ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ: Το σχέδιο για τη νίκη στο Μόναχο

Η παράδοση ήθελε τον Όλιβερ Γκλάσνερ να μην μπορεί να κερδίσει τόσο την Μπάγερν, όσο και τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Αυτό συνέβη τις προάλλες και ο Αυστριακός τεχνικός δικαιώνεται για την αλλαγή… πλεύσης του.

Όλιβερ Γκλάσνερ και Άντι Χίτερ είναι δύο Αυστριακοί προπονητές. Ο πρώτος βρέθηκε στην Bundesliga μετά από μια εξαιρετική τετραετία με την ΛΑΣΚ Λίντσερ, την οποία κατάφερε να βγάλει στην Ευρώπη. Ο δεύτερος ήταν πρωταθλητής Ελβετίας με την Γιάνγκ Μπόις, επί ημερών του η ομάδα της Βέρνης έπαιξε τρομερό ποδόσφαιρο και «εξαργύρωσε» την παρουσία του εκεί με μετακόμιση  στην γερμανική λίγκα.

Η Αϊντραχτ των… Αυστριακών

Εκτός από την πατρίδα έχουν κι ένα άλλο κοινό στοιχείο. Την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, από την οποία ο Άντι Χίτερ έφυγε το περασμένο καλοκαίρι για να πάει στην Γκλάντμπαχ και ήρθε στη θέση του ο Όλιβερ Γκλάσνερ, ο οποίος αποχώρησε από την Βόλφσμπουργκ. Κάτι ακόμη που τους ενώνει, είναι πως και οι δύο αποχώρησαν από τις ομάδες τους με… μεταγραφή, που κόστισαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.  Ο Όλιβερ Γκλάσνερ, λοιπόν, είχε το δύσκολο έργο να συνεχίσει στους «αετούς» από εκεί που έμεινε ο συμπατριώτης του. Το ξεκίνημα όμως δεν ήταν όπως το περίμενε. Νωρίς τον Αύγουστου αποκλείστηκε πρόωρα από το Κύπελλο από την… άσημη Βάλντφοχ Μάνχαϊμ. Στην πρεμιέρα της εφετινής  Bundesliga, ηττήθηκε εύκολα με 5-2 στην Βεστφαλία από την Ντόρτμουντ και στη συνέχεια ακολούθησαν έξι συνεχόμενες ισοπαλίες, οι πέντε τελευταίες με σκορ 1-1.

Από τους τέσσερις, στους τρεις αμυντικούς

Δεν θα την έλεγες και ιδανική αρχή σε μια ομάδα, που έχει μάθει τα τελευταία χρόνια να διεκδικεί έξοδο στην Ευρώπη και πορείες εκτός συνόρων. Κάτι έπρεπε ν’ αλλάξει το γνώρισε πολύ καλά…  Ο Γκλάσνερ προπονητής με παρωπίδες δεν είναι και το έδειξε σε αρκετές περιπτώσεις στην Βόλφσμπουργκ. Αν δεν του πάει καλά κάτι, ψάχνει τρόπους για να το αλλάξει. Το ίδιο λοιπόν, έκανε και στην Αϊντραχτ, καθώς διέγνωσε πως οι ποδοσφαιριστές της ένιωθαν πιο άνετα με την τακτική του… παλιού τους προπονητή, του Άντι Χίτερ. Ο θιασώτης του 4-2-3-1 Γκλάσνερ μελέτησε τα παιχνίδια της Αίντραχτ με το 3-4-3 ή το 3-5-2 που χρησιμοποιούσε σχεδόν αποκλειστικά ο Χίτερ. Και κόντρα στην δική του φιλοσοφία, αποφάσισε να το κάνει. Αρχικά στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Άντβερπ στους ομίλους του Europa League. Μπορεί επιθετικά να μην λειτούργησε τόσο καλά, αλλά η Αϊντραχτ έκλεισε τους χώρους στην άμυνα και είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας. Λάμερς και Μπορέ δεν βρέθηκαν όπως θα ήθελε, αλλά η άνοδος στην απόδοση του Φίλιπ Κόστιτς είναι χαρακτηριστική. Ο Σέρβος που τελικά έμεινε στην ομάδα, χρειάζεται χώρους για να δείξει τι αξίζει και με το νέο – αλλά παλιό – σχηματισμό αυτό συνέβη.

