ΖΟΣΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ: «Αν υπήρχε VAR, ο τελικός Λίβερπουλ - Μίλαν, θα ήταν Τσέλσι - Μίλαν»

Ο Πορτογάλος τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την εμπειρία του στη Ρόμα, για την εξέλιξή του ως προπονητής αλλά και για την χρησιμότητα της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο σε συνέντευξή του στην ιταλική έκδοση του Esquire, μίλησε για όλα με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ο Special One φαίνεται να έχει δεθεί από την πρώτη ημέρα με τη νέα του ομάδα, επιστρέφοντας στην Ιταλία για λογαριασμό της Ρόμα, δέκα χρόνια μετά την κατάκτηση του τρεμπλ με την Ίντερ. 

«Είχα επισκεφθεί τη Ρώμη ως τουρίστας, αλλά τώρα περνάω κάθε μέρα ανάμεσα σε ιστορικά μνημεία και είναι πραγματικά ξεχωριστό. Για μένα, ο Άγιος Πέτρος θα είναι πάντα ο Άγιος Πέτρος και το Κολοσσαίο θα είναι πάντα το Κολοσσαίο και θα μπορούσα να πω πολλά άλλα.

Το Μιλάνο ήταν μια διαφορετική εμπειρία, γιατί τόσο το σπίτι μου όσο και το προπονητικό γήπεδο όταν ήμουν στην Ίντερ ήταν πολύ έξω από την πόλη, έτσι τα παιδιά μου πήγαν σχολείο στο Λουγκάνο.

Αν πρέπει να επιλέξω ένα μέρος στο Μιλάνο, αναμφίβολα θα ήταν το «Σαν Σίρο», γιατί εκεί γράψαμε ιστορία και είχα την πραγματική μου επαφή με τους οπαδούς της Ίντερ. Είναι διαφορετικά στη Ρώμη, ζω στο κέντρο, έτσι με βοηθάει να συνειδητοποιήσω πόσο ιδιαίτερος είναι ο σύλλογος σε αυτήν την πόλη».

Ερωτώμενος για την προσωπική του εξέλιξη και αν έχει βελτιωθεί ως προπονητής αυτά τα δέκα χρόνια, από τότε δηλαδή που κατέκτησε το τρεμπλ με την Ίντερ, είπε:

«Προσπαθώ να εξελίσσομαι με κάθε τρόπο. Εάν ένας προπονητής δεν βελτιώνεται, είναι επειδή έχει χάσει το πάθος ή τη νοοτροπία να συνεχίζει να μαθαίνει καθημερινά. Η ηλικία ή η φυσική κατάσταση δεν έχουν σημασία σε αυτό το επάγγελμα, μπορείς να βελτιωθείς  μόνο με εμπειρία».

Για τα τρόπαια που έχει κατακτήσει στην πλούσια καριέρα του στους πάγκους: 

«Θα έχω χρόνο να κοιτάξω τα τρόπαιά μου όταν αποσυρθώ, αλλά τώρα θέλω μόνο να σκεφτώ το επόμενο παιχνίδι. Αισθάνομαι περισσότερο προπονητής τώρα παρά πριν από 10 ή 20 χρόνια πριν ».

Για το γεγονός ότι η Ρόμα απέχει από τίτλους τα τελευταία χρόνια: 

«Θα έδινα τίτλους στη Ρόμα, γιατί ένας σύλλογος ζει με τίτλους και τροφοδοτούν το πάθος των οπαδών. Συνειδητοποίησα αμέσως ότι η αγάπη για τη Ρόμα ξεπερνά τα τρόπαια, είναι ένα αιώνιο πάθος, είναι στο αίμα και είναι οικογενειακό.

Ωστόσο, η νίκη είναι αυτό που λείπει και χτίζουμε ένα project για να φτάσουμε εκεί. Αν τα καταφέρουμε,  θα είναι υπέροχο να ξέρω ότι συνέβαλα σε κάτι, που αποτελεί όνειρο για όλους.

Για το κλίμα που έχει συναντήσει στη Ρόμα: 

«Δεν με εξέπληξε το πάθος, γιατί έζησα και δούλεψα στην Ιταλία για δύο χρόνια, έπαιξα ως αντίπαλος με τη Ρόμα πολλές φορές, οπότε η ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική».

Για την είσοδο της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο:

«Εάν δεν γνωρίζουμε τίποτα για την τεχνολογία, είμαστε πίσω ή τουλάχιστον δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξελιχθούμε. Για παράδειγμα, έχουμε τώρα μια μεγάλη οθόνη στον τομέα της προπόνησης, σε άμεση σύνδεση με ένα drone που υπάρχει εκεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης και σε πραγματικό χρόνο μπορούμε να δουλέψουμε και να σταματήσουμε και να παρακολουθήσουμε τι έχουμε κάνει. Αυτό είναι απλώς ένα πολύ πρακτικό παράδειγμα για το πώς μας βοηθά στο γήπεδο. Η τεχνολογία είναι επίσης σημαντική και στους αγώνες, όπου πάντα θυμάμαι ότι έχασα έναν ημιτελικό του Champions League με γκολ … φάντασμα, σήμερα θα έπαιζα τον τελικό και αντί για Λίβερπουλ – Μίλαν θα υπήρχε Τσέλσι – Μίλαν. Η τεχνολογία μας βοηθά επίσης στην ανάλυση αγώνων, στην ανάλυση και σε πολλές άλλες πτυχές της δουλειάς μας. Αλλά μην έχετε εμμονή με αυτό, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ευφυΐα και την τεχνογνωσία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και αν δεν το γνωρίζουμε είμαστε πίσω».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News