Αλαφούζος: Αγαπημένο πουλέν του Μαξίμου

Συγκεκριμένα μέλη της «πράσινης» εγκληματικής οργάνωσης επιβαρύνονται και με κατηγορίες για εκβιασμούς κι εμπρησμούς. Διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας SportDay.

Υστερα από εμπεριστατωμένη και πολύμηνη προανακριτικής έρευνα του τμήματος Ειδικών Ερευνών της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης οργανωμένης αθλητικής βίας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά δεδομένα, ένορκες εξετάσεις μαρτύρων, ειδικές ανακριτικές πράξεις κι ανάλυση των δεδομένων αυτών, συλλογή κι επεξεργασία βιντεοληπτικού υλικού, καθώς κι εργαστηριακές εξετάσεις εγκληματολογικών ευρημάτων, διακριβώθηκε διαρκής εγκληματική δραστηριότητα οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού, η οποία παρουσιάζει χαρακτηριστικά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης.

Ναι, σωστά διαβάζετε, εγκληματική οργάνωση. Και δεν το λέμε εμείς, το αποφαίνεται η αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας, που έκανε φύλλο και φτερό τους συλληφθέντες οπαδούς και τη δράση τους. Πρόκειται για συνολικά 48 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα υποστηρικτές του Παναθηναϊκού. Τα ονόματά τους, που για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύονται, βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, ενώ μεταξύ αυτών είναι κι αρκετοί ανήλικοι, με συνέπεια ν’ απαγγελθούν κατηγορίες και στους γονείς τους.

Είναι η υπόθεση που είχε αρχίσει να ξετυλίγεται στις αρχές του μήνα, με τη σύλληψη των πρώτων «πράσινων» παραβατών και τον σχηματισμό δικογραφίας που περιελάμβανε ένα σωρό αδικήματα. Αυτό που εξακολουθεί, πάντως, να εγείρει εύλογα ερωτήματα είναι γιατί τα έργα κι οι ημέρες των συλληφθέντων δεν έχουν συνδεθεί έστω και ως υπόθεση προς διερεύνηση με τον επίσημο Παναθηναϊκό. Εχουν να πουν κάτι επ’ αυτού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης κι ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης; Κάποιος υπεύθυνος τέλος πάντων.

Δεν έπαιρναν εισιτήρια απ’ την ΠΑΕ οι εν λόγω νεαροί; Δεν είχαν καμία επαφή -άμεση ή έμμεση- ούτε με τον Γιάννη Αλαφούζο ούτε με κάποιο στέλεχος του «τριφυλλιού»; Ξαφνικά οι χουλιγκάνοι έγιναν αυτόφωτοι και μόνο οι οπαδοί του Ολυμπιακού -στην υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Λυγγερίδη- ήταν σώνει και καλά καθοδηγούμενοι, υποκινούμενοι ή δεν ξέρουμε κι εμείς τι άλλο απ’ όλα όσα διακινούσαν τα διάφορα «παπαγαλάκια»;

Τι σόι λογική και -πρωτίστωςτι είδους νομική προσέγγιση είναι αυτή όπου απαιτούμε… ικριώματα και λαιμητόμους ανάλογα με το χρώμα της ομάδας και το όνομα του προέδρου, αν δηλαδή τον λένε Βαγγέλη Μαρινάκη ή Γιάννη Αλαφούζο.

Τι ευαισθησία α λα καρτ είναι αυτή, που όταν ο ιδιοκτήτης του αθλητικού συλλόγου τυγχάνει περιούσιος του πρωθυπουργικού μεγάρου επικαλούμαστε τη διάκριση των εξουσιών, της εκτελεστικής απ’ τη δικαστική κι όταν δεν είναι ημέτερος, πηγαίνει περίπατο ο… Μοντεσκιέ κι ασκούνται πιέσεις για ν’ αποδοθούν κατηγορίες, κι ας είναι εντελώς έωλες και τραβηγμένες απ’ τα μαλλιά.

Στη μία περίπτωση, η κυβέρνηση και τα δεκανίκια της δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να βάλουν τη λάσπη στον ανεμιστήρα και να τον στρέψουν προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη και γενικά στον Ολυμπιακό, ενώ αντίθετα στην άλλη έμειναν αμίλητοι κι αδρανείς. Μη τυχόν και λεκιαστεί ο αγαπημένος επιχειρηματίας του Μαξίμου.

Αλήθεια, ο λαλίστατος κύριος Πορτοσάλτε, που εμφανιζόταν έμπλεος ιερής αγανάκτησης στην υπόθεση Λυγγερίδη, τώρα τα βρίσκει όλα καλώς καμωμένα απ’ τους πολιτικούς του φίλους; Προφανώς, όταν πρόκειται να θιγεί ο ιδιοκτήτης του καναλιού, το «νόμος και τάξη», η «μηδενική ανοχή» κι όλοι οι βαρύγδουποι φιλιππικοί μπαίνουν στο ντουλάπι του ΣΚΑΪ;

Για ν’ αντιληφθεί κι ο πλέον αδαής, πάντως, το μέγεθος της υπόθεσης και το βάθος της σήψης, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση, xρησιμοποιούσε για γραφεία και ορμητήριο τον χώρο όπου φέρεται να εδρεύει και να λειτουργεί νομιμοφανώς παράρτημα (Τοπική Οργάνωση) του πολιτικού κόμματος «Παναθηναϊκό Κίνημα» (μετον διακριτικό τίτλο «ΠΑΝ.ΚΙ.»). Σύμφωνα με τα συλλεχθέντα στοιχεία, ήταν και γραφεία συνδέσμου με την επωνυμία «West Block».

Επίσης, όπως προέκυψε απ’ το σύνολο του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί, συνεχίζοντας να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν ενεργά σε παράνομες δραστηριότητες και να εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις, γεγονός που καταδεικνύει την πλήρη αδιαφορία τους για τις επιβληθείσες δικαστικές απαγορεύσεις.

Μακρύς ο κατάλογος

Το τμήμα Ειδικών Ερευνών της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης οργανωμένης αθλητικής βίας κωδικοποιεί την εγκληματική δράση σε οκτώ αξιόποινα περιστατικά. Αναφέρει επιγραμματικά συμπλοκή με οπαδούς του Ολυμπιακού στον Κολωνό, επίθεση σε Λαρισαίους, ληστρικό «πέσιμο» σε Ρώσο υπήκοο στην Αγία Βαρβάρα, επεισόδια με υποστηρικτές του Ατρομήτου, επίθεση σε οπαδό της ΑΕΚ, επίθεση σε γνωστό Ολυμπιακό στην Πετρούπολη.

Επίσης, αναφέρονται συγκεκριμένα άτομα ως συντονιστές ή πρωταίτιοι στις εγκληματικές δραστηριότητες που περιγράφονται απ’ τους αστυνομικούς.

Κόκκινο πανί το… Ρουφ

Και τι δεν περιέχει, πάντως, το κατηγορητήριο. Να φανταστεί κανείς ότι κάποιοι απ’ τους δράστες έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν σε οπαδούς του ΠΑΟ Ρουφ (μετά τον αγώνα του με τον Φοίνικα Περιστερίου), επειδή είχαν ερυθρόλευκα διακριτικά και τους πέρασαν για φιλάθλους του Ολυμπιακού!

Φυσικά, απ’ το κατηγορητήριο δεν εκλείπουν οι ναρκωτικές ουσίες. Μάλιστα, αναφέρονται συγκεκριμένοι συλληφθέντες ως έμποροι αυτών των ουσιών και προμηθευτές των υπόλοιπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News