Το ιστορικό διπλό στο Μόναχο

Στο ματς με την Μπάγερν στο Μόναχο, η Αϊντραχτ πήγαινε έχοντας όλα τα προγνωστικά εναντίον της. Είχε να κερδίσει στην έδρα της Μπάγερν εδώ και 21 χρόνια! Επιπλέον ο προπονητής της είχε αρχίσει ν’ αποκτά… ψυχολογικό πρόβλημα όσες φορές βρέθηκε απέναντι στους Βαυαρούς, αλλά και στον Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Τέσσερις φορές συνάντησε την Μπάγερν, ηττήθηκε και στα τέσσερα παιχνίδια, ενώ κόντρα στον νεαρό τεχνικό είχε δύο ήττες και τέσσερις ισοπαλίες. Τα ρεκόρ όμως είναι για να «σπάνε» και ο Γκλάσνερ με αρκετή η αλήθεια είναι, δόση τύχης κατάφερε να πάρει τη νίκη στο Μόναχο, η οποία ήταν η πρώτη της Αϊντραχτ στην φετινή χρονιά. Πως το έκανε αυτό;  Χρειάστηκαν πολλά και πολύ δόση τύχης.

Τακτική που… μπέρδεψε την Μπάγερν

Στην τριάδα της άμυνας έβαλε Τούτα και Ιλσάνκερ που δεν τους προορίζει για βασικούς δίπλα στον Χίντερέγκερ. Στην μεσαία γραμμή διατήρησε το δίδυμο Σόου –Γιάκιτς, αλλά στα άκρα επεφύλασσε μια έκπληξη. Από δεξιά ο Τουρέ και αριστερά ο Τσάντλερ με αντίθετο πόδι, για αμυντικούς λόγους. Αντί για δύο στην επίθεση και έναν επιθετικό χαφ, αποφάσισε να κάνει αυτό που έκανε πολλές φορές πέρυσι ο Χίτερ απέναντι σε μεγάλους αντιπάλουςω με τους Καμάντα και Γιουνές. Δύο πίσω από τον σέντερ φορ. Εκεί διατηρήθηκε ο Μπορέ, ενώ θέση ακριβώς από πίσω του πήραν ο Κόστιτς αριστερά και ο Λίντστρεμ, που κέρδισε το πέναλτι στη νίκη επί των Βέλγων δεξιά.

Η τύχη, ο Τράπ και ο Κόστιτς

Η Μπάγερν ξεκίνησε καλά, προηγήθηκε με τον Γκορέτσκα, αλλά ο Χιντερέγκερ έκανε γκολ την εκτέλεση κόρνερ του Κόστιτς. Γκολ, μάλιστα, που ήρθε τρία λεπτά μετά από αυτό των Βαυαρών, γεγονός που τους αποσυντόνισε. Και κάπου εδώ έρχεται η τύχη που λέγαμε. Ο Γκνάμπρι σημάδεψε ανενόχλητος το δοκάρι, ενώ ο Κέβιν Τραπ κατάφερε ενστικτωδώς (και λόγω καλής τοποθέτησης) να σταματήσει πριν σκοράρουν Λεβαντόφσκι και Γκνάμπρι στο δεύτερο ημίχρονο. Η Αϊντραχτ ήξερε άλλωστε, πως για να πάει νίκη στην «Αllianz Arena» από την Μπάγερν έπρεπε να είχε σωστή αμυντική τακτική, τύχη και να εκμεταλλευτεί τις λίγες στιγμές που θα της δινόταν η ευκαιρία στην επίθεση. Σε μια από αυτές ο Φιλίπ Κόστιτς έδειξε για άλλη μια φορά γιατί θεωρείται ένας από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς στη Γερμανία. Σε μια αντεπίθεση έστειλε με διαγώνιο σουτ τη μπάλα εκεί που δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα ο Νόιερ και η Αϊντραχτ πήρε ένα ιστορικό διπλό.

Οι «αετοί» άρχισαν να πιστεύουν ξανά στον εαυτό τους, παίζουν πλέον πολύ καλύτερα με την τακτική που γνωρίζουν και περιμένουν πως και πως τις δύο αναμετρήσεις που ακολουθούν μετά τη διακοπή με Χέρτα και Ολυμπιακό, για να δείξουν πως οι δύο τελευταίες τους μεγάλες νίκες δεν ήταν… πυροτέχνημα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News