ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΣΤΟ SPORTDAY.GR: «Θα μας πιέσουν πολύ οι Σουηδοί, αλλά μπορούμε...»

Ο Γιάννης Τοπαλίδης μιλά στο sportday.gr για το χθες, το σήμερα και το αύριο της εθνικής ομάδας και καταθέτει τις εκτιμήσεις του για τον «τελικό» με τους Σουηδούς.

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια, την λειτουργία αλλά και τις ιδιαιτερότητες της Εθνικής μας ομάδας, μιλάει στο Sportday.gr για την προσπάθεια της «γαλανόλευκης» να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και για τις πιθανότητες που έχει η Ελλάδα να πάρει το εισητήριο.

Επίσης κάνει έναν απολογισμό της θητείας του Τζον Φαν’τ Σχιπ μετά από δύο χρόνια στο τιμόνι της Εθνικής, ενώ μας καταθέτει την άποψή του σχετικά με την απόφαση του Ολλανδού να αφήσει εκτός κλήσεων και ομάδας, τους Σωκράτη Παπασταθόπουλο και Κώστα Μανωλά. Τι άποψη έχει για το νέο προπονητή της ΑΕΚ, Αργύρη Γιαννίκη.

Η άποψή του για τον αγώνα με την Γεωργία:

«Επιθετικά δεν είμαστε καλοί, ενώ είχαμε και προβλήματα στη δημιουργία. Σταθήκαμε τυχεροί με το πέναλτι που δόθηκε. Πριν τον αγώνα πίστευα οτι θα κερδίσουμε πιο εύκολα, όμως στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Στην άμυνα δεν είχαμε θέματα, όμως ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός πως καταφέραμε να περιορίσουμε τα ατού τους. Η νίκη φυσικά δεν ήταν έκπληξη. Εάν κοιτάξουμε όλη την προκριματική φάση θα δούμε πως πήραμε ένα πέναλτι από το πουθενά με την Ισπανία. Στο παιχνίδι με την Γεωργία στην έδρα μας ο αντίπαλος αμυντικός πέτυχε ένα αυτογκόλ. Την Παρασκευή, πάλι με πέναλτι στο 90′. Δεν λέω πως η Εθνική δεν έχει προσόντα για κάτι καλό. Το είδαμε άλλωστε και στην αναμέτρηση με τη Σουηδία. Όμως και πολλά αποτελέσματα ήταν τυχερά. Στο ματς με το Κόσοβο για παράδειγμα και εμείς δεχθήκαμε στο τέλος το γκολ και σταθήκαμε άτυχοι κατά κάποιον τρόπο. Το θέμα με τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι πως τα γκολ δεν ήρθαν από επιτυχία δική μας αλλά από λάθος εκτίμηση του αντιπάλου».

Η άποψή σας για την Σουηδία:

«Κοιτάξτε είναι μία αρκετά καλή ομάδα, με καλές μονάδες και η αλήθεια είναι πως στο παιχνίδι με την Ισπανία το είχε επιβεβαιώσει και είχαμε εντυπωσιαστεί από την ποιότητα αλλά και τον τρόπο που έπαιζε. Αμυντικά ήταν πολύ οργανωμένη και χτυπούσε στις αντεπιθέσεις. Όμως στο παιχνίδι απέναντι στην Εθνική μας ομάδα, φάνηκε πως δεν είναι τόσο σταθερή. Ήταν καλύτερη η Ελλάδα. Ξέρετε, αυτό μου είπε και ο Ρεχάγκελ ήταν πως συνολικά παίξαμε πολύ καλύτερα από την Σουηδία και μάλιστα του έκανε θετική εντύπωση η εικόνα της ομάδας».

Τι να περιμένει η Εθνική στο παιχνίδι με τη Σουηδία:

«Πιστεύω έχουμε πολλές πιθανότητες να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Mπορούμε να κερδίσουμε. Το κάναμε άλλωστε στο πρώτο παιχνίδι. Σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο, αυτό το ματς έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Είναι ένα ντέρμπι. Ένας μεγάλος τελικός για εμάς αλλά και για αυτούς. Θεωρώ πως θα μας πιέσουν πολύ. Ας μην ξεχνάμε πως οι Σουηδοί μπορούν να διεκδικήσουν μέχρι και την πρώτη θέση. Όταν όμως φτάσεις ως ομάδα σε τέτοιο σημείο να κρίνεται η πρόκριση, τότε δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Η Ελλάδα άλλωστε έχει δείξει πως στα δύσκολα διαχειρίζεται αρκετά καλά τις καταστάσεις. Επιθετικά έχουν πολλά όπλα. Χρειάζονται προσοχή ο Εμίλ Φόρσπεργκ και ο Αλεξάντερ Ίσακ. Αυτοί οι δύο είναι οι κινητήριοι μοχλοί της ομάδας. Στο αμυντικό κομμάτι πάντως, όταν ανοιχτούν έχουν πρόβλημα.

