Γιώργος Χελάκης: Μάθημα πίεσης και ψυχής από τον Μπενίτεθ

Ο Παναθηναϊκός του πρώτου 45λέπτου κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν αγνώριστος προς το καλύτερο. Πειθαρχημένος, επιθετικός, με αυτοπεποίθηση και καθαρό πλάνο.

Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες, κι αυτό το βράδυ στη Λεωφόρο οι παρόντες φορούσαν πράσινα. Ο Παναθηναϊκός, μισός από απουσίες αλλά ολόκληρος σε πάθος και πίστη, κατέβηκε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και απέδειξε ότι το ποδόσφαιρο δεν παίζεται μόνο με ονόματα, αλλά με ψυχή και σχέδιο.

Ο Ράφα Μπενίτεθ, γνωστός για τη στρατηγική του σκέψη, διάβασε τέλεια το παιχνίδι. Παρά τα προβλήματα (δεξί μπακ τον Γέντβαϊ, φορ τον άπειρο Πάντοβιτς και πάγκο χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό) αποφάσισε να παίξει επιθετικά, όχι αμυντικά. Ο Παναθηναϊκός βγήκε στο χορτάρι για να πιέσει ψηλά, να «χαλάσει» το παιχνίδι από τα πρώτα δευτερόλεπτα και να μη δώσει στον ΠΑΟΚ ούτε ανάσα. Το πλάνο λειτούργησε ιδανικά.

Οι πράσινοι κέρδιζαν σχεδόν όλες τις δεύτερες μπάλες, έσπαγαν τις γραμμές του αντιπάλου και δεν τον άφηναν να κυκλοφορήσει τη μπάλα. Ο Σιώπης ήταν παντού. Ετρεχε, μαρκάριζε, έκλεβε, ξεκινούσε επιθέσεις. Ο Τσιριβέγια έδινε ρυθμό στη μεσαία γραμμή, ενώ το άνοιγμά του στον Κυριακόπουλο πριν το 1-0 έδειξε την ποιότητάς του. Από εκεί ήρθε και το γκολ του Πάντοβιτς, που κινήθηκε έξυπνα και πλάσαρε σε άδεια εστία.

Η πίεση του Παναθηναϊκού ήταν ασταμάτητη. Ο ΠΑΟΚ, που στα προηγούμενα επτά ματς είχε σημειώσει 24 γκολ, δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε μία καθαρή φάση στο πρώτο ημίχρονο. Η άμυνα των πράσινων, με ηγέτη τον Πάλμερ-Μπράουν, ήταν άψογη: σφιχτή, αποφασιστική, χωρίς λάθη. Ο Γέντβαϊ, παίζοντας σε ξένη θέση, όχι μόνο άντεξε αλλά σκόραρε το δεύτερο γκολ, βάζοντας φωτιά στη Λεωφόρο.

Ο Παναθηναϊκός του πρώτου 45λέπτου ήταν αγνώριστος προς το καλύτερο. Πειθαρχημένος, επιθετικός, με αυτοπεποίθηση και καθαρό πλάνο. Ο Μπενίτεθ είχε προετοιμάσει τους παίκτες του να χτυπήσουν τον ΠΑΟΚ στην ένταση και στη δύναμη, και αυτοί εκτέλεσαν το σχέδιο με απόλυτη προσήλωση. Ακόμη κι όταν στο δεύτερο μέρος η κόπωση άρχισε να βαραίνει, μετά και το ταξίδι στη Σουηδία για το ευρωπαϊκό ματς, οι πράσινοι δεν λύγισαν. Ο ΠΑΟΚ ανέβασε ρυθμό και βρήκε γκολ με την έμπνευση του Κωνσταντέλια, όμως ο Παναθηναϊκός δεν πανικοβλήθηκε.

Ο Μπενίτεθ με τις αλλαγές του «φρέσκαρε» τη μεσαία γραμμή, γέμισε ενέργεια την ομάδα και κράτησε τον έλεγχο μέχρι τέλους. Ο Τετέ, δραστήριος και απειλητικός, άγγιξε το γκολ με δοκάρι, δείχνοντας πως το «τριφύλλι» δεν αρκέστηκε στην άμυνα αλλά συνέχισε να ψάχνει τρόπο να «τελειώσει» το ματς. Ο Μπενίτεθ μας έδειξε γιατί θεωρείται σπουδαίος προπονητής: δεν έκλαψε για απουσίες, δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες, αλλά διαμόρφωσε μια ομάδα που πάλεψε με μυαλό και καρδιά.

Ο ΠΑΟΚ, παρά την ήττα, παραμένει ισχυρός και με ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα. Ομως στη Λεωφόρο βρήκε έναν Παναθηναϊκό που πίεσε ασταμάτητα, κυριάρχησε στις μονομαχίες και έχει πια «οπτική επαφή» με την κορυφή της βαθμολογίας

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News