ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Να κερδίσει τους Λιθουανούς με... στυλ

Μπορεί να έφυγε πικραμένος από τη Βαρκελώνη, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να σηκώσει κεφάλι και να επικρατήσει της Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ, στέλνοντας το μήνυμα πως φέτος ήρθε για να… μείνει.

Στην Βαρκελώνη έψαξε την υπέρβαση, έπαιξε πολύ καλά για ένα δεκάλεπτο, η άμυνα τον κράτησε στον αφρό μέχρι το φινάλε -με τα όποια κενά διαστήματα- αλλά στο τέλος έφυγε με ένα «αχ» στις βαλίτσες. Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα δεν κέρδισε, αλλά έδειξε τα δόντια του απέναντι σε μία εκ των μνηστήρων του τίτλου. Τα οριακά παιχνίδια όσο εύκολα κερδίζονται, το ίδιο εύκολα χάνονται, όπως έλεγε και ο Μέιερς στο «Match point» του Γούντι Άλεν «αυτός που είπε πως προτιμά να είναι τυχερός, παρά καλός, έχει πιάσει το νόημα της ζωής».

Κόντρα στη Ζαλγκίρις θα πρέπει να διαχειριστεί ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι και σίγουρα όχι εύκολο, όπως παραδέχτηκε και ο προπονητής του. Οι Λιθουανοί είναι τα τελευταια μια ομάδα που του βάζει δύσκολα στο ΣΕΦ, αλλά το φετινό είναι ένα ματς από το οποίο ζητούνται… αποδείξεις, καθώς έχει κολλημένο πάνω του τη στάμπα του «πρέπει».

Είναι καλό το να κερδίζεις με βάση την άμυνά σου τη Ρεάλ, όπως το ίδιο θετικό είναι να στέκεσαι για 45 λεπτά ως ίσος προς ίσο στο «Παλαού» με την Μπαρτσελόνα, όμως για να κερδίσεις τη Ζαλγκίρις, η λογική πρέπει να είναι αλλιώτικη.

Ο Ολυμπιακός κράτησε και τους Καταλανούς σε πολύ χαμηλά ποσοστά από την περίμετρο, αφού η άμυνά του, η πίεση πάνω στην μπάλα και τα δυναμικά hedge out που επιλέγει από τη θέση «4» και οι γρήγορες περιστροφές του, βγάζουν συνεχώς χέρια πάνω στα αντίπαλα σουτ. Τα 5/24 από το τρίποντο ήταν απότοκο των παραπάνω και λιγότερο της αστοχίας των παικτών του Σάρας, που δε βρήκαν συνεχόμενες καλές εκτελέσεις, αλλά όπως είδαμε δεν έφτανε.

Αυτό, διότι δεν υπήρχε η σταθερά στην επίθεση, αφού ο Ντόρσεϊ είχε τις στιγμές του, ο Γουόκαπ διάβασε όσο έπαιξε την αντίπαλη άμυνα, πηγαίνοντας προς το καλάθι και ο Σλούκας πάλεψε αλλά αστόχησε στο φινάλε. Και οι τρεις τους δέχτηκαν το ίδιο… δηλητήριο που μοιράζουν απλόχερα, αφού η Μπάρτσα κατάφερε να τους πιέσει σε εξοντωτικό βαθμό.

Με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις οι «ερυθρόλευκοι» θα χρειαστεί να κερδίσουν με στυλ… επιθετικό. Πρώτον για να μην μπλέξουν σε επικίνδυνα μονοπάτια, αφού είναι μια ομάδα ποιοτικά ανώτερη από τους Λιθουανούς. Δεύτερον, διότι με την πίεση των συνεχόμενων παιχνιδιών, θα πρέπει να κερδίζει και χωρίς να βγάζει την ίδια ένταση. Δεν είναι δυνατόν να παίζει μία σεζόν, μόνο στα κόκκινα, αφού και το ρόστερ -προς το παρόν τουλάχιστον- απαρτίζεται από 12, συν τους μικρότερους.

Στο ΣΕΦ θα χρειαστεί κάποιον να τραβήξει το κάρο επιθετικά και να παρασύρει τους υπόλοιπους. Είτε αυτός λέγεται Ντόρσεϊ, που είναι και ο ρόλος του και τον υπηρετεί άψογα ή μέχρι και ο Λαρεντζάκης, που δικαιολογεί κάθε δευτερόλεπτο παρουσίας του στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός πέραν από σωστές επιλογές θα χρειαστεί και ταχύτητα, αφού όπως έδειξε με την Μπασκόνια, όταν βρει ανοιχτό γήπεδο ψάχνει τις εκτελέσεις στα πρώτα 5-6 δευτερόλεπτα.

Αν μάλιστα η επίθεση κολλήσει σε ορισμένα σημεία, δεν είναι κακό να διαβάσει το μάθημα που του έδωσε η Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί μόλις είδαν τα δύσκολα, ακούμπησαν την μπαλα στον Μίροτιτς, ο οποίος από το ποστ βρήκε σταδιακά ρυθμό. Φαλ και Πρίντεζης μπορούν να βρουν λεπτά και σκορ κάτω από το καλάθι, ειδικά με την απουσία και του Λοβέρν, δίνοντας στον Ολυμπιακό εύκολους και ξεκούραστους πόντους.

Αν μάθει να κερδίζει τη Ζαλγκίρις και την κάθε Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ, με τρόπο εμφατικό και μη αμφισβητήσιμο, τότε εμφανίσεις σαν τη χθεσινή θα αποκτήσουν και υπόσταση στη βαθμολογία. Τότε θα μπει και το τελευταίο σουτ και η 8αδα θα είναι όχι απλώς προσιτή, αλλά και… κλειδωμένη!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News