Οι Σουηδοί είναι πολύ κοντά στο να διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση, παίζουν στην έδρα τους, όμως και αυτοί δυσκολεύονται αρκετά απέναντι σε κλειστές άμυνες. Δίνω πιθανότητες στην Εθνική πάντως να πάρει ένα αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως το φαβορί είναι οι Σκανδιναβοί. Είμαι πεπεισμένος πως θα μας πιέσουν πολύ. Στον αγώνα που έγινε τον Σεπτέμβριο, φάνηκε πως η ποιότητα που βγάζουν στο χορτάρι, τους κάνει πολύ επικίνδυνους. Κατά διαστήματα έδειξαν πως έχουν την ικανότητα να κάνουν τη ζημιά και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή».

Η άποψη του Ότο Ρεχάγκελ για την Εθνική:

«Υπήρχε η συζήτηση εκεί που καθίσαμε με τον κύριο Ρεχάγκελ και άκουγες παντού μιλούσαν για το πόσο καλή ομάδα είναι η Σουηδία. Ο Ρεχάγκελ δεν είχε πει τίποτα και κάποια στιγμή στη διάρκεια του αγώνα μας λέει, τι μου λέτε για την Σουηδία, η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη. Δεν στάθηκε μεμονωμένα σε κάποιον ποδοσφαιριστή, αναφέρθηκε συνολικά στην εικόνα της ομάδας η οποία τον εντυπωσίασε».

Για το έργο του Τζον Φαν’τ Σχιπ:

«Κοιτάξτε πρέπει να τα δούμε μεμονωμένα τα παιχνίδια. Για παράδειγμα απέναντι στην Σουηδία η εικόνα ήταν πολύ καλή. Όμως βλέποντας όλα τα παιχνίδια με υποδεέστερες ομάδες όπως η Σλοβενία, που δεν καταφέραμε να την κερδίσουμε μέσα έξω παρουσιάζοντας μέτρια εικόνα. Έχουμε αναμετρηθεί σε τρία παιχνίδια με το Κόσοβο, γαιτί τους είχαμε πετύχει και στο Nations League και πήραμε τη νίκη μόνο στο ένα. Mε την Γεωργία πάλι δεν κερδίσαμε στην έδρα μας και δεν παίξαμε καθόλου καλά. Φαινόταν μία ομάδα χωρίς προσανατολισμό, χωρίς ιδέες. Είχαμε πολύ κακή εικόνα. Σε κάποια πράγματα παίρνει τα εύσημα, σε κάποια άλλα όμως παίρνει κακό βαθμό. Το αποτέλεσμα με την Ισπανία για παράδειγμα ήταν πολύ σημαντικό, από την άλλη όμως η εικόνα δεν ήταν καλή. Του κοστίζουν τα κακά αποτελέσματα με υποδεέστερες ομάδες. Σκεφτείτε μόνο πως εάν είχαμε πάρει τη νίκη με την Γεωργία και το Κόσοβο θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την πρόκριση, η έστω τα μπαράζ. Θα βρισκόμασταν πάνω από τους Σουηδούς».

Για τις πιθανότητες πρόκρισης της Εθνικής:

«Όταν ξεκίνησε αυτή η νέα προσπάθεια της Εθνικής με προπονητή τον Φαν’τ Σχιπ, ήμουν εντελώς αρνητικός. Πάντα βέβαια σε συνάρτηση με την εικόνα που έβλεπα. Τον τελευταίο καιρό όμως τα αποτελέσματα έχουν αντιστρέψει το κλίμα. Δεν είναι κακή η ομάδα, όμως η διαδικασία για να πάρεις την πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου θεωρώ πως το κάνει ακόμη πιο δύσκολο. Ακόμα και τη δεύτερη θέση να πάρουμε, θα βρούμε μπροστά μας δυνατό αντίπαλο. Αλλά για να μην είμαστε και άδικοι, εξαρχής η πρόκριση ήταν δύσκολη. Όμως ξαναλέω, έχουμε πιθανότητες».

