ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Η Τρίπολη θα κρίνει τη σοβαρότητα του Παναθηναϊκού

O Σταύρος Καραΐνδρος αναλύει τη… λεπτή πράσινη γραμμή που ορίζει την έως τώρα εικόνα του Παναθηναϊκού και εξηγεί την ανάγκη για νίκη στην Τρίπολη επί του Αστέρα

Ο ορισμός της κανονικότητας στον Παναθηναϊκό είναι μυστήριο πράγμα. Κανονικότητα είναι να διεκδικείς το πρωτάθλημα. Τούτο έχει να το κάνει από το 2014 σε συνθήκες ανταγωνισμού. Σχεδόν μία δεκαετία μετά οι “πράσινοι” προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους και για πρώτη φορά εφέτος δείχνουν μία… τάση να επιστρέψουν τουλάχιστον σε μία φάση που θα κάνουν το αυτονόητο.

Αυτονόητο είναι να κερδίζεις στην έδρα σου υποδεέστερους αντιπάλους. Το έκανε με τον Απόλλωνα, με τον Βόλο και με τον Ιωνικό. Σύνολο 13-2 γκολ. Από την άλλη, τρία παιχνίδια εκτός, μηδέν γκολ, 2 παθητικό, μόλις ένας βαθμός. Το οξύμωρο του πράγματος που σηκώνει συζήτηση. Πώς γίνεται ο Παναθηναϊκός της Λεωφόρου να βγάζει ποιότητα, γεμάτο ποδόσφαιρο και άκρως παραγωγικό και στα εκτός να “εξαφανίζεται” με την πρώτη στραβή; Γκολ ο ΠΑΣ, καμία αντίδραση. Γκολ ο Άρης, επίσης. Γκολ ο Ιωνικός στη Λεωφόρο, έβαλε άλλα τρία και έκανε το 1-1, 4-1. Αγνωσται αι βουλαί του Κυρίου.

Επιστρέφουμε στο νόημα του κειμένου. Για μία ομάδα που μετράει έντεκα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και σχεδόν άλλα τόσα χωρίς την έννοια του πρωταθλητισμού, το να κερδίζει στην έδρα της εύκολα είναι σημαντικό βήμα προς τα μπροστά. Ο αντίπαλος δεν πηγαίνει πλέον με το θράσος του παρελθόντος. Πάει για να προσπαθήσει να μειώσει την επιθετική διάθεση του Παναθηναϊκού και να μπλοκάρει τα ατού του. Με Καρλίτος, Βιτάλ, Αλεξανδρόπουλο, Χατζηγιοβάνη και αισίως τον Παλάσιος δύσκολα το καταφέρνεις, σημαντικό για τον Γιοβάνοβιτς πως μπήκε και αυτός στην εξίσωση.

Πλέον δεν υπάρχει “πάω στην έδρα του Παναθηναϊκού και μπορώ να πάρω αποτέλεσμα”. Τείνει να εξελιχθεί σε “πάω στην έδρα του Παναθηναϊκου να φάω όσα λιγότερα μπορώ”. Ο Βόλος είναι μία σύγκριση. Πέντε έφαγε από τον Παναθηναϊκό, τέσσερα έβαλε στον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Ούτε το ένα παιχνίδι παράτησε ούτε το άλλο. Οποιος είδε και τα δύο θυμάται. Η ειδοποιός διαφορά είναι η διάθεση μετά το… στράβωμα. Ο Παναθηναϊκός δεν αφήνει να στραβώσει στην έδρα του, “κόβει τον βήχα” στους αντιπάλους.

Όλα αυτά με τον αστερίσκο των εκτός. Πάει στην Τρίπολη, σε μία έδρα που ποτέ δεν περνάει καλά. Ο Αστέρας πέτυχε την πρώτη νίκη, δεν άξιζε να φτάσει μέχρι την 6η αγωνιστική για να το κάνει, έχει το ψυχολογικό μομέντουμ και τη δίψα να συνεχίσει ανοδικά. Ματς σαν κι αυτό με τον Άρη, παρόμοιο με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ίδιες συνθήκες θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός, το θέμα είναι η δική του διαχείριση στο παιχνίδι του προσεχούς Σαββάτου.

Θέλει το αποτέλεσμα όχι μόνο για να παραμείνει στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας, όχι μόνο για να σταματήσει το “κρύο-ζέστη” στον κόσμο του, αλλά για να δείξει στους αντιπάλους, τους κανονικούς του πρωταθλητισμού, πως φέτος πηγαίνει για ό,τι καλύτερο μπορεί αφήνοντας μία και καλή τα παλιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν καταφέρει ούτε τώρα το τρίποντο, θα χαρακτηριστεί ως ασόβαρος. Και θα είναι πλήγμα πάνω στην προσπάθεια για να αποδείξει το αντίθετο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News