LONGFORM: Η Χρυσή Μπάλα» αγαπάει τον Μέσι
Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών είναι ο αγαπημένος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που δεν έχει κάνει τον κόπο να το κρύψει.
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πήρε το βραβείο του Κορυφαίου Παίκτη στον κόσμο πέρυσι, αλλά όχι τη «Χρυσή Μπάλα». Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο σώφρων ποδοσφαιράνθρωπος ανησυχούσε μήπως η FIFA δώσει ακόμα και αυτό το βραβείο στον Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός είχε νικήσει το 2019 σε έναν ανταγωνισμό με τον Βίρτζιλ φαν Ντάικ της Λίβερπουλ. Ο Μέσι πήρε τη «Χρυσή Μπάλα» επειδή η Μπαρτσελόνα πήρε το πρωτάθλημα, ενώ οι «κόκκινοι» κατέκτησαν το Champions League και έγιναν οι κορυφαίοι δεύτεροι στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με 97 βαθμούς. Την κατέκτησε αν και οι «μπλαουγκράνα» έχασαν στο δεύτερο ημιτελικό του «Άνφιλντ» 4-0 από τη δίχως Mοχάμεντ Σαλάχ και Ρομπέρτο Φιρμίνο Λίβερπουλ, η οποία έφτασε να κατακτήσει το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά.
Ένας από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η FIFA για τη «Χρυσή Μπάλα» αφορά την απόδοση ως περίπου τον Οκτώβριο, δηλαδή το βραβείο δεν δίνεται σε εκείνον που τα έχει πάει καλύτερα από τις αρχές του έτους ως το καλοκαίρι. Η άμυνα της Λίβερπουλ τις αρχές της σεζόν 2019-20 η αλήθεια είναι ότι δεν είχε τη σταθερότητα του προηγούμενου χρόνου, άλλωστε εκείνο το σερί του Ολλανδού αμυντικού χωρίς να δεχθεί ντρίμπλα από αντίπαλο που μάρκαρε ήταν αξιομνημόνευτο. Από τον Μάρτιο του 2018 και τον Μικέλ Μερίνο της Νιούκαστλ έως τις 24 Αυγούστου του 2019 και τον Νικολάς Πεπέ της Άρσεναλ ουδείς τον ντρίμπλαρε, τόσο στα παιχνίδια της Λίβερπουλ όσο και σε εκείνα της εθνικής Ολλανδίας.
Αυτό το στατιστικό, βέβαια, δεν έπαιξε οποιονδήποτε ρόλο για την Παγκόσμια Ομοσπονδία, που χάρισε ακόμα μία «Χρυσή Μπάλα» στον Μέσι. Όπως θα γίνει και το φετινό Δεκέμβριο, όταν ο Αργεντινός θα κατακτήσει το έβδομο τέτοιο βραβείο του (2009-12, 2015, 2019). Οι υποψήφιοι είναι 30, αλλά οι υπόλοιποι 29 δεν έχουν οποιαδήποτε πιθανότητα. Για να μη μένουν κενά στη διήγηση, αυτό δεν αφορά την ανωτερότητα του Αργεντινού, όσο τη ροπή της FIFA, που ανά τα χρόνια έχει υπάρξει ξεδιάντροπη.
Η σύγκριση με τον «Λέβα» το 2021
Ο Αργεντινός υστερεί του Πολωνού
Ένα από τα αφηγήματα από τους υποστηρικτές του Μέσι είναι ότι πρόκειται για τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Αν ο Αργεντινός ήταν ο κορυφαίος το 2021, είναι βέβαιον ότι τίθεται προς συζήτηση, στην περίπτωση που το μυαλό αποσυνδεόταν του παρελθόντος. Τουλάχιστον το 2019, όταν φαινόταν πως η κόντρα με τον Φαν Ντάικ θα ήταν οριακή, οι θαυμαστές του έκαναν επίκληση στην ποιότητα.
