Νίκος Σαρίδης: Τα κουρασμένα παλικάρια των δύο ηπείρων

Θα άλλαζε, άραγε, κάτι στη βαθμολογία της κάθε league phase, αν όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές ήταν ετοιμοπόλεμοι την 7η αγωνιστική;

Απ’ τους Μαροκινούς διεθνείς, οι οποίοι έπαιξαν βασικοί την περασμένη Κυριακή στον τελικό του  Κυπέλλου Εθνών Αφρικής στη Ραμπάτ κι ανήκουν σε συλλόγους που συμμετέχουν στο Tσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα, μονάχα δύο αγωνίστηκαν το τριήμερο Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη, οι υπόλοιποι δεν βρίσκονταν καν στον πάγκο.

Η Παρί Σεν Ζερμέν έχασε απ’ τη Σπόρτινγκ στη Λισσαβώνα χωρίς τον Χακίμι· η Μαρσέιγ ηττήθηκε στο «Βελοντρόμ» απ’ τη Λίβερπουλ δίχως τον Αγκουέρντ· η Ρόμα νίκησε 2-0 τη Στουτγχάρδη χωρίς τον Ελ Αϊνουαΐ, που ούτως ή άλλως δεν είναι βασικός· η Αϊντχόφεν γνώρισε την ήττα στο Νιούκαστλ παίζοντας δίχως τον Σαϊμπαρί· η Ρεάλ συνέτριψε 6-1 τη Μονακό χωρίς τον Μπραχίμ Ντίας· η Στουτγκάρδη έχασε στο «Ολίμπικο» με απόντα τον Ελ Κανούς.

Ποιοι ήταν, λοιπόν, οι δύο που αγωνίστηκαν μεσοβδόμαδα; Ο Ελ Καμπί κι ο Εζαλζουλί. Ο μεν Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έδειξε ότι δεν κάνει χωρίς τον 32χρονο στράικερ και τον έριξε, έστω για ένα εικοσάλεπτο, εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν, ο δε Μανουέλ Πελεγκρίνι προφανώς διαισθάνθηκε τα ζόρια στην Τούμπα και γι’ αυτό έβαλε τον Μαροκινό εξτρέμ στο 54ο λεπτό. Η Μπέτις, άλλωστε, είχε ένα κάρο απουσίες (Κούτσο Ερνάντες, Αντονι, Μπεγερίν, Ρικέλμε, Φίρπο, Ισκο, Μπακαμπού, Αμραμπατ). Ωστόσο, το ρίσκο του Χιλιανού τεχνικού των Σεβιγιάνων ήταν ακόμη μεγαλύτερο απ’ του Βάσκου του Ολυμπιακού, καθώς ο Εζαλζουλί προερχόταν από 120 λεπτά τελικού με τη Σενεγάλη, ενώ είχε πάρει μέρος σε ολόκληρο το κανονικό ματς και σχεδόν και σ’ ένα ημίχρονο της παράτασης στον ημιτελικό με τη Νιγηρία. Τζάμπα ρίσκο, πάντως. Αν και ο Εζαλζουλί μπήκε στο ίδιο λεπτό με τον Κωνσταντέλια, εντούτοις δεν απέβη το ίδιο επιδραστικός.

Απ’ τους Μαροκινούς, δε, που στον τελικό της Ραμπάτ χρησιμοποιήθηκαν ως αλλαγές, ο Ενεσίρι δεν ήταν καν στην αποστολή της Φενερμπαχτσέ στην εντός έδρας ήττα της τουρκικής ομάδας απ’ την Αστον Βίλα, ο Ιγκαμάνε της Λιλ επίσης έλειπε απ’ το παιχνίδι με τη Θέλτα στο Βίγκο και μόνον ο Σαλάχ Εντίν έπαιξε στο 3-0 της Νιούκαστλ επί της Αϊντχόφεν και μάλιστα συμπεριελήφθη στο αρχικό σχήμα. Ο προπονητής των Ολλανδών, ο Πέτερ Μπος, το διακινδύνευσε και την πάτησε: ο Σαλάχ-Εντίν τραυματίστηκε κι αντικαταστάθηκε στο 45ο λεπτό.

Οσο για τους Σενεγαλέζους διεθνείς που ανήκουν σε ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα, κανείς δεν ήταν σε αποστολή: ούτε ο Νιακατέ με τη Λιόν στη Βέρνη, ούτε ο Πάπε Γκουέγε με τη Βιγιαρεάλ κόντρα στον Αγιαξ, ούτε ο Λαμίν Καμαρά με τη Μονακό στη Μαδρίτη, ούτε ο Τζάκσον με την Μπάγερν κατά την Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ, ούτε ο Εμπαγέ με την Παρί στην Πορτογαλία. Εάν αναρωτιέστε γι’ αυτόν τον Γιουσούφ, τον Νιγηριανό σέντερ φορ της Φερεντσβάρος, ο οποίος μετέτρεψε σε γκολ το πέναλτι που έκανε ο Πάλμερ Μπράουν, όχι απλώς δεν πήγε στο Εθνών της Αφρικής, αλλά δεν είναι καν διεθνής. Aλλά και να είχε ταξιδέψει στο Μαρόκο, θα είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στις 14 του μήνα, θα είχε δηλαδή χρόνο γι’ αποφόρτιση. Οπως ο Μπρούνο Ονιεμαέτσι. Γι’ αυτό, εξάλλου, δεν ήταν τόσο τρομερό το ότι ο Μεντιλίμπαρ τον πέρασε στον αγώνα με τη Λεβερκούζεν στο 79ο λεπτό.

Θα άλλαζε, άραγε, κάτι στη βαθμολογία της κάθε league phase, αν όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές ήταν ετοιμοπόλεμοι την 7η αγωνιστική; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Παντού και πάντα, όμως, οι ομάδες πορεύονται με αυτούς που είναι διαθέσιμοι κάθε φορά. Εκ των πραγμάτων, είναι υποχρεωμένες (να μαθαίνουν πώς) να ζουν με τα προβλήματά τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News