοντας στους 16 με 5/8 και 1/3 αντίστοιχα. Μαντέψτε, του πιστώθηκε και πάλι ο τίτλος του MVP (αν δεν ήταν με βάση το ranking θα είχαμε τον Γουόκαπ). Αν δεν έχεις δει παιχνίδι του Ολυμπιακού, τον αναζητάς αμέσως και θα τον βρεις ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ. Πλέον, βρίσκεται εκεί ακόμα και τις μέρες -σπάνια- που δεν βρίσκει το τρίποντο.

Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους

Το όνομά του μπαίνει, πια, με σχετική άνεση δίπλα στους κορυφαίους φόργουορντ της Ευρώπης. Δεν είναι πιο πλήρης από τον Σενγκέλια, ούτε έχει την πληθωρικότητα του Μίροτιτς, αλλά ανήκει εκεί. Είναι στην τριάδα των καλύτερων, αφού έχει, σχεδόν, τελειοποιήσει το επιθετικό του παιχνίδι.

Το… φονικό του ένστικτο από την περίμετρο έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία που στο παρελθόν έλειπαν, μετατρέποντάς τον σε έναν πολυδιάστατο φόργουορντ. «Δουλεύει 365 μέρες τον χρόνο» έλεγε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, κάτι που είναι ολοφάνερο. Είχε την ικανότητα να λειτουργεί ως cutter, ερχόμενος είτε ως τρέιλερ, είτε από την αδύνατη πλευρά. Πλέον τελειώνει με άνεση φάσεις από το ποστ (με όποιον Πρίντεζη καθίσεις) αξιοποιώντας την ικανότητα να εκτελεί με fade away, αλλά το στοιχείο που τον κάνει υπερπολύτιμο είναι πλέον είναι η διάθεσή του να βάλει την μπάλα στο παρκέ.

Ένα στοιχείο που είχε γίνει φανερό, ήδη, από τα φιλικά, με τον Σάσα να το βελτιώνει μέρα με τη μέρα, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να… επιλέξει το δηλητήριο με το οποίο θα πεθάνει. Στην weak side δεν μπορείς να τον αφήσεις ανενόχλητο, αν τον πλησιάσεις θα βάλει την μπάλα στο πάτωμα και θα σε περάσει, συνδυασμός που τον κάνει απρόβλεπτο και δυσεύρετο για παίκτη του δικού του μεγέθους.

Άλλος παίκτης στην άμυνα με αλλαγές

Από τα χρόνια του στον Άρη, όσοι τον θυμούνται, τον είχαν στο νου τους ως κορυφαίο σκόρερ, αλλά η άμυνα δεν ήταν το στοιχείο του. Ακόμα και στις πρώτες του μέρες στον Ολυμπιακό, ήταν φανερή η αδυναμία του να μαρκάρει κοντύτερους παίκτες στις αλλαγές, με τους γκαρντ που τον έβλεπαν μπροστά τους να φτάνουν σε εύκολες εκτελέσεις από πάνω του ή να τον προσπερνούν άκοπα.

Σήμερα, όχι μόνο δεν είναι αδυναμία, αλλά μαζί με τον Λιβιό Ζαν Σαρλ, συνθέτει το πιο ευκίνητο και μοντέρνο δίδυμο ψηλών του Ολυμπιακού. Συνδυάζουν rim protection, γρήγορα πόδια στις αλλαγές και ιδανικό spacing στην επίθεση (πολλώ δε μάλλον αν ο Λιβιό βάλει τα corner three), με τον Γάλλο να εκμεταλλεύεται τους χώρους χάρη στο γρήγορο ρολάρισμά του, μετά το pick.

Ακόμα και στις χρόνιες που ο Ολυμπιακός δεν ήταν στην καλύτερή του κατάσταση, ο Βεζένκοφ διακρινόταν ως ο καλύτερος hustle player, δείχνοντας την τρομερή του διάθεση να καθιερωθεί ως σημαντικό κομμάτι του παζλ.

Δεν είναι Μίροτιτς, αλλά η διαδοχή του «Πρι»

Όχι, ο Βεζένκοφ δεν είναι στο επίπεδο του Μίροτιτς. Είναι όμως ο δικός του Μίροτιτς, ο παίκτης που ο Ολυμπιακός μπορεί να επενδύσει, να φτιάξει και να γίνει ο άνθρωπος που θα κάνει ομαλή τη μετάβαση, στη μετά Πρίντεζη εποχή. Όπως ο Κώστας που παίρνει τη σκυτάλη από τον Βασίλη, έτσι ο Σάσα θα την πάρει από τον Γιώργο.

Δεν είναι καλύτερος του Μίροτιτ, αν και δε γνωρίζει κανείς που θα φτάσει με τον ρυθμό που βελτιώνεται, αλλά θα είναι de facto το σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που του ανανεώθηκε το συμβόλαιο τόσο νωρίς στη σεζόν. Οι μνηστήρες της Ευρώπης δε θα άφηναν αυτό το πρόσπεκτ να πάει χαμένο.

Ο Σάσα, όμως, παραμένει κάτοικος Πειραιά και το ΣΕΦ έχει έναν λόγο να… σηκώνεται από τις καρέκλες του, προτού δει την κατάληξη του σουτ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News