Υπεράνω Όλων: Αυτό το παιχνίδι δεν έχει καμιά σχέση με κανένα άλλο

Νέες ομάδες Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, με νέους προπονητές

Αυτό το παιχνίδι δεν έχει καμιά σχέση με κανένα άλλο. Από μόνο του είναι η «μάχη» μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων. Ανεξάρτητα από την βαθμολογική θέση, ανεξάρτητα αν ο Ολυμπιακός δημιούργησε την χαοτική διαφορά στα τρόπαια καθιστώντας τον ΠΑΟ αιώνια δεύτερο, πάντα θα είναι ντέρμπι.

Από την μια ο Παναθηναϊκός που πιστεύει πιο πολύ από ποτέ ότι θα σταματήσει τα 17 χρόνια ανομβρίας σε τίτλους και από την άλλη ο Ολυμπιακός ο οποίος θέλει να επιστρέψει στα Πρωταθλήματα. Το χρονικό σημείο είναι κομβικό. Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει ή τουλάχιστον δεν χάσει θα διατηρήσει τις ελπίδες του μέχρι τέλους, όσο και αν είναι νωρίς ακόμη, από την άλλη ο ΠΑΟ με νίκη αν δεν το πάρει φέτος δεν θα το πάρει ποτέ.

Νέες ομάδες και οι δύο, με νέους προπονητές, αλλά ο Ολυμπιακός βρίσκεται θεωρητικά πιο πίσω μιας και άλλαξε πρόσφατα φιλοσοφία στον πάγκο. Μένει να φανεί ποια ομάδα ευεγερτήθηκε περισσότερο από την μεγάλη διακοπή στο Πρωτάθλημα. Θα ήταν ο Ολυμπιακός σε αυτή την θέση αν όμως δεν είχε την απουσία τόσων πολλών διεθνών.

Είναι πάντως κρίμα να διεξάγεται ένας τέτοιος αγώνας χωρίς την παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών. Κάποια στιγμή πρέπει ΟΛΟΙ , Πρόεδροι ομάδων, Πολιτεία, οπαδοί, Σούπερ Λιγκ, Αστυνομία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσει αυτό το έκτρωμα.

Οι παλιότεροι ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ. Πρέπει ΟΛΟΙ να ωριμάσουν και να δουν ότι είναι τουλάχιστον μ@λ@κία το να παίζει η εκάστοτε φιλοξενούμενη ομάδα στον «λάκκο με τα λιοντάρια». Θέληση δεν υπάρχει. Τρόποι πολλοί. Δεν είναι λύση η απουσία παντελώς φιλοξενούμενων οπαδών. Αντιθέτως μεγαλώνει την αντιπαλότητα και την βία και την βγάζει στους δρόμους και τις γειτονιές.

Έχει χαθεί εντελώς η έννοια του εκτός έδρας. Όλη αυτή η «ιεροτελεστία» του να ετοιμάζεσαι να πας στην έδρα του αντιπάλου. Και ΟΛΟΙ θέλουν δεν ανοίγει ρουθούνι. Ότι σας λέω. Αν δηλώνουν ΟΛΟΙ ανήμποροι να πραγματοποιήσουν μια ποδοσφαιρική συνάντηση με 2.000 φιλοξενούμενους οπαδούς τότε ας παραιτηθούν. Αν ΟΛΟΙ οι οπαδοί δεν μπορούν να προστατεύσουν το δικαίωμα τους να βρίσκονται στις κερκίδες όλων των γηπέδων τότε είναι άξιοι της μοίρας τους.

Σας είπα, τρόποι υπάρχουν. Αν πχ οι οπαδοί μιας ομάδας δημιουργήσουν επεισόδια είτε εντός είτε εκτός έδρας να χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα να βρίσκονται στις κερκίδες στα εκτός έδρας ματς όλη την υπόλοιπη χρονιά. Την επόμενη χρονιά ως υπότροποι αν δημιουργήσουν ξανά επεισόδια σε οποιοδήποτε ματς η «ποινή» να μετατρέπεται αυτομάτως σε τρία χρόνια στέρησης. Και αντιθέτως όσοι δεν δημιουργούν φασαρίες να δίνουν κανονικά το παρόν.

Για φανταστείτε πχ ένα ντέρμπι με παρουσία φιλοξενουμένων και το πέταλο των οργανωμένων της γηπεδούχου άδειο εξ αιτίας επεισοδίων που είχαν κάνει. Θα πονέσει ναι ή όχι; Θα το ξανακάνουν; Και επειδή έχω φάει την ζωή μου στα γήπεδα μιλάω για πραγματικά επεισόδια. Όχι για «επεισόδια» που πολλές φορές «δημιουργούν» με την στάση τους τα ΜΑΤ.

Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2026 να εξακολουθεί να υπάρχει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ μετακίνησης οπαδών. Ένα μέτρο παντελώς ηλίθιο από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε. Να υπάρχουν οπαδοί ηλικίας 30 χρονών και βάλε και να μην έχουν δει ποτέ Τούμπα, Χαριλάου, Φιλαδέλφεια, Λεωφόρο, Καραϊσκάκη κλπ. Μια χαρά μπορούν. Εισιτηριάκι, ταυτοποίηση στοιχείων στην είσοδο, ολική μετακίνηση όλων μηδενός εξαιρουμένου με πούλμαν και ΜΜΜ, και όλα καλά. Άντε γιατί κοντεύουμε να ξεχάσουμε τα αυτονόητα. Αυτό λέγεται επιτυχία, όχι «πονάει χέρι ,κόβεις χέρι».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News