ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Φαν τ' Σιπ όπως λέμε... Φιλ Τζάκσον!

O Κώστας Κοφινάς αναλύει τις σκέψεις του Φαν τ’ Σιπ, την καθοριστική αναμέτρηση με τη Γεωργία και το σχέδιο της τριγωνικής επίθεσης

Διαβάζεις πού ταξιδεύει η εθνική ομάδα για το εξωτερικό και νιώθεις που μπαίνεις σε ένα μάθημα γεωγραφίας. Το Μπατούμι, πόλη της Γεωργίας που το απόγευμα του Σαββάτου θα δοθεί ένα καθοριστικό παιχνίδι της πάλαι ποτέ πρωταθλήτριας Ευρώπης, είναι κάτι σαν… βαθύς λιμένας. Αυτό κατ’ ουσία σημαίνει.

Οπότε ο συνειρμός σχεδόν ευκολάκι: δεν πρέπει επ’ ουδενί να πνιγούν εκεί οι εναπομείνασες ελπίδες κατάκτησης της δεύτερης θέσης στον όμιλο, μια θέση που οδηγεί στα μπαράζ με έπαθλο ένα εισιτήριο για την τελική φάση του Μουντιάλ. Τι άλλο; Το Μπατούμι, λέει, είναι αδελφοποιημένο με τον Πειραιά! Και ένα… παιδί του Πειραιά, ο Γιώργος Μασούρας θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος ώστε να έρθει το γκολ και εν τέλει η νίκη. Οι τρεις βαθμοί που δεν είναι μόνο απαραίτητοι, αλλά κυριολεκτικά σούπερ αναγκαίοι, ώστε να πάμε την ερχόμενη εβδομάδα με άλλον αέρα στη Σουηδία και να παίξουμε τα ρέστα μας.

Τι θα εφαρμόσει ο Φαν τ’ Σιπ; Ελάχιστοι γνωρίζουν αν ο Ολλανδός προπονητής αγαπά ή έλκεται από το μπάσκετ, ωστόσο θα μπορούσε κάποιος με μια μικρή δόση υπερβολής να υποστηρίξει ότι οδεύει φουλ για ένα σύστημα που παραπέμπει σε… τριγωνική επίθεση! Τι σημαίνει αυτό;

Τριγωνική επίθεση ήταν το άρμα μάχης των Σικάγο Μπουλς την εποχή της πλήρους ακμής τους και βασιζόταν αφ’ ενός στις αποστάσεις ανάμεσα στους παίκτες, στην συνεχή κίνηση, την ποικιλομορφία και ασφαλώς την ικανότητα των άσων να υποστηρίξουν πολλές θέσεις! Σαν να λέμε «κλειδιά» που ανοίγουν όλες τις πόρτες. Τι συνάγεται από όλα αυτά; Το τρίγωνο να αποτελούν ο Μπακασέτας, ο Μασούρας και ένας εκ των Δουβίκα ή Παυλίδη. Οι συγκεκριμένοι τρεις ποδοσφαιριστές μπορούν να αλλάξουν θέσεις με άνεση. Ο Μπακασέτας για παράδειγμα, ο κάπτεν της ομάδας με το δυνατό αριστερό πόδι, δεν μένει στατικός. Εφορμά και πατώντας περιοχή φλερτάρει με το γκολ. Ο Παυλίδης ή ο Δουβίκας, όποιος επιλεγεί τέλος πάντων από τον Ολλανδό, βγαίνει και έξω από το «κουτί» με στόχο να μαρκάρει κάνοντας τη ζωή δύσκολη των αμυντικών και σε άλλες περιπτώσεις επιδιώκοντας συμμετάσχει στο παιχνίδι και την ανάπτυξη. Ο δε Μασούρας, από την ώρα που επέστρεψε στον Ολυμπιακό ακμαίος και δυνατός, βάλθηκε να αποδείξει πόσο στενή σχέση έχει με το γκολ. Τον λογαριάζουν για εξτρέμ, ουδείς όμως αποκλείει το ενδεχόμενο να τον δούμε σε ρόλο δεύτερου κυνηγού, ακόμη ακόμη και αποδέκτη της τελικής πάσας!

Με όλα τα ανωτέρω, ένα ερώτημα μένει να απαντηθεί στο Μπατούμι: ποιος από τους πρωταγωνιστές μιας νέας έκδοσης της τριγωνικής επίθεσης θα είναι ο… Πίπεν, ποιος ο… Ρόντμαν και ποιος ο… Τζόρνταν!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News