Πορτογαλία: Η επόμενη μέρα στην εθνική μετά τον Κριστιάνο

Το ζητούμενο, πάντως, δεν είναι να βρεθεί ένας ποδοσφαιριστής που θα αντιγράψει τον Ρονάλντο, αλλά να μοιραστεί η ευθύνη του σκοραρίσματος και της δημιουργίας ανάμεσα σε περισσότερους παίκτες.

Η εθνική Πορτογαλίας μπαίνει σε μία καινούργια εποχή, καθώς η αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο αφήνει ένα τεράστιο κενό στην επίθεσή της.

Παράλληλα, όμως, μ’ αυτήν την εξέλιξη δίνεται η ευκαιρία σε μία νεότερη γενιά ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Ο Ζόρζε Ζεζούς ανακοίνωσε την πρώτη αποστολή μετά το αντίο του 41χρονου σούπερ σταρ, επιλέγοντας δέκα ποδοσφαιριστές για τις θέσεις της γραμμής κρούσης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, εμπειρίες κι αγωνιστικές δυνατότητες. Ωστόσο, στη νέα αυτή λίστα, ο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι ο Ραφαέλ Λεάο, μόλις 27 ετών, στοιχείο που αποτυπώνει τη στροφή σε πρόσωπα με σημαντικό μέλλον μπροστά τους.

Στην αποστολή βρίσκονται επίσης οι Ζοάο Φέλιξ, Γκονσάλο Ράμος, Πέδρο Νέτο, Φρανσίσκο Τρινκάο, Φάμπιο Σίλβα, Κάρλος Φορμπς, Ροντρίγκο Μόρα, Ζεοβάνι Κουέντα και Γκουστάβο Βαρέλα, συνθέτοντας ένα σύνολο με αρκετές εναλλακτικές επιλογές.

Οι φετινές επιδόσεις των δέκα ποδοσφαιριστών στο σκοράρισμα και στη δημιουργία ευκαιριών δείχνουν ότι η Πορτογαλία διαθέτει διαφορετικές λύσεις για την επιθετική της γραμμή.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Τρινκάο, ο οποίος μετρά επτά τέρματα και τέσσερις ασίστ σε 17 συμμετοχές με την Αλ Αχλί, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 2,5 σουτ και 1,5 πάσες για τελική ανά αγώνα.

Με τη φανέλα της Πορτογαλίας, ο 26χρονος έχει πετύχει τρία γκολ κι έχει μοιράσει μία ασίστ σε 22 εμφανίσεις, παρά το γεγονός ότι μόλις πέντε φορές ξεκίνησε βασικός.

Το ζητούμενο, πάντως, δεν είναι να βρεθεί ένας ποδοσφαιριστής που θα αντιγράψει τον Ρονάλντο, αλλά να μοιραστεί η ευθύνη του σκοραρίσματος και της δημιουργίας ανάμεσα σε περισσότερους παίκτες.

Ο Ζεζούς έχει πλέον την ευκαιρία να δοκιμάσει διαφορετικούς συνδυασμούς, αξιοποιώντας τόσο κλασικούς επιθετικούς περιοχής όσο και ποδοσφαιριστές που κινούνται στα άκρα ή πίσω απ’ τον φορ.

Τα πρώτα συμπεράσματα θα προκύψουν στις αναμετρήσεις με τη Δανία το προσεχές Σάββατο και την Ουαλία στις 17 του μήνα, για το Nations League.

Η πρόκριση στα προημιτελικά έχει ήδη «κλειδώσει», επομένως το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο πώς θα διαμορφωθεί η νέα επιθετική ταυτότητα της ομάδας, χωρίς τον άνθρωπο που σημάδεψε την ιστορία της.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News