ΓΕΩΡΓΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 0-2: Φιλί της ζωής από το VAR και τώρα… τελικός!

Με πέναλτι του Μπακασέτα στο 90′ και γκολ του Πέλκα στις καθυστερήσεις η εθνική πήρε «χρυσό» διπλό στη Γεωργία (2-0) και ταξιδεύει στη Σουηδία για το… κόλπο της πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ!

Έστω και με την ψυχή στο στόμα και στο παρά ένα η   Εθνική έφυγε με τους …αναγκαίους για την ελπίδα βαθμούς από το Μπατούμι χάρη στο 2-0 επί της ουραγού Γεωργίας για τον 2ο  ευρωπαϊκό Όμιλο  των προκριματικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2022.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά και προβλημάτισαν την ελληνική άμυνα  που είδε με ανακούφιση τη φάση του 7’  όταν Κβαρατσέλια  έστειλε την μπάλα στο δοκάρι όντας  σε θέση οφσάιντ. Στη συνέχεια όμως η εθνική πήρε το επάνω χέρι πρώτα με την επικίνδυνη σέντρα του Μασούρα,  που δεν αξιοποιήθηκε, και  δευτερόλεπτα αργότερα ο Παυλίδης έστειλε μεν την μπάλα στα δίκτυα  αλλά το γκολ μετά από την συνδρομή του VAR δεν μέτρησε καθώς είχε βγει ολόκληρη εκτός γραμμής πριν την γυρίσει στον σκόρερ ο Ανδρούτσος. Το σκηνικό συνεχίστηκε και στο 24΄ οι διεθνείς ζήτησαν γκολ στην κεφαλιά του Τζαβέλα υποστηρίζοντας ότι η μπάλα πέρασε την γραμμή όταν ο Λόρια την μπλόκαρε αλλά μάταια  καθώς εκ νέου το VAR δεν τους δικαίωσε. Ένα λεπτό αργότερα το μακρινό σουτ του Κακαμπάτζε βρήκε σε ετοιμότητα τον Βλαχομήδο, στη μοναδική περίπτωση που απειλήθηκε η ομάδα του Φαν Σχιπ που συνέχισε να αναζητά διαδρόμους προς την αντίπαλη άμυνα με γρήγορη μεταφορά της μπάλας από και προς τον Μασούρα που στο 40’ ανάγκασε με ωραίο σουτ τον Γεωργιανό γκολκίπερ σε καλή επέμβαση.  Η είσοδος του Πέλκα με το ξεκίνημα του β’ μέρους δεν έφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε ο Ολλανδός και σε μόλις 1-2 περιπτώσεις δημιουργήθηκαν  ανησυχητικές στιγμές για τον Λόρια με τους Γεωργιανούς να έχουν υποχωρήσει πολύ αλλά να αδυνατεί η αντίπαλος τους να τους προκαλέσει μεγάλους πονοκεφάλους. Παρόλα αυτά ο τεχνικός της Ελλάδας  δεν έκρινε σκόπιμο να διαφοροποιήσει κάτι στο παιχνίδι, καθυστέρησε απογοητευτικά να διαφοροποιήσει κάτι  με την είσοδο του Τζόλη και την ακόμα πιο καθυστερημένη του Μάνταλου  όσο περνούσε η ώρα το άγχος της νίκης επηρέαζε εντονότερα την όλο και πιο προβληματική στην ανάπτυξη της ομάδα του. Ουσιαστικά η μεγάλη στιγμή στο διάστημα αυτό 88’ με το σουτ του Τζόλη αλλά ένα λεπτό αργότερα ήρθε η …ανακούφιση με το πέναλτι που καταλογίστηκε σε χέρι του Γκιορμπελίτζε σε κεφαλιά του Χατζηδιάκου και την εύστοχη εκτέλεση του Μπακασέτα. Και όχι μόνον αυτό ο Πέλκας έκανε το τελικό 2-0 στο 95’  σφραγίζοντας την ελληνική νίκη – ελπίδα.

[5]

ΝΩΡΙΣ Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΣΤΟΝ ΣΙΩΠΗ

Το γεγονός ότι το ένα από τα  αμυντικά χαφ της Εθνικής  δέχθηκε πολύ νωρίς (5’) κίτρινη κάρτα δημιούργησε μια ανισορροπία  μπροστά από τα μετόπισθεν της με δεδομένο ότι οι γηπεδούχοι επιχείρησαν εξ αρχής να βρουν ελεύθερους διαδρόμους για να απειλήσουν τον  Βλαχοδήμο.

ΤΟ VAR ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Δις το VAR , πρώτα στο γκολ του Παυλίδη στο 11’ αλλά και την κεφαλιά του Τζαβέλα 13 λεπτά αργότερα δεν είχε  θετική για την Εθνική ετυμηγορία που θα της έδινε σ’ αμφότερες τις περιπτώσεις το προβάδισμα και ασφαλώς θα άλλαζε πολλά στον αγώνα. Αυτό ευτυχώς έγινε στο φινάλε με τον εντοπισμό του σωτήριου για την Ελλάδα πέναλτι σε βάρος των γηπεδούχων.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΑΝ ΣΧΙΠ

Στο ξεκίνημα του  β’ μέρους ο Ολλανδός τεχνικός έκρινε σκόπιμο να αλλάξει σύστημα αποσύροντας τον Παυλίδη από την γραμμή κρούσης της ομάδας του  που πλέον έψαξε το γκολ με  τους Μπακασέτα , Μασούρα και τον νεοεισελθόντα Πέλκα να  επιχειρούν να βρουν τους τρόπους να γίνουν πιο απειλητικοί από τον πρώτο.

Η… ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ

Παρά το γεγονός ότι στο  πρώτο μισό του β’ μέρους η Ελλάδα δεν πήρε αυτά που  ήθελε ο προπονητής της από τον Πέλκα και η ομάδα του έμοιαζε αποδιοργανωμένη επιθετικά  περίμενε (ποιος ξέρει τι και γιατί;) ως το 78’ για να  διαφοροποιήσει την εικόνα της. Και όταν το έπραξε έβγαλε τον πιο απειλητικό για τον αντίπαλο παίκτη του.

ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ, ΑΛΛΑ…

Στην επιστροφή του στην 11αδα της Εθνικής ομάδας ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής αποτέλεσε σημείο αναφοράς  στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της και αγωνιζόμενος πίσω από τον Παυλίδη ήταν μέσα σχεδόν σ’ όλες τις σημαντικές φάσεις του πρώτου μέρους. Αλλά και στο 2ο , αρχικά τουλάχιστον , ήταν εκείνος που έστω και ελάχιστα προβλημάτισε την αντίπαλη άμυνα πριν ο Φαν Σχιπ κρίνει σκόπιμο να τον αποσύρει από το παιχνίδι. Ευτυχώς ήρθε στο φινάλε το πέναλτι- δώρο από τους γηπεδούχους και ο Ολλανδός και η Εθνική έμειναν όρθιοι.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News