Οι λόγοι της απογείωσης του Φίλιπς

Πώς ο Μπιέλσα τον έβαλε σε τροχιά εκτίναξης προς τη δόξα και η εντολή του Σαουθγκέιτ που του επέτρεψε να γίνει δημιουργός του γκολ της αγγλικής νίκης

Ξέρετε πόσα χρόνια είχε να λάμψει ένας παίκτης της Λιντς στην εθνική Αγγλίας; Πολλά. Πάρα πολλά. Και ξέρετε από πότε ένας παίκτης των «παγωνιών» είχε να πρωταγωνιστήσει και εν τέλει να δημιουργήσει ένα γκολ των λιονταριών; Από το 1999 και τον Ντέιβιντ Μπάτι…

Ο Κάλβιν Φίλιπς είναι όμως εδώ όχι απλά για να πει πως έκανε ό,τι και ο συμπαθής κατά τα άλλα μέτριος όμως ποδοσφαιριστής Μπάτι. Ο Φίλιπς είναι εδώ για να αρπάξει την ευκαιρία και να αρχίσει να συγκρίνεται όχι μόνο με τον Πίρλο (ο Πίρλο της Λιντς τον φωνάζουν οι οπαδοί στο Γιορκσάιρ) αλλά και με τα ιερά τέρατα της μεγάλης ομάδας των αρχών της δεκαετίας του ’70.

 

Η απογείωση με Μπιέλσα

Όταν ο Μαρσέλο Μπιέλσα έκανε την πρώτη επαφή με τους ανθρώπους της Λιντς για να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία κλείστηκε μαζί τους για παραπάνω από 12 ώρες σε ένα γραφείο και συζητούσαν πώς θα μπορέσουν να συνεργαστούν. Ο Μπιέλσα ήθελε εγγυήσεις. Και απόλυτη ελευθερία για να μπορέσει να ξανακάνει τη Λιντς μεγάλη.

Ένα από τα πράγματα που έκανε ο Μπιέλσα ήταν να περνά ατελείωτες ώρες στο προπονητικό κέντρο και να ασχολείται με όλους παίκτες. Από εκείνους της πρώτης ομάδας όσο και τους μικρούς της ακαδημίας. Πριν από περίπου μια εβδομάδα ενδεχομένως να είδατε ότι ήταν στο γήπεδο με τα παιδιά της ομάδας των τζούνιορς. Ηταν βράδυ Δευτέρας και έδινε τα φώτα τους στους μικρούς.  Αυτά τα φώτα που άρχισε να δίνει σε παίκτες όπως ο Κάλβιν Φίλπς λίγα χρόνια νωρίτερα.

Ο Μπιέλσα από την πρώτη στιγμή δούλεψε σε δύο τομείς με τον Φίλιπς. Η πρώτη ήταν η εκγύμνασή του. Καθημερινά τον μετρούσε. Κρατούσε όλες τις λεπτομέρειες από την απόδοσή του στις προπονήσεις. Την πρόοδο ή την τυχόν στασιμότητα του. Του έλεγε πού και πώς έπρεπε να δουλέψει.

Το δεύτερο ήταν  η διατροφή του. Ο Φίλιπς έχει μια τάση να παίρνει εύκολα κιλά. Και ο Μπιέλσα βρήκε το πως θα καταφέρει να διατηρεί τη φόρα του. Πώς θα είναι πάντα στα… κιλά του. Τα λίγα στο σώμα του, αλλά τα πολλά στην αξία του.

 

Η ελευθερία από τον Γκάρεθ

Ο Φίλιπς παίζει πολύ deep (αρκετά πίσω) στη Λιντς. Είναι ο κλασικός holding midfielder που θα ανακόψει αντίπαλες επιθέσεις και θα πάρει την πρώτη μπάλα από τους αμυντικούς για να ξεκινήσει την ανάπτυξη του παιχνιδιού μιας εκ των πιο θεαματικών ομάδων στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, όμως, σκέφτηκε να κάνει κάτι παραπάνω. Εχοντας έναν πολύ καλό αμυντικό μέσο μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς, τον Ράις τη Γουέστ Χαμ, θα δώσει εντολή στον Φίλιπς να παίξει ψηλότερα. Από τα δεξιά έχοντας περισσότερη ελευθερία στο παιχνίδι του.

Αυτό το επέτρεψε να τελειώσει το πρώτο ημίχρονο ως ο μοναδικός παίκτης με 100% επιτυχία σε ολοκληρωμένες πάσες και να κάνει το μοναδικό σουτ στον στόχο για τους Αγγλους.

Στην επανάληψη δε, θα κάνει την καλύτερη προσπάθεια του ματς δημιουργώντας το γκολ του Στέρλινγκ. Ηταν μια εμφάνιση που δίνει πολλές υποσχέσεις. Όχι μόνο για το μέλλον του ίδιου, αλλά και εκείνο της εθνικής Αγγλίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Όπως βλέπετε και παραπάνω στη φωτό, όλη η κίνηση του Στέρλινγκ και του Φίλιπς και την πάσα του τελευταίου στη φάση του 1-0 είναι πραγματικά εντυπωσιακή!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News