Φέτος, με τον 34χρονο επιθετικό να είναι πάλι το φαβορί, μόνον ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δείχνει να μπορεί να τον απειλήσει. Η απέχθεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στην Τσέλσι είναι προφανής, αφού και το 2012 ουδείς εκ των παικτών της πρωταθλήτριας Ευρώπης, καν ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, βρέθηκε στην τελική φάση των υποψήφιων, πολλώ δε μάλλον τώρα, που ο Ενγκολό Καντέ και ο Μέισον Μάουντ είναι οι υποψήφιοι. Οι Ιταλοί, πρωταθλητές Ευρώπης, ήταν ομάδα, με όλη την έννοια της λέξης, και οι πέντε που βρίσκονται στη λίστα, δηλαδή ο Τζίτζι Ντοναρούμα, ο Νικολό Μπαρέλα, ο Λεονάρντο Μπονούτσι, ο Τζόρτζιο Κελίνι και ο Ζορζίνιο, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, φέτος κατέκτησε το Euro και το Champions League, είναι δυστυχές αλλά, δεν μπορούν να εγείρουν αξιώσεις. Ο Σιμόν Κιέρ δεν βρίσκεται εκεί λόγω της ρώμης του στην κατάσταση με τον Κρίστιαν Έρικσεν, όταν ο τελευταίος κατέρρευσε στην πρεμιέρα της Δανίας στο Euro, με τη Φινλανδία, αλλά αν δεν υπήρχε αυτό δεν αποκλείεται να μη συμπεριλαμβανόταν.
Ο Λεβαντόφσκι, από την άλλη, δεν θα ήταν απαράδεκτο ή βέβηλο να το κάνει. Πέρυσι ήταν ο πρώτος σκόρερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αλλά φέτος η Μπάγερν δεν μπορούσε να επαναλάβει τον άθλο της ακριβώς επειδή έλειπε: στους δύο προημιτελικούς με την Παρί Σεν Ζερμέν, οι οποίοι έφεραν τον αποκλεισμό, ήταν τραυματίας.
Το «στίγμα», βεβαίως, ήταν η Πολωνία, που δεν προχώρησε στη δεύτερη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αν και ο «Λέβα» σκόραρε στα δύο από τα τρία παιχνίδια της. Από τον Ιανουάριο του 2021, ο Λεβαντόφσκι έχει σκοράρει σε 31 από τα 38 παιχνίδια που έχει παίξει συνολικά. Το καταπληκτικό σερί ήταν στην Bundesliga: από τις 12 Δεκεμβρίου του 2020 έως τις 18 Σεπτεμβρίου του 2021 έπαιξε σε 25 παιχνίδια πρωταθλήματος και έβαλε γκολ σε… 24. Σε οκτώ αναμετρήσεις εξ αυτών σημείωσε πάνω από ένα τέρμα. Αν παραλειπόταν ότι πρόκειται για δύο σεζόν, δηλαδή ότι η μία περίοδος ολοκληρώθηκε, άρχισε η άλλη με μία διαφορά δύο μηνών και ο ίδιος μπόρεσε να κρατήσει το σερί του ζωντανό για ακόμα έξι ματς, το κατόρθωμα παίρνει άλλη διάσταση.
Ο Μέσι, από τη μεριά του, σκόραρε σε 23 παιχνίδια από τα 42 που έχει παίξει ως τώρα και είχε και εκείνος ένα τυπικά… μεσσιανικό σερί. Πέτυχε γκολ σε οκτώ διαδοχικά ματς πρωταθλήματος από τις 6 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου και σε 10 από 11 ματς της Μπαρτσελόνα στη Liga. Σε αυτό το φεστιβάλ, επιπλέον, είχε έξι ασίστ, ενώ ο Λεβαντόφσκι, στο δικό του, πολύ μεγαλύτερο χρονικά, κρεσέντο, μόνο τρεις. Ωστόσο, ο Μέσι δεν έχει σκοράρει σε τρία ματς πρωταθλήματος με την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ πέτυχε ένα γκολ απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, για το Champions League.
Ο Λεβαντόφσκι, που έσπασε το ρεκόρ των 40 γκολ του μακαρίτη Γκερντ Μίλερ στην Bundesliga, έχει κάνει καλύτερο 2021 από τον Μέσι, η ομάδα του πήρε το πρωτάθλημα, σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα, ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο μισό της σεζόν, έχει βάλει εφτά γκολ σε ισάριθμα ματς πρωταθλήματος και δεν έχει σκοράρει στα δύο τελευταία, ενώ ο Μέσι δεν έχει παίξει σε πέντε παιχνίδια για τη Ligue 1, δύο φορές λόγω φυσικής κατάστασης, δύο για ένα ράγισμα και μία επειδή δεν ήταν στην αποστολή.
Το επιχείρημα, δηλαδή, ότι δεν κρίνεται ως το καλοκαίρι η «Χρυσή Μπάλα» δίνεται στον Λεβαντόφσκι, ενώ το ποιος ήταν ο καλύτερος, από τους δύο, για το 2021 είναι συζητήσιμο.
