SERIE A: «Ύποπτα κέρδη από μεταγραφές για Γιουβέντους και Νάπολι»

Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, ένα νέο πιθανό μεταγραφικό σκάνδαλο έφτασε στο τραπέζι του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Τζουζέπε Τσίνε.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για 62 ύποπτες μεταγραφές στη Serie A, μελετώντας περιπτώσεις ύποπτων κερδών στους ισολογισμούς των ομάδων της κορυφαίας κατηγορίας της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την «Repubblica» και την «Il Tempo», ένα νέο πιθανό μεταγραφικό σκάνδαλο έφτασε στο τραπέζι του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Τζουζέπε Τσινέ. Όπως αναφέρουν, η COVISOC, η Εποπτική Επιτροπή για τους συλλόγους της Serie A έστειλε μια λεπτομερή έκθεση στον Εισαγγελέα και στον Πρόεδρο της FIGC Γκαμπριέλε Γκραβίνα, ζητώντας τους να εξετάσουν το θέμα.

«Λόγω της πανδημίας, η ποδοσφαιρική «φούσκα» έχει σίγουρα σκάσει και υπάρχουν εκείνοι που ερευνούν τους ισολογισμούς των συλλόγων, οι οποίοι καταφεύγουν όλο και περισσότερο στον μηχανισμό των κεφαλαιακών κερδών μέσω ανταλλαγών παικτών, συχνά χωρίς καμία μεταφορά «πραγματικών» χρημάτων», αναφέρει η «Tempo» και συμπληρώνει: 

«Στην Ιταλία Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ έχουν μετρήσει απώλειες 1 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια, η Ρόμα έφτασε σχεδόν τα 400 εκ. και επίσης η πάντα συνετή Λάτσιο του Λοτίτο μπήκε στο «κόκκινο» για δύο συνεχόμενες σεζόν. Ο νέος, πιθανός κυκλώνας στη Serie A άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο από την Consob, ξεκινώντας μια επιθεώρηση στους λογαριασμούς της Γιουβέντους, εστιάζοντας σε ορισμένες πράξεις μεταγραφικής αγοράς. Το οικονομικό έτος που έκλεισε ο σύλλογος του Ανιέλι στις 30 Ιουνίου 2020, το εξάμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και άλλες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 μπήκαν στον μεγεθυντικό φακό του εποπτικού οργάνου. Τώρα παρεμβαίνει η Covisoc. Με ορισμένα πιστοποιημένα e-mail που στάλθηκαν μεταξύ 19 και 21 Οκτωβρίου, η επιτροπή εποπτείας των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων ανέφερε στον εισαγγελέα και πρόεδρο της FIGC , Γκραβίνα, την ευκαιρία να αναλύσει το επικίνδυνο φαινόμενο που ορίζεται ως «συστημικό». Μια πραγματική τάση στην οποία η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε τους συλλόγους να προχωρήσουν σε μεταθετικά σχήματα διαπραγματεύσεων». Η αναφορά που εστάλη στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αφορά μόνο ένα μέρος της επιχείρησης που θα μπορούσε να προκαλέσει υποψίες, με τη δέουσα προσοχή: η ίδια η Covisoc υπενθυμίζει πώς “η αμοιβαία συναλλαγή των παικτών αποτελεί ένα ποσό που συχνά εξαρτάται από το επιχειρηματικό μοντέλο κάθε συλλόγου”. Επιπλέον, η διαπίστωση της πραγματικής αξίας ενός παίκτη είναι “μια διαβόητη δύσκολη εργασία  και δεν υποβοηθείται από ένα επαρκές επίπεδο επιστημονικής επεξεργασίας”.

