ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Η άμυνα του πνίγει τους αντιπάλους

Το sportday.gr αναλύει τα πεπραγμένα των ερυθρολεύκων» στην άμυνα που θα αποτελέσει φέτος την σταθερά στο παιχνίδι τους

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει σαν σίφουνας σε Ελλάδα και Ευρώπη, διαλύοντας τους αντιπάλους που βρίσκει στον δρόμο του. Μετά την νίκη και επί της Ρεάλ Μαδρίτης έχει πλέον 2/2 στο ξεκίνημα της Ευρωλίγκας φιγουράροντας στην πρώτη θέση της κατάταξης λίγο πριν την πρώτη «διαβολοβδομάδα». Σίγουρα ακόμα είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα, ειδικά έχοντας παίξει 2 παιχνίδια στο ΣΕΦ χωρίς να έχει δοκιμαστεί μακριά από αυτό, αλλά είναι κάποια δεδομένα που δείχνουν ότι οι «ερυθρόλευκοι» βαδίζουν στον σωστό δρόμο.

Πνίγει τους αντιπάλους με την άμυνα του

Αν κάτι είναι εμφανές φέτος και η σύγκριση με πέρσι βγάζει «μάτι», είναι το αμυντικό effort του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δούλεψε πολύ στην προετοιμασία στον αμυντικό τομέα, γνωρίζοντας ότι για να παίξει το μπάσκετ που θέλει η ομάδα του, θα πρέπει να βγάζει αμυντικά στοπ για να έχει προϋποθέσεις για να τρέξει στο transition.

Στα 2 πρώτα παιχνίδια απέναντι στην Μπασκόνια και την Ρεάλ Μαδρίτης ο Ολυμπιακός έχει το αδιανόητο παθητικό 85,8 πόντων ανά 100 κατοχές (Drtg) και είναι μακράν πρώτος στην Ευρωλίγκα. Οι ερυθρόλευκοι δέχτηκαν 50 πόντους από την Μπασκόνια και 68 από την Ρεάλ Μαδρίτης, δείχνοντας ότι η άμυνα θα είναι η σταθερά τους φέτος.

Μεγάλο κομμάτι της αμυντικής τους συνέπειας είναι περιφερειακή άμυνα. Ο κόουτς Λάσο είπε ότι με 3/24 τρίποντα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις. Αλήθεια είναι αυτό, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα. Σύμφωνα με το InstatScout από τα 24 τρίποντα που εκτέλεσε η Ρεάλ Μαδρίτης, τα 19 ήταν μαρκαρισμένα (contested) όπως φαίνεται και στο παρακάτω shot chart, στα οποία οι παίκτες της Ρεάλ ευστόχησαν μόνο σε ένα.Το ίδιο θα μπορούσε να πει και ο Ιβάνοβιτς από το ματς της πρεμιέρας.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι στα 2 ματς που έχει δώσει ο Ολυμπιακός οι αντίπαλοι του σουτάρουν έξω από την γραμμή των 6,75 με το πενιχρό 7/48 (15%). Από αυτά τα 48, τα 36 ήταν πάνω σε άμυνα και μόλις 12 ελεύθερα, πράγμα που δικαιολογεί τα χαμηλά ποσοστά. Υπάρχει πάντα ένα χέρι μπροστά στο πρόσωπο του αντιπάλου αναγκάζοντας τους να παίρνουν τραβηγμένα σουτ.

Γενικότερα όμως, η ένταση και η ενέργεια που βγάζουν στα μετόπισθεν οι παίκτες του Ολυμπιακού, δυσκολεύουν τις προσπάθειες των αντιπάλων τους αναγκάζοντας τους να έχουν μόλις 35% ευστοχία στα σουτ εντός πεδιάς.

Σίγουρα η συνέχεια θα είναι πιο δύσκολη για τον Ολυμπιακό και η εβδομάδα που ακολουθεί θα τεστάρει τις αντοχές του, στο υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο τους αμυντικούς δείκτες του, αλλά δείχνει την κατεύθυνση που έχει στο γήπεδο και την φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News