Το τρόπαιο του Copa America
Πότε ο τίτλος με την εθνική ομάδα δεν μέτρησε
Ο Μέσι θα κατακτήσει, παρ’ όλα αυτά, τη «Χρυσή Μπάλα», καθώς πήρε το Copa America με την Αργεντινή το καλοκαίρι. Αυτός ήταν ο πρώτος διεθνής τίτλος του και, επιτέλους, του έδωσε ένα ισχυρό επιπρόσθετο επιχείρημα στη συζήτηση για τον καλύτερο όλων των εποχών (ουδείς αμφιβάλλει ότι συγκαταλέγεται σε αυτούς). Τέτοιοι, εξάλλου, ήταν και οι κανόνες του «France Football», του περιοδικού που εφηύρε το συγκεκριμένο βραβείο το 1955. Κατά κανόνα, κάθε χρονιά, δινόταν στους παίκτες που είχαν κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο ή διεθνή.
Αν, όμως, αυτός είναι ο λόγος που θα πάρει τη «Χρυσή Μπάλα» ο Μέσι, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι την τελευταία 11ετία υπήρξαν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που παίκτης της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και της πρωταθλήτριας Ευρώπης δεν κατέκτησε το βραβείο, που είχε περάσει στην αιγίδα της FIFA: Ο Αντρές Ινιέστα ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και εκείνος που έβαλε το γκολ στον τελικό. Η Μπαρτσελόνα, επιπλέον, δεν έφτασε στον τελικό του Champions League, αφού αποκλείστηκε από την Ίντερ στον ημιτελικό. Πήρε, παρ’ όλα αυτά, το πρωτάθλημα Ισπανίας.
Παρόμοια περίπτωση, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, ήταν εκείνη δύο χρόνια μετά. Ο Ινιέστα κατέκτησε το Euro με τη «Ρόχα», η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Champions League, με θύτη την Τσέλσι, κυρίως διότι ο Μέσι έχασε το πέναλτι απέναντι σε μία ομάδα που έπαιζε με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής, το οποίο θα «κλείδωνε» την πρόκριση στον τελικό και ενδεχομένως το δεύτερο διαδοχικό Champions League, κάτι που η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε.
Τουλάχιστον, το 2018 η «Χρυσή Μπάλα» πήγε στον Λούκα Μόντριτς, ο οποίος ήταν πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης και φιναλίστ με την εθνική Κροατίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Όπως σας… αρέσει
Το αντικειμενικό και οι αμφιβολίες
Είναι προφανές ότι η κατάκτηση του Copa America από την Αργεντινή, με το 1-0 επί της Βραζιλίας στο «Μαρακανά» στις 11 Ιουλίου 2021, είναι η κορυφαία ποδοσφαιρική στιγμή το 2021. Θα υπήρχε σύγκριση αν η Αγγλία, την ίδια μέρα, κατακτούσε το Euro απέναντι στους Ιταλούς και δεν υπέκυπτε στα πιο λαχταριστά γονίδιά της.
Παρ’ όλα αυτά, η FIFA, σε τέτοιες περιπτώσεις, τον έχει αβαντάρει όσο κανέναν. Από το 2008 έως το 2019 ο Μέσι και ο Ρονάλντο (2008, 2013-14, 2016-17) έχουν κερδίσει 11 Χρυσές Μπάλες, που σημαίνει ότι μόνο ένας ποδοσφαιριστής μπόρεσε και παρεισέφρησε. Αφορμώμενος ο ιστορικός του μέλλοντος από αυτό το ποδοσφαιρικό στοιχείο, μπορεί να αποφανθεί ότι τότε το ποδόσφαιρο ήταν στη χειρότερη εποχή του, αφού δύο ποδοσφαιριστές μόνον μονοπώλησαν τα ατομικά βραβεία. Κι αυτό είναι δυσάρεστο, βέβαια, για όλους τους παίκτες που ενδεχομένως μελλοντικά να μην ακούγονται, όπως έχει συμβεί ιστορικά με τον Στάνλεϊ Μάθιους, τον Λεβ Γιασίν, τον Φλόριαν Άλμπερτ και τον Ιγκόρ Μπελάνοφ (για να δοθούν τέσσερα τυχαία παραδείγματα).
Και είναι δίκαιο να κατακτήσει το βραβείο κάποιος που έχει πάρει το Copa America, ειδικά αν αυτός είναι ένας από τους κορυφαίους από τότε που κλώτσησαν την πρώτη μπάλα, όμως ήταν εκείνος που επωφελήθηκε όταν βρέθηκαν άλλοι ποδοσφαιριστές σε αντίστοιχη θέση, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα προσωπικά βραβεία, οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες. Έχουν υπάρξει μονά ζυγά δικά του. Ως σχήμα οξύμωρο και σε μια αποστροφή του λόγου, το ότι ξέρει το ποδόσφαιρο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον δεν γίνεται να αποτελεί μονίμως δικαιολογία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται