Παναθηναϊκός: Φέρτε του τον ψυχίατρο

O Σταύρος Καραϊνδρος γράφει για τον αλλοπρόσαλλο Παναθηναϊκό που συνεχίζει να προβληματίζει στα εκτός έδρας παιχνίδια πετώντας στα σκουπίδια την προσπάθειά του έως τώρα

Λάθη έκανε και με τον Απόλλωνα, αλλά πήρε ευρεία νίκη. Λάθη έκανε και με τον Βόλο, αλλά του έριξε πέντε. Λάθη και με τον Ιωνικό, αλλά έβαλε ακόμα μία “τεσσάρα”. Λάθη έκανε και στην Τρίπολη, αλλά μπροστά δεν πήρε αυτά που ήθελε. Ο Παναθηναϊκός είναι ξεκάθαρο πλέον πως έχει τα… ψυχολογικά του στα εκτός έδρας παιχνίδια, αφού με μοναδική εξαίρεση το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, σε όλα τα υπόλοιπα παρουσιάζει ένα προβληματικό πρόσωπο που προκαλεί ερωτηματικά.

Βλέπετε, είναι τα εντός έδρας ματς που έρχονται σε σύγκριση με τις επιδόσεις μακριά από τη Λεωφόρο που προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Η μοναδική διαφορά με τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι πως στην Τρίπολη ο Παναθηναϊκός για ένα ημίχρονο, το δεύτερο, ήταν κοντά στο κανονικό του. Και το κανονικό του είναι αυτό που δείχνει στο “Απόστολος Νικολαϊδης” και έχει ανεβάσει τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του κόσμου.

Ανέβασε τις προσδοκίες, αλλά συνεχίζει τις ψυχρολουσίες

Αν μιλούσαμε για τον περσινό Παναθηναϊκό, οκ μία ήττα στην Τρίπολη θα ήταν το φυσικό επακόλουθο του κατήφορου. Επειδή, όμως, μιλάμε για τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς είναι πραγματικά case study το πώς συμπεριφέρεται όταν αγωνίζεται μακριά από το “σπίτι” του. Στο 30′, κόντρα στη ροή του αγώνα που ήθελε τον Αστέρα να έχει κατοχή και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, βρήκε το γκολ με τον Καρλίτος. Πρώτη φορά προβάδισμα σε εκτός έδρας αναμέτρηση. Τρία λεπτά μετά το λάθος του Πούγγουρα έφερε το πέναλτι και τον Μπαράλες στην άσπρη βούλα για το 1-1. Και στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Μπρινιόλι κάνει το λάθος, δίνει μπάλα στους γηπεδούχους, η αδράνεια στην “πράσινη” άμυνα είναι για… βιντεοθεραπεία και το 2-1 έρχεται σαν σε προπόνηση. Δεκαπέντε λεπτά και κάτι χρειάστηκε ο Αστέρας για να γυρίσει τον αγώνα απέναντι στον Παναθηναϊκό. Κάτι που δεν έκανε ο Βόλος, ας πούμε, ο οποίος πήγε στην Τούμπα κι έκανε το 4-1, 4-4.

Πληρώνει τα λάθη του

Τα λάθη, λοιπόν, του Παναθηναϊκού είναι αμυντικά. Αυτό, όμως, το ξέραμε. Μόνο με τον Ολυμπιακό λειτούργησε καλά το αμυντικό κομμάτι της ομάδας του Γιοβάνοβιτς και μάλιστα σε ματς υψηλών απαιτήσεων και ειδικών συνθηκών. Σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, ακόμα και σε αυτά της Λεωφόρου, η άμυνα δεν βγάζει εμπιστοσύνη. Είναι, όμως, η επίθεση που βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά, είναι η ποιότητα της μεσοεπιθετικής γραμμής που φέρνει εντυπωσιακές νίκες με εντυπωσιακό ποδόσφαιρο.

Στην Τρίπολη ο Παναθηναϊκός πλησίασε τα δικά του στάνταρς στο δεύτερο μέρος όταν ο Αστέρας έδωσε χώρο και είχε παθητικό ρόλο. Κατοχή, αλλά μηδέν έμπνευση. Καμία ατομική ενέργεια, καμία προσπάθεια για το κάτι παραπάνω, ανεκμετάλλευτα ακόμα και τα στημένα.

Οι “πράσινοι” έχασαν την ευκαιρία να πάρουν έστω την ισοπαλία σε ένα παιχνίδι που έχασαν από δικά τους λάθη και όχι επειδή ο αντίπαλος ήταν ο καλύτερος. Η μεγαλύτερη, όμως, ευκαιρία έχει να κάνει με το βαθμολογικό κομμάτι. Το τρίποντο θα τον ανέβαζε περισσότερο και θα περίμενε το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ και τη δύσκολη αποστολή της ΑΕΚ με την ομάδα του Βόλου. Θα έχτιζε μία πρωταθληματική ψυχολογία που θα ανέβαζε την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Η συγκομιδή μακριά από το γήπεδο της Λεωφόρου και η γενικότερη εικόνα στα εκτός έδρας παιχνίδια προκαλεί ανησυχία ειδικά όταν ακολουθεί τέλη Οκτώβρη ο Ατρόμητος στο Περιστέρι για το Κύπελλο, ένας στόχος εφικτός και ρεαλιστικός. Για να μην πούμε αναγκαίος.

Μέχρι τότε, προηγείται ο ΟΦΗ του Νιόπλια, σίγουρα στο πιο δύσκολο έως τώρα παιχνίδι στο “Απόστολος Νικολαϊδης”. Προηγείται επίσης η ανάγκη για να σταματήσει αυτή η ψυχρολουσία που αδικεί τη συνολική δουλειά και τις συνολικές ικανότητες αυτής της ομάδας.

Παραμένει αλλοπρόσαλλος

To έγραψα την τελευταία φορά, “η Τρίπολη θα κρίνει τη σοβαρότητα του εφετινού Παναθηναϊκού”. Στο επιμύθιο εκείνου του κειμένου, υπογράψει πως “Θέλει το αποτέλεσμα στην Τρίπολη όχι μόνο για να παραμείνει στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας, όχι μόνο για να σταματήσει το “κρύο-ζέστη” στον κόσμο του, αλλά για να δείξει στους αντιπάλους, τους κανονικούς του πρωταθλητισμού, πως φέτος πηγαίνει για ό,τι καλύτερο μπορεί αφήνοντας μία και καλή τα παλιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν καταφέρει ούτε τώρα το τρίποντο, θα χαρακτηριστεί ως ασόβαρος. Και θα είναι πλήγμα πάνω στην προσπάθεια για να αποδείξει το αντίθετο”.

Δυστυχώς οι “πράσινοι” δεν κατάφεραν να αποτινάξουν τον χαρακτηρισμό της “ασόβαρης” ομάδας. Ή έστω της αλλοπρόσαλλης, για να μη γινόμαστε τόσο σοβαροί. Το challenge παραμένει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News