Για το αν υπάρχουν ομοιότητες της ομάδας του Ρεχάγκελ με την σημερινή:

«Εμείς τότε είχαμε είχαμε αρκετά καλούς ποδοσφαιριστές και παίζαμε με μεγάλες ομάδες. Ασφαλώς, είχαμε αμυντικό προσανατολισμό. Όταν όμως παίζαμε με ομάδες σαν το Κόσοβο η σαν την Γεωργία, κυριαρχούσαμε στο παιχνίδι, ελέγχαμε 100% τον αγώνα. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο αυτή τη στιγμή. Η μοναδική σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι το αποτέλεσμα. Εάν η ομάδα καταφέρει και πάρει τη δεύτερη θέση τότε θα είναι επιτυχία, εάν όμως όχι, θα είναι ξεκάθαρη αποτυχία».

Για τις επιλογές του Ολλανδού τεχνικού και το γεγονός πως δεν έχουν κληθεί επί ημερών του οι Κώστας Μανωλάς και Σωκράτης Παπασταθόπουλος:

«Εδώ θα σας απαντήσω λίγο διαφορετικά. Στην Ισπανία ο Λουίς Ενρίκε δέχθηκε μεγάλη κριτική από τον τύπο, για το γεγονός πως δεν κάλεσε κάποιους ποδοσφαιριστές με εμπειρία που έχουν γράψει ιστορία. Ο Ενρίκε υπεραμύνθηκε της απόφασής του και πολύ καλά έκανε. Είπε εγώ ξέρω ποιούς χρειάζεται η ομάδα και αυτούς θα πάρω. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, αλλά και σε κάθε Εθνική ομάδα. Αυτός προετοιμάζει την ομάδα και αυτός ξέρει ποιούς πρέπει να καλέσει. Ο καθένας βέβαια θα κριθεί, το αποτέλεσμα θα δείξει εάν πήρε τις σωστές αποφάσεις. Όσον αφορά τον Μανωλά και τον Παπασταθόπουλο, μέχρι να αποκλειστούν από την Εθνική, δεν έπαιζε κάποιος άλλος. Εκείνοι ήταν το αμυντικό δίδυμο. Ε λοιπόν η ομάδα ούτε τότε προκρινόταν. Εάν όταν έπαιζαν τα δύο παιδιά είχαμε επιτυχίες, τότε ναι να υπάρχει μουρμούρα. Όμως και τότε δεν παίρναμε την πρόκριση Η εικόνα πάλι δεν ήταν καλή. Ασφαλώς είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Δεν μπορώ να πω πως δεν έχουν τεράστια ποιότητα. Αυτός λοιπόν που παίρνει τις αποφάσεις είναι αυτός που στο τέλος θα κάνει και το ταμείο και αυτός είναι ο προπονητής». 

Η άποψή του για τον Αργύρη Γιαννίκη:

«Βλέποντας την περσινή πορεία του με τον ΠΑΣ Γιάννινα, φαίνεται ξεκάθαρα πως μιλάμε για ένα προπονητή που έχει προσόντα, έχει ιδέες και τεχνογνωσία. Είχε εξαιρετική πορεία. Όμως μην ξεχνάμε, άλλο είναι τα Γιάννενα και άλλο η ΑΕΚ. Όμως περίμενα πως θα ενδιαφερθεί κάποια μεγάλη ομάδα, γιατί μιλάμε για μία αξιόλογη περίπτωση προπονητή. Τα δείγματα που έχει αφήσει είναι θετικά.

Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Το πρόβλημα που έχουν όλοι οι προπονητές στην Ελλάδα είναι η πίεση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ομάδες. Καλώς η κακώς στην ΑΕΚ θα έχει να διαχειριστεί το αποτέλεσμα και αρκετές δύσκολες καταστάσεις. Κάποτε είχε μιλήσει ο Ρεχάγκελ στο γερμανικό «Kicker» και τον ρώτησαν πως καταφέραμε να κάνουμε τέτοια πορεία. Εκείνος απάντησε πως η ουσία είναι τα αποτελέσματα, αυτά μας έδωσαν χρόνο να δουλέψουμε και να εξελιχθεί η Εθνική ομάδα. Αναλόγως με τα αποτελέσματα που θα φέρει, θα έχει και την ανάλογη στήριξη».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News