Γιώργος Χελάκης: Ο Γιόβιτς και τα ποδοσφαιρικά πανηγύρια

O Σέρβος επιθετικός έδωσε ρεσιτάλ σκοραρίσματος και η ΑΕΚ ισοπέδωσε τον Παναθηναϊκό σε μια κρίσιμη καμπή της μάχης του τίτλου.

Ο Λούκα Γιόβιτς πήρε τον Παναθηναϊκό και τον σήκωσε. Τρία του είχε βάλει στο πρώτο παιχνίδι, άλλα τέσσερα του έβαλε χτες το βράδυ και τον παρέδωσε στην χλεύη όχι των αντιπάλων του αλλά των ίδιων των οπαδών του. Διότι ήταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αυτοί που σιχτίριζαν για την υποτονική εμφάνιση της ομάδας τους που δεν έδειξε ότι μπήκε στο γήπεδο με την διάθεση να παλέψει στα γεμάτα.

Mε μια – δυο χτυπητές εξαιρέσεις, η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ έμοιαζε παραδομένη στην μοίρα της με την έναρξη του δευτέρου ημίχρονου. Σαν να ήξερε τι πρόκειται να της συμβεί και δεν είχε τα κουράγια να αντιδράσει. Με τρία πλασέ σχεδόν από το ύψος της μικρής περιοχής ο Γιόβιτς ξέκανε τον Παναθηναϊκό και απογοήτευσε τον Γιάννη Αλαφούζου που έχει ανοίξει το πουγκί του προκειμένου να αναμορφώσει μια ομάδα που παίζει λες και δεν έχει τη δύναμη αλλά και τη διάθεση να ανακάμψει.

Κατά τη γνώμη μου το θέμα δεν είναι το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε η ΑΕΚ. Ηταν η αδυναμία των πράσινων να παρουσιαστούν ως μεγάλη ομάδα μέσα στο γήπεδο. Το δε κέντρο της άμυνά τους ήταν για τα πανηγύρια. Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις παρακολουθήσαμε στο πρώτο ημίχρονο. HΑΕΚ ξεκίνησε με μεγαλύτερη φούρια θέλοντας να ζεστάνει τους οπαδούς της.

Ο Νίκολιτς αιφνιδίασε με αυτό το ιδιότυπο 4-2-2-2 που είχαμε να το δούμε από τις τελευταίες μέρες του Γιάννη Αναστασίου στον Παναθηναϊκό. Από την άλλη αιφνιδίασέ κι ο Ράφα Μπενίτεθ με την παρουσία του Γεντβάι στο πάλη του Τούμπα. Με τη διαφορά ότι η επιλογή του Ισπανού τεχνικού ήταν εκείνη που στοίχισε στην ομάδα του.

Στη σέντρα του Λιούμπισιτς ο Κροάτης στόπερ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και ο Γιόβιτς βρίσκεται ξαφνικά μπροστά του και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Η λεπτομέρεια εδώ ήταν το ξεπέταγμα του Σέρβου φορ και η ικανότητά του να διαβάζει σωστά τις φάσεις. Το 4-4- 2 του Νίκολιτς δεν λειτούργησε ιδιαίτερα. Ο Βάργκα που τοποθετήθηκε στην κορυφή της επίθεσης ήρθε σε ελάχιστες περιπτώσεις σε επαφή με την μπάλα κι αυτό γιατί η ανάπτυξη της ΑΕΚ ήταν αργή και σχετικά προβλέψιμη με αποτέλεσμα ο Ούγγρος να βρίσκεται σχεδόν απομονωμένος. Ωστόσο το κακό για την «Ενωση» ήταν μικρό από την στιγμή που ο Λιούμπισιτς με τον Γιόβιτς είχαν συνεργαστεί.

O Παναθηναϊκός μετά γκολ έδειξε να ξυπνά και να βγαίνει μπροστά επιχειρώντας κυρίως από δεξιά με τον Πελίστρι να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις. Ωστόσο το αποτέλεσμα της πίεσης ήταν κάποια γεμίσματα που σταματούσαν εύκολα στο κεφάλι και στα πόδια του Μουκουντί. Ο Πελίστρι για έναν ανεξήγητο λόγο βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα αντί για την πλάγια γραμμή, πίσω από τον Τετέη και σχεδόν εξαφανίστηκε. Στη δε αριστερή πλευρά της επίθεσης, ο Κώτσιρας και ο Ζαρουρί ήταν μάλλον αναιμικοί. Μια προσπάθεια για πίεση ψηλά κι αυτό ήταν όλο από πλευράς των παικτών του Ισπανού τεχνικού.

Η ΑΕΚ έκανε παρέλαση και με την ευρεία νίκη της επούλωσε τις πληγές που είχε ανοίξει ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον ΟΦΗ. Ο Παναθηναϊκός που τον σκόρπισε ο Γιόβιτς στα… τέσσερα σημεία του ορίζοντα ήταν για τα ποδοσφαιρικά πανηγύρια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News