Εξετάστηκαν ορισμένες αγορές των δύο τελευταίων αθλητικών σεζόν και 14 ανταλλαγές αφορούν τη Γιουβέντους. Η πιο ακριβή είναι αυτή που έγινε με τη Μπαρτσελόνα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020: ξεκινά με τον Περέιρα Ντα Σίλβα που πωλήθηκε στους Καταλανούς για 7,886 εκατομμύρια ευρώ (παίζει ακόμα στη Μπάρτσα Β), μετά είναι ο Πιάνιτς που πηγαίνει στους «μπλαουγκράνα» για 60,842 εκατομμύρια, ενώ κάνουν το αντίστροφο ταξίδι οι Άρθουρ (72 εκατ.) και Μαρκές (8,2 εκατ.). Πέρα από τις τεχνικές εκτιμήσεις -έναν χρόνο αργότερα ο Πιάνιτς “δόθηκε” δανεικός στην Μπεσίκτας, ο Μαρκές κατέληξε στην ισπανική Serie B ενώ ο Άρθουρ πάλευε να καθιερωθεί ως βασικός στη Γιουβέντους – ο σύλλογος του Ανιέλι, χάρη στις δύο πωλήσεις, πέτυχε κέρδη συνολικά περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να βρεθεί και στη μεγάλη ανταλλαγή με τη Μάντσεστερ Σίτι, επίσης το καλοκαίρι του 2020: Ο Κανσέλο και ο Ταμποάντα πάνε στην Αγγλία για συνολικά 75 εκ. ευρώ, δημιουργώντας κεφαλαιακό κέρδος άνω των 40 εκ. ευρώ στον ισολογισμό, Ντανίλο και ο Κορέια (τώρα δανεικός στην Πάρμα) φτάνουν στη Γιουβέντους για 47,5 εκ. ευρώ. Ενώ υπήρχε ακόμη μεταφορά χρημάτων μεταξύ των συλλόγων λόγω αυτών των διασταυρούμενων συμφωνιών, η Covisoc παρατήρησε σε άλλες περιπτώσεις μια περίεργη αντιστοιχία μεταξύ του αθροίσματος των τιμών που συμφωνήθηκαν για τους μεμονωμένους παίκτες. Τον περασμένο Ιανουάριο, για παράδειγμα, ο Ροβέλα πουλήθηκε στη Γιούβε (που ούτως ή άλλως τον αφήνει δανεικό στη Τζένοα) έναντι 18 εκ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η εταιρεία, που τότε διαχειριζόταν ο Πρετσιόσι, αγόρασε τον Πορτανόβα για 10 εκατομμύρια και τον Πετρέλι για 8 εκ. Σύνολο: 18 εκατ., μηδέν ευρώ χρηματοοικονομικό υπόλοιπο της πράξης, αλλά διπλάσια κεφαλαιακή υπεραξία εγγυημένη για τις δύο εταιρείες. Ο σύλλογος του Ανιέλι κάνει το ίδιο με τη Μαρσέιγ (Τόνγκια-Μάρλεϊ, 8 εκ. ευρώ και οι δύο κατέληξαν στις δεύτερες ομάδες), ενώ πολύ λίγα χρήματα διακινούνται σε κλειστές ανταλλαγές με Αμιέν, Νοβάρα, Πάρμα, Πεσκάρα, Πίζα κ.α. που αφορούν νέους και κυρίως άγνωστους παίκτες.

Η Νάπολι εμφανίζεται επίσης στη μελέτη που επιμελήθηκε η Covisoc, η οποία αγόρασε τον επιθετικό Οσιμέν για 71,25 εκατομμύρια από τη Λιλ, παραδίδοντας στους Γάλλους, παίκτες για σχεδόν 20 εκατομμύρια. Αναφέρθηκε επίσης μια σειρά ανταλλαγών μεταξύ Πεσκάρα και Πάρμα, μεταξύ Σαμπντόρια και Κιέβο, ενώ η Γιουβέντους επανεμφανίστηκε στον τζίρο με την Έμπολι σχετικά με τους Μανκούσο, Αδαμόλι, Λίπαρι, Μαρέσα και Ολιβιέρι. Η Covisoc, μόλις έμαθε για την έρευνα που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι από την Consob, ζήτησε στο μεταξύ από τη Γιουβέντους “πληροφορίες σχετικά με αυτό”. Η μπάλα περνά τώρα στην Εισαγγελία της FIGC, η οποία δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία αυτή τη στιγμή. Όμως το θέμα έχει ήδη καταλήξει στο τραπέζι του εισαγγελέα Τζουζέπε Τσίνε, με την ανταλλαγή πληροφοριών με την Covisoc να χρονολογείται από τον περασμένο Απρίλιο. Το θέμα είναι περίπλοκο, αλλά σε αυτό το σημείο η έρευνα αποτελεί υποχρέωση». 

Πέρυσι, ένα παρόμοιο σκάνδαλο έπληξε τη Serie B στην Ιταλία και τελικά οδήγησε σε αφαίρεση βαθμών για την Τσεσένα και την Κιέβο Βερόνα – δύο συλλόγους που αργότερα χρεοκόπησαν.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News