Γιώργος Χελάκης: Η ΑΕΚ όπως είναι σήμερα θα συνεχίσει να αγκομαχάει
Χρειάζεται ποιοτική ενίσχυση. Δεξί μπακ, στόπερ, δεξί εξτρέμ, χαφ και φορ, το ρόστερ έχει τρύπες που δεν κλείνουν με εσωτερικές λύσεις.
Οποιος παρακολουθεί την ΑΕΚ χωρίς χρωματιστά γυαλιά, καταλαβαίνει πως η ομάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει το αγωνιστικό υπόβαθρο να σταθεί απέναντι σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ σε διάρκεια και ένταση. Κι αν κάτι πιστώνεται στον Mάρκο Νίκολιτς, είναι ότι δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Ο Σέρβος τεχνικός έχει τη δική του ποδοσφαιρική φιλοσοφία, αλλά μέχρι να νιώσει ασφαλής στο χορτάρι από το υλικό που
έχει, δεν πρόκειται να ανεβάσει ρίσκο. Και δεν έχει άδικο.
Εδώ υπάρχει το εξής θέμα. Ενώ ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ μιλάει ξεκάθαρα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Νίκολιτς (πιο συγκρατημένος) μιλάει για την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση… Η ΑΕΚ δεν τρέχει ως ομάδα. Τα χαφ της, είναι μάλλον αργά και παρά την ποιότητά τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πιέσουν τον αντίπαλο (εξαιρείται ο Πινέδα). Η άμυνα παρουσιάζει αστάθεια, η δημιουργία είναι αναποτελεσματική και η εκτέλεση φτωχή. Με τέτοια δεδομένα, καμία τακτική δεν μπορεί να εξομαλύνει μόνιμα τις αδυναμίες.
Ο Νίκολιτς ζητά δηλαδή το αυτονόητο: ασφάλεια. Και μέχρι να την αποκτήσει, θα λειτουργεί με συντηρητική προσέγγιση, είτε αυτό αρέσει είτε όχι.
Το πρόβλημα, όμως, είναι συνολικό και δεν διορθώνεται με… ευχές. Η ΑΕΚ μέχρι τον Γενάρη θα είναι αυτή που βλέπουμε: ομάδα με κενά, με έλλειμμα ταχύτητας, με παίκτες που ακόμη δεν έχουν δώσει όσα υποσχέθηκαν. Ηπραγματικότητα λέει πως η ΑΕΚ χρειάζεται ποιοτική ενίσχυση. Και τη χρειάζεται χθες. Δεξί μπακ, στόπερ, δεξί εξτρέμ, χαφ και φορ, το ρόστερ έχει τρύπες που δεν κλείνουν με εσωτερικές λύσεις. Γι’ αυτό και ο Γενάρης θα είναι μεταγραφικός μήνας με φασαρία. Ο Νίκολιτς θα ζητήσει, ο Ριμπάλτα θα ψάξει, ο Μάριος Ηλιόπουλος θα κληθεί να πληρώσει. Χωρίς σοβαρή μεταγραφική ενίσχυση δεν αλλάζει η αγωνιστική εικόνα.
Ο Σέρβος, πάντως, είπε ξεκάθαρα την αλήθεια πριν λίγες ημέρες. Οτι η ΑΕΚ του επόμενου καλοκαιριού θα είναι η ομάδα που έχουν οραματιστεί εκείνος και ο Ριμπάλτα. Τότε, λέει, θα έχει διαμορφωθεί το ρόστερ που απαιτείται για να κυνηγήσει στόχους. Μέχρι τότε όμως; Πόσα μπορεί να περιμένει το κοινό της ΑΕΚ όταν βλέπει δύο αντιπάλους (Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ) με μεγαλύτερο βάθος, περισσότερη ταχύτητα και καθαρότερη ποδοσφαιρική ταυτότητα; Για να τα λέμε όπως πρέπει: η ΑΕΚ, όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι στις δύο ομάδες που σηκώνουν τον πήχη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι αυτό δεν είναι μομφή. Είναι διαπίστωση. Χρειάζεται δουλειά, ξεκάθαρες αποφάσεις, ενίσχυση και –το κυριότερο– συνέπεια. Οπως είπε και ο Νίκολιτς, στόχος είναι τριάδα στο πρωτάθλημα, τελικός Κυπέλλου και άνοιξη στην Ευρώπη. Ρεαλιστικοί στόχοι, αλλά όχι με την ΑΕΚ της τωρινής εποχής.
Για την ώρα, η αλήθεια είναι μία: η ΑΕΚ πρέπει να αλλάξει πολλά για να ξαναμπεί στη συζήτηση των διεκδικητών. Και έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Μεντιλίμπαρ: «Ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα δεν σημαίνει τίποτα»
- Μήνυμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τον τραυματισμό του Τζίμα: «Μείνε δυνατός Στέφανε, είμαστε όλοι δίπλα σου»
- Ολυμπιακή Φλόγα: Ξεκίνησε από το Παναθηναϊκό Στάδιο το ταξίδι της για την Ιταλία
- Μπαφές: «Πάνω από όλα η ασφάλεια φιλάθλων και εργαζομένων, τα κυβικά νερού στην οροφή του ΣΕΦ ήταν ασύλληπτα»
- Σπανούλης: Η Μονακό «έτρεξε» με 125 κι έσπασε το ρεκόρ του Παναθηναϊκού!
